VEIERLAND

Veierland golfklubb ligger på nordenden av idylliske Veierland. Banen er en 6-hulls par 3 treningsbane.

Øyhoppingsperlen Veierland


Dårlig til å lese kart, men eventyrlysten? På øya Veierland kan ingenting gå galt. Du krysser øya lett på supre sykkelstier i løpet av en time! Ønsker du å spille golf i nye omgivelser har du kommet til rett plass.

Ta med familien og venner på øyhopping, opplev øyriket og skjærgården i Vestfold på en ny måte. Øyhopping med sykkel er en populær aktivitet for hele familien. Sett av en dag i ferien til å besøke den spennende og bilfrie øya Veierland, øya er perfekt å se fra sykkelsetet. Her er det et stort nettverk av brede grusveier til smale skogsstier. Det er få bratte bakker på øya og dermed er alle generasjoner og trente/utrente sikret en fin sykkeltur. Veierland har også flere fine barnevennlige badeplasser hvor man kan ta seg et velfortjent forfriskende bad.

Kafeen og uteserveringen Dagros holder åpent i sommersesoongen og her kan du få det meste av mat, snack og drikke. Kafeen har også toalett. På nordsiden av øya ligger Veierland kirke. Noen meter utenfor kirkgården er det utedo og vask.

Fergen «Jutøya» frakter daglig mennesker og gods mellom Veierland og Tenvik på Nøtterøy og Engø i Sandefjord. Fergeturen fra fastlandet tar bare noen få minutter (se rutetider på vestfoldguide.no). Har du ikke tid til å gå i land, kan en tur med denne koselige fergen være en flott tur i seg selv, også for barna. Fra soldekket får du sett den flotte skjærgården til Nøtterøys vestside og det frodige landskapet til Stokke og Sandefjords østside.

I den nordlige delen av øya finner du en 6-hulls golfbane. Det er både overraskende og artig å finne en flott golfbane midt i skjærgårdparadiset. Banen er ypperlig som trening til grønt kort. Alle velkommen med følge av person som har gyldig grønt kort (se Veierland Golfklubb på web for ytterligere info).

Veierland har en 17 km lang strandlinje, stier og gruslagte veier uten biltrafikk. Gravfunn fra eldre jernalder vitner om tidlig bosetting her. Øya er utmerket for friluftsliv, rusle- og sykkelturer i naturskjønne omgivelser.
 

ARØYENE OG STOKKØYA

ARØYENE OG STOKKØYA

- VESTFOLDS SYDVESTLIGSTE SKJÆRGÅRDSPARADIS

ØYENE STORE ARØYA, LILLE ARØYA, VESLE ARØYA, OG STOKKØYA ER VESTFOLDS SYDVESTLIGSTE ØYER DER DE LIGGER HELT PÅ GRENSEN TIL TELEMARK. BILDET ER TATT FRA STORE ARØYA. LILLE ARØYA TIL VENSTRE OG VESLE ARØYA TIL HØYRE I BILDET. ØYENE ER PERFEKTE TIL DAGSUTFLUKTER OG ØYHOPPING. FERGEN SKJÆLØY (TIL HØYRE I BILDET) FRAKTER DEG ENKELT UT TIL ØYRIKET - ENTEN FRA HELGEROA ELLER LANGESUND.

Øyriket på grensen til Telemarkkysten

FERIEIDYLL

Nær Vestfolds grense til Telemark lengst ut i Langesundsfjorden ligger Stokkøya, Store Arøy, Lille Arøy og Vesle Arøy. Arøyene er sammen med Stokkøya de eneste av øyene i Langesundsfjorden som ligger i Vestfold fylke og Larvik kommune. De fire øyene ligger ikke mer enn et par minutters svømmeavstand mellom hverandre. Lille Arøy er den nordligste av øyene med Vesle Arøy i vest, Stokkøya ligger øst for Store Arøy, som er den sydligste av øyene og ligger der som en siste skanse mot Skagerrak. Øyene ligger i en fantastisk skjærgård i den ytre delen av området mellom Helgeroa og Langesund. Det meste av bygninger på øyene er sommerhytter. Det er noen få faste beboere på øyene, hovedsakelig fiskere og noen kunstnere.  Øyene er forbundet med fergeforbindelse med Helgeroa og Langesund hele året. I sommerhalvåret er det en betydelig trafikk av sommergjester på fergeforbindelsen. Det finnes en sommeråpen kiosk i Bukta helt nord på Lille Arøy. Dette er eneste utsalgssted på de tre øyene.

DET ER FLERE VIRKELIGE GODE BADEPERLER HER UTE. HER FRA SANDSTRANDEN SYD PÅ STOKKØYA

Velger du en tur til en av øyene i sommer, så er du sikret en idyllisk tur enten du ankommer med egen båt eller med fergen fra Helgeroa. Øyene ligger såpass langt sydvest i Vestfold at nesten uansett hvor du ferierer i Vestfold, så vil en reise ut hit kunne beskrives som en lang dagstur. Det er også det som gjør det så spennende å besøke disse relativt ukjente øyene. Selv om det er mange hytter på øyene er det allikevel områder uten bebyggelse som er størst. Her finner du store områder med skog, små sandstrender og mye svaberg. Her strømmer rent havvann inn og utenfor biter fisken godt.

HYTTEIDYLL FRA STORE ARØYAS SYDSIDE

IKKE LANGT FRA HELGEROA (BAK I BILDET) FINNER DU ET FANTASTISK ØYRIKE MED ØYENE; STORE ARØYA, LILLE ARØYA VESLE ARØYA OG STOKKØYA

På Store Arøya er det en liten campingplass med teltområder og campinghytter. De fire nevnte øyer er svært godt egnet for friluftstur og byr på variert natur og gode turopplevelser. På den største øya, Store Arøya, kan det enkelte steder være svært så tett vegetasjon at du knapt ser stien, og med all den frodige vegetasjonen og fuktige leirjorden minner det nærmest litt om sumpskoglignende jungel. På Store Arøya kan du faktisk vandre i en time uten å se sjø, selv om havet i luftlinje sjelden er lenger borte enn 100 meter. På Lille Arøya er det noen flotte utsiktspunkter hvor du har et flott 360 graders skue til Langesund, Porsgrunnlandet, Mørjefjorden, Helgeroa og Skagerrak. Lille Arøya har også et spennende landskap av utallige holmer og skjær vendt ut mot Skagerrak. Her kan du bokstavelig talt «øyhoppe» og finne ditt favorittsvaberg for solskinnsdagen. Spesielt på den sydvestlige delen av Stokkøya er det store areal med åpne gressletter og barnevennlige sandstrender. Ja, Stokkøya er nok den mest barnevennlige om man velger å bevege seg ut på tur. Skal man bare slå seg ned på en strandflekk med hele familien en dag, så spiller det egentlig ingen rolle hvilke av øyene dere velger. Gode skjærgårdsopplevelser får dere uansett.  

VARM SOMMERKVELD I STOKKØYSUNDET

Det smale og idylliske sundet mellom Lille Arøya og Vesle Arøya kalles Bukkespranget. Det hevdes at navnet kommer av en observasjon av en bukk som faktisk klarte å hoppe over det smale sundet med de bratte bergveggene. Kilometervis med film er brukt opp gjennom årene i denne passasjen.

SKAGERRAKS HORISONT SETT FRA LILLE ARØYA
 

HOLMESTRAND

Holmestrand

Reis til Holmestrand og opplev det koselige bryggelivet, synet av løvtrær i grønn prakt som klatrer langs den sorte fjellveggen ned mot Holmestrand sentrum, aristokratiets byggestil fra 1700-tallet, shopping i byens «to etasjer», eller bare rekreasjon på byens to naturskjønne badeplasser. 


Mye bedre enn sitt rykte
Ganske urettferdig har Holmestrand blitt oppfattet som en «by man passerer eller kjører igjennom». Mange forbinder jo byen med venting i endeløse køer, trafikkaos og tunneltrøbbel. Tidligere dundret tungtrafikk på E18 som gikk tvers gjennom Holmestrand smale sentrumsgater. I 2001 ble E18 flyttet innover i landet, noe som førte til at Holmestrand fikk tilbake mye av sitt tidligere idylliske preg. Det er utrolig å tenke på at den ellers så fredelige byen ble forpestet av all biltrafikk tidligere. Vi håper med denne artikkelen å rette opp noe av det feilaktige og negative inntrykket mange har av denne byen med drømmebeliggenhet ved Oslofjorden.

Naturskjønne rekreasjons- og friluftsområder
Holmestrand er kjent som byen under fjellet. Fjellveggen bak bysentrum gir Holmestrand en karakteristisk profil og skaper kontraster mellom kyst og innland. Holmestrand som kommune er jo mye mer enn den 11 km smale kyststripen ved Holmestrandsfjorden. Fra fjorden kryper Holmestrand opp på fjellet og strekker seg innover i landet. Her oppå «fjellet» finnes handelssentra, store boarealer og jordbruksområder. 

Kommunens varierte topografi og geografiske utstrekning er et godt utgangspunkt for et rikt og variert friluftsliv. På platået over sentrum finnes svært flotte utsiktspunkter med flott skue utover fjorden og de naturskjønne øyene Kommersøya og Bjerkøya. Platået bak byen gir også muligheter for flotte markaopplevelser med et stort løypenett som snirkler seg gjennom skog og dype daler. Noen flotte innsjøer får du også med på turen. 

Men det er sol og sjø som er naturgitte sommerattraksjoner i kystbyen Holmestrand. 1000 småbåtplasser og premiert gjestehavn i byens sentrum, rent vann og trivelige badeplasser i gåavstand like nord og syd for sentrum. Som så ofte når det gjelder kystbyer er det brygge- og havneområdet som fungerer som byens store trekkplaster, så også med Holmestrand. Her kan du spise nykokte reker på bryggekanten. Hygge deg med forfriskninger eller spise et måltid på uterestaurant mens du ser på det yrende folke- og båtlivet i havna. Her kommer du tett innpå det maritime miljøet og båttrafikken. Fritidsbåter, yrkesfiskere og handelsfartøyer ligger side om side langs kaiene. Selv om det er fint og koselig i havnen, så skal det bli enda bedre. Kommunen har laget en utviklingsplan for havneområdet og det skal nå rustes opp for 100 millioner kroner som skal resultere i enda flottere fasiliteter for byens innbyggere og turister.

Øyene i Holmestrandsfjorden er godt tilrettelagt for båtfolket med ypperlige badeplasser og rekreasjonsområder på øyene. Badeliv kombineres med plante- og fossilstudier i naturreservatene. Kyststien gjennom Holmestrand kommune er en del av kyststien fra Hurum i Buskerud til Borre i Vestfold


Riksvei 319 slynger og bukter seg langs kyststrekningen av Sande og Svelvik. Noen ganger helt ned ved vannet, andre ganger opp på høye koller og gjennom dype daler. Dalen du ser på bildet strekker seg fra Riksveien og ned til fjorden ved Sandvika i Sande.

Åpne sansene for vårens vakre eventyr i Vestfolds to nordligste kommuner. Neste gang du skal til eller fra Vestfold anbefaler vi at du reiser via Sande og Svelvik. Les hvorfor.
 

SANDE OG SVELVIK

Sande og Svelvik

 

De to kommunene Sande og Svelvik ligger lengst nord i Vestfold. Sande og Svelvik har gode naturgitte forhold for landbruk, og naturen i begge kommuner består av vakkert kulturlandskap, en av Vestfolds lengste kystlinjer, sjø og flotte skogområder som byr på mange opplevelser – sommer som vinter. Kommunene har et rikt kulturliv og stor befolkningsvekst. Det er en aktiv skogbruksvirksomhet i Sande og Svelvik som også legger stor vekt på tilrettelegging for allmennheten slik at innbyggerne og turister kommer seg lettere ut i skogen og skjærgården og opplever naturen. Svelvik og Sande er en opplevelse fra sykkelsetet når frukttrærne står i blomst fra omkring midten av mai. Åpne sansene for vårens vakre eventyr i Vestfolds to nordligste kommuner.

 

Overnatting i Vestfold - Booking --->

 

 

Kystveien på Vestfolds nordre riviera

Det er sjelden man anbefaler noen å ta en omvei som tar mye lengre tid. Neste gang du skal til eller fra Vestfold, så anbefaler vi at du nettopp tar en omvei, via Sande og Svelvik. Du vil ikke angre. Fra Sande (fra syd) eller Svelvik (fra Drammen og nord) kan du kjøre kystveien med bil langs hele Vestfolds nordlige riviera. Ingen andre steder i Vestfold kan du kjøre så sammenhengende på en hovedvei som så kloss inntil sjøen som Riksvei 319 er. Riksveien som bukter seg langs hele kystlinjen til både Sande kommune og Svelvik kommune er en flott attraksjon og reisemål i seg selv. Flere steder langs ruten er det fine tilrettelagte rasteplasser i både Sande og Svelvik.

 

Fantastisk utsikt fra kystveien på Vestfolds nordre riviera.

Tettstedet Svelvik i Svelvik kommune fikk bystatus i 1998 og ligger idyllisk til nesten ytterst i Drammensfjorden. Svelvik er et lite tettsted med små og trange gater, også kalt «Norges nordligste sørlandsidyll». Her er Drammensfjorden på det smaleste, og strømmen på det strieste. Her krysser fergen fra Svelvik til Verket i Hurum over fjorden og er faktisk en del av kyststien. De store skipene som frakter biler til Drammen havn, på vei inn den smale Svelvikstrømmen, ser ut som de går midt i Storgata. En vakker sommerdag på en benk i sentrum, mens båtene passerer forbi, er en spesiell opplevelse. Svelvik er utskipningshavn for sand og singel, og tidligere var sandjaktene et malerisk innslag i fjordbildet. Det gamle ladestedet har bevart mye av preget fra seilskutetiden. Det fortelles at det kunne ligge opptil 100 skuter her.

 

Krok i Svelvik er et idyllisk parti ved Drammensfjorden. Holmsbu på Hurumlandet sees på andre siden av fjorden.

 

Historiske Berger og Fossekleiva

Fossekleiva Kultursenter

Er du interessert i kunsthåndverk bør du ta en tur til Fossekleiva i Svelvik. På Fossekleiva brukssenter kan du følge tilblivelsen av vakre karafler og glass.

 

 

Fossekleiva kultursenter og Berger museum ligger i gamle «Fossekleven Fabrik», en nedlagt tekstilfabrikk som i 1889 ble bygget og drevet av familien Jebsen. Fossekleiva kultursenter og Berger museum er nå et felles satsingsområde for Svelvik kommune, Sande kommune og Vestfoldmuseene og skal driftes og utvikles av partene i fellesskap. Fossekleiva kultursenter og Berger museum ligger på Berger, midt mellom Svelvik kommune og Sande kommune. Berger er et av landets best bevarte industrisamfunn og er interessant både i regional og nasjonal sammenheng.

På slutten av 1800-tallet etablerte familien Jebsen tekstilindustri på Berger. Samfunnet vokste fra å være en gård med fem husmannsplasser til et samfunn med to tekstilfabrikker, brygge, boliger, skole, kirke, sykestue, bank, butikker, forenings- og idrettshus.

På det meste jobbet det mellom 250-300 mennesker i tekstilfabrikkene på Berger, og Berger hadde ca. 1300 innbyggere som på en eller annen måte var knyttet til tekstilindustrien.

At familien Jebsen allerede så tidlig som på slutten av 1800-tallet tenkte på kvalitet og formgivning kan ses av alle prisene og utmerkelsene de fikk. Det er umulig å si hvor mange eksempler på mønstre, kvaliteter og materialer det har blitt produsert på Berger. I mønster- og tekstilsamlingen er det nå registrert ca. 3000 ulike design, og registreringen er langt fra avsluttet.

Familien Jebsen drev tekstilproduksjon i ”Fossekleven Fabrik” frem til 1960- tallet, mens produksjonen fortsatte på ”Berger Fabrik”.  Fra midten av 1980-tallet kom Høie A/S inn på eiersiden. De besluttet i 2002 å flytte Bergerpleddproduksjonen til Riga i Latvia, og 1. januar 2003 tok den 122 år lange tekstilindustrihistorien på Berger slutt. I dag produseres Bergerpledd i Kaunas, Litauen, og selges fortsatt gjennom Mascot Høie A/S til det norske markedet.

 

Fra midten av 1960 tallet og i en drøy tiårs-periode sto bygningene etter ”Fossekleven Fabrik” delvis tomme. Men så, akkurat 100 år etter at familien Jebsen etablerte seg på Berger, åpner det seg en ny mulighet for Fossekleiva. To private entreprenører kjøper hele bygningsmassen og etablerer ”Fossekleiva Brukssenter” etter omfattende restaurering.

 

I 1982 etablerer Kari Ulleberg, Maud Forsblad og Helena Dahlgren seg som de første kunstnerne i Fossekleiva og starter Glasshytta. Dette var starten på en spennende utvikling hvor flere kjente kunstnere etablerte seg i området.

Svelvik kommune kjøpte i 1985 deler av den tidligere fabrikkbygningen og er nå den største seksjonseieren i Sameiet Fossekleiva. I mange år ble senteret drevet av Svelvik kommune, men i 2004 ønsket politikerne at kommunen skulle drive minst mulig selv og driften ble satt bort til private. Tilbudet i Fossekleiva fikk ett mer lokalt fokus og driften blir ustabil og uforutsigbar.

 

Frodig perle. Det går en løype rundt tjærnet som ligger i tilknytning til Fossekleiva Kultursenter. 

I juni 2012 vedtok kommunestyrene i Svelvik kommune og Sande kommune en felles satsing på Fossekleiva kultursenter og Berger museum. Partene har underskrevet en 10-årig samarbeidsavtale og skal sammen med Vestfoldmuseene drifte og utvikle Fossekleiva kultursenter og Berger museum i partnerskap.

Tekst om Fossekleiva fått fra Fossekleiva Kultursenter

Berger Gård

Legger du turen innom Berger Museum i Svelvik, får du oppleve hvordan folk levde i dette lille industrisamfunnet den gang 300 arbeidere var sysselsatt på stedets to ullvarefabrikker. Fremdeles produseres de kjente Bergpleddene i en av bygningene. Den vakre Berger gård ligger på en høyde like ved riksveien og har fantastisk utsikt utover fjorden. Nedenfor gården er det et hellende landskap av frodige åkre og grønne enger med beitende kyr som strekker seg helt ned til Drammensfjorden. I dag drives gården av ekteparet Anne Ma Jebsen Holm og Egil Holm.

 

Berger gård. Akvarell malt av Johs. Torbjørn Rudrud

Det var Anne Mas tippoldefar Jurgen Jebsen som kjøpte gården i 1880. Sammen med sin sønn bygget de opp ullvarefabrikken som ble beliggende litt nedenfor Berger Gård. Et helt lite industrisamfunn ble skapt på Berger som inntil da kun besto av gården og noen husmannsplasser. Det nye industrisamfunnet var nå bestående av to fabrikker (Berger og Fossekleiva) og etter hvert 30 hus med boliger for bortimot 130 arbeiderfamilier i tillegg til bank, elektrisitetsverk, sykestue, skole, postkontor og kirke ble etablert. Man drev vaskeri, fargeri, spinneri og veveri, og de to fabrikkene med tilhørende industri sysselsatte på det meste 300 arbeidere.

Det fortsatte å være tekstilproduksjon på Berger helt fram til 2003. Den produksjonen er nå flyttet til Latvia. I dag heter det tidligere industriområdet Fossekleiva Kultursenter og bygningene rommer mange nye funksjoner, fra gallerier, butikker, kontorer, boliger, café og museum.

 

Typisk fjordlandskap i Svelvik. Her ser du Kroksbukta og Kjelleråsen.

 

Kyststien

Kyststien fra Svelvik by til innerst i Sandebukta i Sande er ca. 25 km lang, og stort sett sammenhengende. Kyststien i de to kommunene følger eldre veier og stier, men er enkelte strekninger noe ulendt og vanskelig for den som er dårlig til bens. Strandsonen er variert med et vakkert kystlandskap som også omfatter et kulturlandskap som har utviklet seg over lang tid.

Det anbefales en rundtur på tidligere nevnte Berger. På rundturen på Berger benyttes delvis kyststien, delvis grusveier og gode stier. Det er på strekningen fra Bjerkøymoloen til Leina og traseen på Bjerkøya at kyststien er finest å gå, der den slynger seg i vakre naturområder. Ankommer du Bjerkøya med bil kan du starte ved moloen før Bjerkøya. Rundturen på øya går på asfaltert vei den første delen, og går etter hvert over i sti. Deler av stien går gjennom skog og over strender, med enkelte bratte og smale partier. På toppen av øya i syd er det fantastisk utsikt mot Langøya, Holmestrand og Oslofjorden. Rundturen på Bjerkøya avsluttes på asfaltert vei.

 

Badeparadis. Kysten av Sande og Svelvik har mange flotte badeplasser. Her fra Sandebukta i Sande.

Sommerstid er det fint å ha badetøyet med i sekken og ta en forfriskende dukkert ved et av de mange badestedene langs kyststien. En stopp ved de fine buene på Vammen anbefales. Buene ble brukt til oppbevaring av fiskegarn til laksefiske, og på fjellet finnes det ennå merker etter garntørkingen.

Felles for begge kommuner er at kyststien passerer våtmarksområdene Grunnane (Svelvik) og Sandebukta våtmarksområde (Sande). I begge nevnte våtmarksområder er det et rikt og interessant fugleliv, vegetasjon og annet dyreliv som er naturlig knyttet til områdene.

 

Fruktige Svelvik

Gamle fruktsorter er levende kulturminner, som også smaker godt. Svelvik har lang tradisjon for fruktdyrking og et sant mangfold av ulike frukttrær og sorter.

 

Fra fruktblomstringen i mai. Svelvik er den største fruktkommunen i Vestfold og landets 5. største.

Epleblomst og jordbær symboliserer fruktkommunen Svelvik, som på tross av sin beskjedne størrelse er Vestfolds største fruktleverandør og landets 5. største på epler. Lokale fruktbønder mener Svelvik er den beste plassen i Norge. Svelvik i Vestfold har et mikroklima som er optimalt for epledyring. Her har det vært dyrket epler siden 1840-årene, og fruktbøndene i Svelvik har bygd opp lange tradisjoner. Men i løpet av de siste årene har epledyrking blitt svært modernisert. Trærne er nærmere 3 meter høye, og de står mye tettere enn det som var vanlig før. Like sol- og lysforhold i hele treet gir gunstige vekstforhold for hver enkelt frukt. Og eplene fra Svelvik er like saftige og gode som de alltid har vært.

BORRE

Frodig lunge ved kysten, full av historie

BORREPARKEN

VIKINGHISTORIEN

VELKOMMEN TIL BORRE
Borrehaugene - Borreparken - Midgard historisk senter - Gildehallen
For en fantastisk natur og beliggenhet!

Omtrent midt mellom Horten og Åsgårdstrand ligger Borre, vikingenes favorittområde. Ser man på de naturskjønne omgivelsene som bølger seg ned til Oslofjorden og det frodige jordsmonnet over alt en snur seg, så er det ikke vanskelig å forstå hvorfor vikingene valgte området som boplass og samfunn. Sommeren 2013 åpnet Gildehallen som nå har blitt en av Vestfolds største attraksjoner.

V

 

Midgard historisk senter og Borreparken

På Borre i Horten kommune ligger Midgard historisk senter, som kan tilby opplevelser og aktiviteter for både små og store. Inne på senteret kan man besøke utstillinger med originalgjenstander fra vikingtidens Vestfold, samt se aktuelle, internasjonale utstillinger. Hvis du er lei av å tilbringe tiden innendørs anbefaler vi et besøk på Midgards vikinglekeplass. 

MENY

 SE & GJØRE

SE & GJØRE

AKTIVITETER

ATTRAKSJONER

BÅT- OG SJØLIV

DESTINASJONER

HVA SKJER?

KULTURARV / FORNMINNER

KUNST & KULTUR

SHOPPING

SPISE / DRIKKE / UTELIV

 A - Å

BRANSJEREGISTER

BUTIKKER

NØDNUMMER

 OVERNATTING / REISEINFO

HOTELL

BOOKING

OVERNATTING

CAMPINGPLASSER

REISE TIL, I, OG FRA

AIRBNB

KONFERANSE / KONGRESS / MØTE

EVENTS / GRUPPER / GUIDEDE TURER / SIGHTSEEING

KART

 

HVA SKJER?

 

MENY

 SE & GJØRE

SE & GJØRE

AKTIVITETER

ATTRAKSJONER

BÅT- OG SJØLIV

DESTINASJONER

HVA SKJER?

KULTURARV / FORNMINNER

KUNST & KULTUR

SHOPPING

SPISE / DRIKKE / UTELIV

 A - Å

BRANSJEREGISTER

BUTIKKER

NØDNUMMER

 OVERNATTING / REISEINFO

HOTELL

BOOKING

OVERNATTING

CAMPINGPLASSER

REISE TIL, I, OG FRA

AIRBNB

KONFERANSE / KONGRESS / MØTE

EVENTS / GRUPPER / GUIDEDE TURER / SIGHTSEEING

KART

 

HVA SKJER?

 

 

Frodig lunge ved kysten, full av historie

BORREPARKEN

VIKINGHISTORIEN

VELKOMMEN TIL BORRE
Borrehaugene - Borreparken - Midgard historisk senter - Gildehallen
For en fantastisk natur og beliggenhet!

Omtrent midt mellom Horten og Åsgårdstrand ligger Borre, vikingenes favorittområde. Ser man på de naturskjønne omgivelsene som bølger seg ned til Oslofjorden og det frodige jordsmonnet over alt en snur seg, så er det ikke vanskelig å forstå hvorfor vikingene valgte området som boplass og samfunn. Sommeren 2013 åpnet Gildehallen som nå har blitt en av Vestfolds største attraksjoner.

V

 

Midgard historisk senter og Borreparken

På Borre i Horten kommune ligger Midgard historisk senter, som kan tilby opplevelser og aktiviteter for både små og store. Inne på senteret kan man besøke utstillinger med originalgjenstander fra vikingtidens Vestfold, samt se aktuelle, internasjonale utstillinger. Hvis du er lei av å tilbringe tiden innendørs anbefaler vi et besøk på Midgards vikinglekeplass. 

 

Her kan de minste prøve seg som arkeologer og grave frem skatter i jorden, eller øve balansekunstene sine gjennom en hinderløype. De litt eldre kan teste ferdighetene sine med pil og bue, eller våge seg på øksekasting. Hele familien kan stille opp på en omgang med kubbespill, hva med barna mot de voksne? Ønsker man å utfordre sine taktiske evner anbefaler vi en runde med vikingenes eget brettspill, Hefnatafl.

 

Fordyp deg i vikinghistorien. Midgard historisk senter formidler historien og kulturen til vikingene.

 

Senteret har kafé med panoramautsikt over Borrehaugene. I kafeen eller på terrassen utenfor kan du nyte nystekte vafler, og andre fristelser.

Midgard ligger i tilknytning til Borreparken som har Nord-Europa største samling av storhauger fra yngre jernalder (vikingtid). Parken inneholder syv storhauger, ca. 40 mindre hauger, tre steinrøyser og to stjerneformede hauger (treodder). Tidligere trodde man at det var en ætt, Ynglingaætten, som lå begravd i haugene, men nyere forskning, basert på DNA-analyser, viser at slike store gravfelt vanligvis inneholder folk fra ulike slekter. Det er uansett ingen tvil om at det er vikingtidens ypperste elite som er hauglagt på Borre.

Bare én av storhaugene på Borrefeltet er fullstendig utgravd, det skjedde i 1852, og det er fra denne haugen praktfunnene fra Borre kommer fra. En rekke av disse gjenstandene er utstilt på Midgard og kan ses i utstillingen ”Borre i viken, Borre i verden”. Midgard viser også praktfunn fra jernalderen i ustillingen ”Hauglagt - vikingenes gravskikk på Gulli” og ”There are no borders from space”.

Borreparken er et yndet turområde for lokalbefolkningen og egner seg ypperlig til pikniker og utflukter sommerstid. Kanskje frister det med en dukkert hvis det er varmt i været? Fra Midgard er det bare en kort tur gjennom parken som står mellom deg og den vakre Borrestranda med utsikt over Oslofjordens utløp!

 

Lek utenfor Gildehallen.

Utforsk Borreparken i vikingtiden på iPhone eller iPad!

Har du noen gang lurt på hvordan landskapet i Borreparken så ut i vikingtiden? Last ned Midgards egen app «Borrehallen» fra app-store til iPhone eller iPad, og opplev en virtuell vikingtid der Borrehallen fortsatt står på sin opprinnelige plass, og havnivået er 4 meter høyere enn dagens. Appen fungerer som et vindu til fortiden og man vil oppleve en tilnærmet identisk visuell oppfattelse mellom det virkelige landskapet og landskapet som er skapt ved hjelp av 3D grafikk på skjermen.

Velkommen til

MIDGARD

MIDGARDSENTERET

Midgard Historisk Senter

HØSTFERIE MORO PÅ MIDGARD HISTORISKE SENTER

Nå er det igjen klart for tradisjonen med høstferiemoro, for både store og små på Midgard. I år blir det også aktiviteter for de yngste barna, noe de på Midgard historisk senter syns er veldig gøy. Temaet i år er lek og moro i vikingtiden, blandet med litt elementer fra middelalderen. Dette arrangementet vil by på aktiviteter for alle aldre. Arrangørene selv sier at selv om denne dagen er lagt opp for barna, så er det fullt mulig at de voksne kommer til å syns at det er like gøy.

 

Lær deg teknikken på å skyte med pil og bue fra vikingtiden. Foto: Erik Winther

 

Midard historisk senter har en like flott uteplass, som inne. Her er det samlet vikinghistorie i form av bilder, tekstiler og byggverk.

Et steinkast fra Midgard kulturhistoriske senter ligger den storslåtte Gildehallen som er en rekonstruksjon av en av vikingtidens store festsaler. Gildehallen ble åpnet for publikum 6. juli 2013.  Den er utformet slik man forestiller seg at den så ut, siden noen slik hall aldri er funnet. Men det er nylig funnet avtrykk av slike haller på Borre, og det blir mer og mer tydelig at Borre var et maktsentrum allerede fra før vikingtiden. Gildehaller er omtalt både i islandske og engelske sagaer.

Den flotte Gildehallen som ligger like ved historiesenteret er virkelig et syn for øyet. Bygningen i seg selv er et kunststykke. Den er laget på bakgrunn av teorien om at det var slik kongesalen her så ut i vikingtiden. Dette blir tydelig vist i det man trår inn i hallen. Alt er så stort og flott. Det kjempehøye taket, som kan minne om taket til en stavkirke blir båret av fire massive trestammer.

Hver og en stamme har flotte utskjæringer, som er laget for hånd. Utskjæringene er bilder av guder og jotner i forskjellige former, og hver og en av disse stammene forteller en historie. Akkurat som på vikingtiden. Da var det ikke vanlig å skrive, men historier ble heller fortalt muntlig og noen ganger i form av bilder.

Med massivt treverk, flotte bord og ildsted i midten av rommet gir Gildehallen en flott og majestetisk atmosfære. Et slikt sted som du absolutt kan se for deg at vikingene satt å drakk, festet og koset seg når de kom hjem fra en lang ferd ute på havet – det er sånn Gildehallen er. Absolutt verdt et besøk både for voksen og barn.

 

Gildehallen er praktverk av et bygg, og sto ferdig i 2013.

Her inne på Gildehallen vil noen av lekene under høstferiemoro foregå. Men selvsagt håper man på bra vær, slik at de fleste aktivitetene kan bli gjort ute. For det er ikke like lett å leke øksekasting eller bueskyting inne. Dette er nemlig noen av de mange spennenende aktivitetene som kan prøves denne dagen. Det vil komme dyktige folk fra Agder-vikingleir som kan konkurransepregede leker, som for eksempel bryting. I tillegg vil det bli leker som kubb, katapulter og en egen middelalderkarusell på uteområdet.

For de som liker håndverk vil det også bli mulighet til å lage ordentlig vikingbånd, ved bruk av en kjempegøy metode som blir kalt for slindring. For å lage et ordentlig vikingbånd må man være to stykker. Tråd blir festet til et stativ, og trekubber i andre enden av tråden. Så skal man rett og slett kaste båndet fram og tilbake, slik at det tvinner seg rett. Her gjelder det å ha tunga rett i munn og et godt samarbeid, for å unngå å få knute på tråden. Når båndet er ferdig kan det brukes som armbånd, eller som en pyntekant på klær.

 

Et fantastisk frodig landskap i nærhet til sjøen gjorde nok valget av Borre som hovedsete for vikingene til et naturlig og strategisk valg av boplass.

Midgard historiske senter har som formål å skape og formidle kunnskap om vikingtiden. Her vil du oppleve en blanding av god kunnskap basert på forskning, blandet med opplevelser. Her kan man føle at man går tilbake i tid, ikke bare lese teori om vikingene. Her får man se og oppleve litt av tiden vikingene levde i, hvordan sverdene så ut, hvilke mat de spiste og hva de hadde på seg.

Her kan de minste prøve seg som arkeologer og grave frem skatter i jorden, eller øve balansekunstene sine gjennom en hinderløype. De litt eldre kan teste ferdighetene sine med pil og bue, eller våge seg på øksekasting. Hele familien kan stille opp på en omgang med kubbespill, hva med barna mot de voksne? Ønsker man å utfordre sine taktiske evner anbefaler vi en runde med vikingenes eget brettspill, Hefnatafl.

 

Fordyp deg i vikinghistorien. Midgard historisk senter formidler historien og kulturen til vikingene.

 

Senteret har kafé med panoramautsikt over Borrehaugene. I kafeen eller på terrassen utenfor kan du nyte nystekte vafler, og andre fristelser.

Midgard ligger i tilknytning til Borreparken som har Nord-Europa største samling av storhauger fra yngre jernalder (vikingtid). Parken inneholder syv storhauger, ca. 40 mindre hauger, tre steinrøyser og to stjerneformede hauger (treodder). Tidligere trodde man at det var en ætt, Ynglingaætten, som lå begravd i haugene, men nyere forskning, basert på DNA-analyser, viser at slike store gravfelt vanligvis inneholder folk fra ulike slekter. Det er uansett ingen tvil om at det er vikingtidens ypperste elite som er hauglagt på Borre.

Bare én av storhaugene på Borrefeltet er fullstendig utgravd, det skjedde i 1852, og det er fra denne haugen praktfunnene fra Borre kommer fra. En rekke av disse gjenstandene er utstilt på Midgard og kan ses i utstillingen ”Borre i viken, Borre i verden”. Midgard viser også praktfunn fra jernalderen i ustillingen ”Hauglagt - vikingenes gravskikk på Gulli” og ”There are no borders from space”.

Borreparken er et yndet turområde for lokalbefolkningen og egner seg ypperlig til pikniker og utflukter sommerstid. Kanskje frister det med en dukkert hvis det er varmt i været? Fra Midgard er det bare en kort tur gjennom parken som står mellom deg og den vakre Borrestranda med utsikt over Oslofjordens utløp!

 

Lek utenfor Gildehallen.

Utforsk Borreparken i vikingtiden på iPhone eller iPad!

Har du noen gang lurt på hvordan landskapet i Borreparken så ut i vikingtiden? Last ned Midgards egen app «Borrehallen» fra app-store til iPhone eller iPad, og opplev en virtuell vikingtid der Borrehallen fortsatt står på sin opprinnelige plass, og havnivået er 4 meter høyere enn dagens. Appen fungerer som et vindu til fortiden og man vil oppleve en tilnærmet identisk visuell oppfattelse mellom det virkelige landskapet og landskapet som er skapt ved hjelp av 3D grafikk på skjermen.

Velkommen til

MIDGARD

MIDGARDSENTERET

Midard historisk senter har en like flott uteplass, som inne. Her er det samlet vikinghistorie i form av bilder, tekstiler og byggverk. Den flotte Gildehallen som ligger like ved historiesenteret er virkelig et syn for øyet. Bygningen i seg selv er et kunststykke. Den er laget på bakgrunn av teorien om at det var slik kongesalen her så ut i vikingtiden. Dette blir tydelig vist i det man trår inn i hallen. Alt er så stort og flott. Det kjempehøye taket, som kan minne om taket til en stavkirke blir båret av fire massive trestammer.

Hver og en stamme har flotte utskjæringer, som er laget for hånd. Utskjæringene er bilder av guder og jotner i forskjellige former, og hver og en av disse stammene forteller en historie. Akkurat som på vikingtiden. Da var det ikke vanlig å skrive, men historier ble heller fortalt muntlig og noen ganger i form av bilder.

Med massivt treverk, flotte bord og ildsted i midten av rommet gir Gildehallen en flott og majestetisk atmosfære. Et slikt sted som du absolutt kan se for deg at vikingene satt å drakk, festet og koset seg når de kom hjem fra en lang ferd ute på havet – det er sånn Gildehallen er. Absolutt verdt et besøk både for voksen og barn.

HORTEN

HORTEN

Midt i Vestfold finner vi Horten med sine flotte hager, handlemuligheter, militære fortid, museer, og ikke minst badesteder. Uansett hvor du har hytte i Vestfold er byen innen akseptabel reisedistanse, og det er ikke lange veien over til Østfold med Bastøyferga heller. Horten er også småbåtenes by, og gjestehavnen har flere ganger vært på topp 10 av Norges beste gjestehavner. Her finner vi badebrygge, spisesteder, lekeplass og Horten turistkontor. Horten Havn legger ut overnattingsbøyer i Hortenskjærgården, i samarbeid med Oslofjordens Friluftsråd.

 

Misteltein

Horten er en grønn by. Hortens særtrekk er småhusbebyggelse i grønne frodige hager og store praktfulle løvtrær i byens mange grønne områder. Noe av det som gjør Horten så vakker er høyreiste trekroner som bugner av misteltein. Den fredede snylteplanten som ellers er så sjelden på nordlige breddegrader finnes i Horten i store mengder. Ønsker du å oppleve store trær og misteltein er parken Lystlunden, Hortenskogen og marinestasjonen Karljohansvern steder du bør besøke.

 

Litt nord for bykjernen finner du et flott kystlandskap ved Løvøya og nordover til Holmestrand. På Løvøya er det noen hytter og en campingplass.

 

Litt historie

Horten ble tidlig et fergested. Det har vært fergeforbindelse mellom Horten og Moss helt siden 1582, men i 1815 ble Horten utpekt til å bli Norges nye flåtestasjon, som avløste Fredriksvern i Stavern. Planene for en ny norsk marine var store, og flåtehavnen i Stavern var for liten. På denne tiden hadde Horten en befolking på omkring 100 personer fordelt på fire gårder og det gamle fergestedet. Karljohansvern ble etablert i Horten som Sjøforsvarets hovedbase etter kongelig resolusjon av 1818, få år etter unionsinngåelsen med Sverige. Man trengte et bedre forsvar av Oslofjorden. Horten som orlogshavn var omstridt helt fra starten, og gjennom årene måtte marinebasen tåle mange tilbakeslag. Arbeidet med flåtestasjonen startet i 1820, men sto ikke klart før i 1850. De mange utfordringene i et lutfattig Norge, samt konflikten mellom kongemakt og Storting, førte til at marinebasen i Horten aldri ble hva den var tenkt å være. Det var planer om å bygge en stor festningsby på Hortenstangen, men disse ble skrinlagt før 1850.

Boligene som ble bygget for arbeidere og soldater i forbindelse med verftet la etterhvert grunnlaget for Horten by. Horten vokste i raskt tempo, og utviklet seg til en by med over 5000 innbyggere da Karljohansvern sto klar. I 1963 ble marinens hovedbase flyttet til Bergen, men Karljohansvern hadde stor militær aktivitet og var fortsatt base for Østlandet Sjøforsvarsdistrikt. Det var forsvarets behov for moderne teknologi som førte til at Forsvarets forskningsinstitutt ble fødselshjelper for en rekke teknologibedrifter, og som har gjort Horten til et maritimt elektronisk senter i Norge.

 

Sykkelparadis

Horten og omgivelsene er et paradis for syklister. På alle kanter av byen er det fantastisk natur som varierer fra det generelt flate strekket mellom Åsgårdstrand og Horten til skog og bølgende åser og jordbrukslandskap på de andre kantene av byen.

 

Karljohansvern i dag

I dag er den gamle marinebasen på idylliske Karljohansvern under omdannelse til kultursenter. Over tid har forsvaret innskrenket sin militære virksomhet her. Flere bygg, inkludert verftet, har blitt solgt til sivil bruk. I tillegg finner vi blant annet Marinemuseet her, som forøvrig er verdens eldste marinemuseum i drift. Preus museum, som er det nasjonale museum for fotografi, er også verdt et besøk med sitt skattekammer av fotografier, teknisk utstyr og fotolitteratur i en historisk bygning. I tillegg kan Karljohansvern by på alt fra små spesialbutikker til større kjedeforretninger. Kaféer og spisesteder med og uten gallerier frister med mat fra flere verdenshjørner. Det er ingen gjennomgangstrafikk på øya. Her finnes badestrender, Hortensskogen og den idylliske Hortenskanalen som skiller Karljohansvern fra Horten by. Langs kanalen kan du vandre i fred og ro, bare tidvis avbrutt av en stillegående snekke som bruker denne snarveien mellom Indre havn og Oslofjorden.

 

Fyrverkerikonserten avslutter Vestfoldfestspillene og markerer starten på sommer-Vestfold.

 

 

Festningen

Dersom du ønsker et overblikk over Horten kommune bør du besøke utsiktspunktet "Festningen", som er et gammelt militæranlegg fra forrige århundreskiftet. Her kan du se hele kommunen omkranset av Oslofjorden.

 

Utforsk ubåten «Utstein»

Marinemuseet i Horten er verdens eldste i sitt slag. Marinemuseet ligger på Marinens gamle hovedbase og har nå store samlinger knyttet til Marinenes historie gjennom krig og fred. Mange av gjenstandene er unike i verdenssammenheng. Samlingen omfatter fartøyer og utstyr knyttet til den norske marinen, alliert og tysk utstyr, fartøymodeller, malerier og bilder for å nevne noe. Den 45 meter lange ubåten «Utstein» troner på land utenfor Marinemuseet i Horten, og er åpen for publikum. «Utstein» opererte til havs fra 1964 og helt frem til 1998.

 

Alfred Berg – god gammeldags kolonial i Horten


Besøker du Horten bør du ta en tur innom butikken til Alfred Berg i Storgata. Den tradisjonsrike og nostalgiske forretningen er 115 år gammel, og gir deg følelsen av å ha reist langt tilbake i tid. Alt fra lokalene, stilen og innventaret med de gamle hyllene er originalt fra gammelt av. Butikken var opprinnelig en av få butikker som kun tok inn de beste råvarene som importerte sveitsiske oster og sunne safter, og kunne med rette kalle seg ”fiinere colonial”. Alfred Berg er i dag fortsatt en fin kolonial som fokuserer på service og kvalitetsvarer.
 

Spennende bilmuseum

I tradisjonsrike Horten Bryggeris gamle ølhaller ligger Horten Bilmuseum. Her kan du se en stor samling kjøretøyer fra 1900 og helt frem til 1970-årene. Samlingen inneholder alt fra sjeldne biler til gamle bruksbiler. Museet var gjennom en renoveringsperiode i vinter, men åpnet nylig med en oppgradering av utstillingen og lokalene. En modelljernbane på 24 m² setter en ekstra spiss på besøket.   

 

Løvøya

Litt nord for Horten ligger historiske Løvøya. Halvøya er den vestlige av de tre øyene som opprinnelig het Vestre, Midtre og Østre Løvøy. Med sine 0,7 km² er Løvøya en relativt liten øy. Berggrunnen på øya består av lava fra vulkaner som var aktive i permtiden for ca 250 millioner år siden. Tidligere kunne man dra båter over sundet mellom Løvøya og Drasundodden, derav navnet Drasundet. Dette ble praktisert helt frem til 1950-tallet. I dag er sundet fylt opp og en bilvei går over Drasundet.

 

Horten er et skattekammer av gode ferieopplevelser. Her fra Løvøya.

Løvøya har en fin småbåthavn for tilreisende i bukta Løvøypollen på østsiden av Falkenstenbukta. Stedet kan by på diverse fasiliteter, der i blant strøm, toalett, vaskemaskin, søppelsamling og campingplass. Øst på øya ligger en 200 meter lang strand. Det er fint å dykke i friområdet Løvøysund. Ta gjerne med deg fiskestangen. Området rundt sundet, og på broen mellom Løvøya og Mellomøya, er å regne for de mest populære fiskeplassene i hele regionen. Det går en fin tre kilometer lang merket tursti på øya, og det er flere severdigheter som er verdt å få med seg. Det var bosetting her i vikingtiden.

 

Løvøykapellet

Løvøya er kanskje mest kjent for sitt steinkapell som pryder landskapet Det ble bygget på 1200-tallet av stein fra området. Kapellet er det minste av Horten kommunes tre middelalderkirker, og blir regnet for å være det mest særegne ev dem. Kirken lå i ruiner i mange år etter reformasjonen i 1536, og ble fredet i 1882. Et langt restaureringsarbeid ble startet i 1928, og i 1950 kunne kapellet gjenåpnes til kirkelig bruk.

 

Løvøy Kapell. Øya ble valfartet av søkende mennesker fra den katolske verden. Det var ikke mer enn rett og rimelig at det ble bygd en kirke på stedet. Nøyaktig når dette skjedde, vet man ikke, men det må ha vært på 1200-tallet. Til høyre i bildet kan du se St. Olavs-brønnen.

 

St. Olavs brønn på Løvøya

I følge legendene var Olav den Hellige i kontakt med høyere makter. Det ble påvist vannkilder rundt om i landet som ble forbundet med Olav den Hellige. Det ble sagt at vannet i brønnen kunne helberede sykdom. I tilknytning til kapellet på Løvøya finner vi den hellige brønnen St. Olavs brønn. Brønnen var ett av de viktigste valfartssteder på Østlandet i katolsk tid. Troen på det helbredende vannet holdt seg lenge, og det fortelles at en matros så sent som i 1820 gikk fra Stavern til Løvøya og tilbake med to flasker kildevann til en syk marinekaptein. I dag er brønnen murt opp og restaurert.

 

Shopping i koselig bysentrum

Neste gang du skal gjøre shopping i Vestfold, prøv Horten! Byen har et koselig handelssentrum med gågater, torg og et stort utvalg av et svært variert utvalg av butikker. De tre kjøpesentrene på rekke og rad langs Hortens nye flotte gågate byr på tilsammen 70-80 butikker. Du vil finne alt du trenger – og du vil finne at Horten har et veldig dynamisk og spennende handelssentrum å by på! Det nyeste kjøpesenteret, Vektergården, byr på byens «beste» parkeringstilbud iP-hus. Lett adkomst – store plasser – og gunstige priser! Gratis etter kl 16.00 – og direkte adkomst inn i Spar supermarked - betyr enkel og behagelig handel av dagligvarer.

 

Røverhulen

Dersom du er flink til å klatre kan du lete etter huler på nordsiden av øya, i Veggfjell ved Jesusbukta. Det knytter seg mange sagn og historier til Røverhulen. Et sagn forteller om røvere som bortførte en tjenestejente i nabolaget til denne hulen. En dag da hun ble sendt ut for å kjøpe mat ble hun truet på livet dersom hun skulle finne på å røpe dem. Jenta torde ikke avsløre røverene, men var lur nok til å skjære et hull i en pose gryn som hun bar med seg tilbake, slik at hun ble funnet.  Røverstien går 200 meter bortover i den loddrette fjellveggen. Det finnes også en annen hule som bærer røvernavnet. Denne hulen er vanskeligere å komme til, men er til gjengjeld en lang mystisk grotte.

 

Sykkelparadis
Horten og omgivelsene er et paradis for syklister. På alle kanter av byen er det fantastisk natur som varierer fra det generelt flate strekket mellom Åsgårdstrand og Horten til skog og bølgende åser og jordbrukslandskap på de andre kantene av byen.

Herlige dovne dager på Løvøya

Shopping i koselig bysentrum
Neste gang du skal gjøre shopping i Vestfold, prøv Horten! Byen har et koselig handelssentrum med gågater, torg og et stort utvalg av et svært variert utvalg av butikker. De tre kjøpesentrene på rekke og rad langs Hortens nye flotte gågate byr på tilsammen 70-80 butikker. Du vil finne alt du trenger – og du vil finne at Horten har et veldig dynamisk og spennende handelssentrum å by på! Det nyeste kjøpesenteret, Vektergården, byr på byens «beste» parkeringstilbud i  P-hus. Lett adkomst – store plasser – og gunstige priser! Gratis etter kl 16.00 – og direkte adkomst inn i Spar supermarked - betyr enkel og behagelig handel av dagligvarer.

To av landets fremste museer innen sin genre er lokalisert inne på Karjohansvern. Marinemuseet viser Norge sjømilitære historie og fotokunst og fotografiets historie studerer du på Preus Museum.

Løvøy Kapell. Øya ble valfartet av søkende mennesker fra den katolske verden. Det var ikke mer enn rett og rimelig at det ble bygd en kirke på stedet. Nøyaktig når dette skjedde, vet man ikke, men det må ha vært på 1200-tallet. Til høyre i bildet kan du se St. Olavs-brønnen.

Horten by sett fra sydøst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åsgårdstrand

Åsgårdstrand

BADEPARADIS

&

KULTURSKATT

Åsgårdstrand er et idyllisk lite kystsamfunn. Bare det å spasere rundt i denne lille byen og se alle de velstelte hagene gir en deilig stemning i kroppen. Vakker og hvitmalt ligger tettbebyggelsen i Åsgårdstrand, med en befolkning på rundt 3000 fastboende.

 

Overnatting på bryggekanten i Åsgårdstrand -->

 

 

Munchs ferieparadis

Spesielt om sommeren har denne byen mye å tilby. Åsgårdstrand er en herlig blanding av båter, gallerier, syklende og badende. Man kan bade så og si langs hele strandlinjen i sentrum av byen, og i strandsonen er det godt om plass. Åsgårdstrand er meget populær blandt sommergjester med båt og hytte i området. Havnen er forøvrig ikke så stor, og det kan være fornuftig å ta inn seilene før man går inn i havnen. Havnen er utvidet med to nye bassenger, og det er dermed blitt bedre plass til gjestende båter. Brostein gir kaiområdet et spesielt preg. I 2007 ble Åsgårdstrand klassifisert som turistby fordi antallet tilreisende og besøkende er så høyt i forhold til fastboende. Sommergjester er i stor grad med på å prege atmosfæren i byen.

 

Den Hvite By ved Oslofjorden - Åsgårdstrand

 

Åsgårdstrand er Horten kommunes minste og eldste by, og ble grunnlagt for ca. 450 år siden på grunnlag av trelast og skipsbygging. Men først på midten av 1800-tallet begynte passasjerbåtene mellom Kristiania og Vestfoldbyene å besøke Åsgårdstrand, noe som gjorde byen til en populær bade- og ferieby. Åsgårdstrand ble etter hvert kjent som sentrum for kunstnere på grunn av det unike lyset her.

 

Sykle på kyststien fra Horten til Åsgårdstrand? Les mer -->

 

Det er ingen tvil om at Edward Munch likte seg godt i Åsgårdstrand, og ble inspirert som kunstner. I 1889 tilbrakte han sin første av mange somre i Åsgårdstrand, og kjøpte noen år senere et enkelt fiskerhus fra 1700-tallet. I dette huset innredet han stuen til å fungere som soverom, arbeidsrom og spiserom. I dag eies huset av Horten kommune, og det fungerer som et museum der alt er beholdt slik det var da Edward Munch bodde der. Museet holder åpent hver dag i sommermånedene juni, juli og august, bortsett fra mandager.

 

Lyset over Oslofjorden og strendene i Åsgårdstrand fascinerer like mye i dag som på Edvard Munchs tid.

Edward Munch malte mange av de mest berømte maleriene sine i Åsgårdstrand, der i blant ”Pikene på broen” i 1902. Det har vært mange kjente kunstnere i Åsgårdstrand, og i første rekke malere. Stedet ble etterhvert kjent som sentrum for kunstnere og siden 1880-årene har en rekke kunstnere malt i Åsgårdstrand, blant dem verdensnavn som Christian Krohg og Hans Heyerdahl, i tillegg til Edvard Munch som allerede nevnt. I sentrum finner vi flere gallerier, og mange kunstnere har sommeratelierene sine her. Stedet er kjent for sitt særegne lys som kan minne litt om det unike lyset på Skagen. Kunstnere dro enten til Skagen eller Åsgårdstrand for å kunne male dette spesielle lyset.

Sjarmerende kafeliv i Åsgårdstrands gater

I Åsgårdstrand finner vi en rekke innbydende restauranter og kafeer. Hvis du går opp den bratte bakken fra havnen ved siden av hotellet, og tar til venstre på toppen, beveger du deg inn i et typisk Åsgårdstrand-strøk med stakittgjerder og hvitmalte hus. Her ligger Frantzens Konditori med bakgårdskafe vegg i vegg med koselige Munchs Café. Her kan du prøve den lokale og tradisjonelle favoritten krabbelurer. En krabbelure er en rundt smultbakst, som minner om smultring. Kafeen er en krysning mellom konditori og restaurant. Fiskesuppen her kan anbefales på det varmeste. Og i Åsgårdstrands eneste pub Naustet har det vært liv i mange år. Kom innom og kjenn på den lokale atmosfæren.

TØNSBERG

Tønsberg har landets kuleste

SOMMERNETTER

BOOKING

Fra dvale til pulserende liv

Tønsberg er som en bjørn som går i dvale hver vinter. Ikke før isen smelter og en hestehov kikker opp av gresset ved Slottsfjellstårnet våkner Vestfolds hovedstad til live igjen. Men til gjengjeld holder byen seg da levende og full av lyst til høstmørket atter igjen ankommer.

 

 

 

 

 

Tønsbergenserne som i løpet av vinteren har kledd seg i svart, sett ned i regnvåt asfalt og kjørt taxi for å unngå kulde og andre mennesker, tar nå i bruk vårgarderoben, hopper på sykkelen og bestiller rosévin på en av bryggas solhete uteserveringer. Plutselig kan man se Tønsbergenserne le.

 

Yrende sommerliv

Sommeren er endelig her og det glitrer fra morgen til kveld fra kanalen som renner gjennom Norges eldste by. Gleden over vinterens bitre vinder feirer vi med å reise ut i den nære skjærgården. Her er det bare å slå oss til ro, kjenne varmen fra svaberget, bade i glassklart sjøvann, kanskje fiske litt. Nynne på Tønsbergenseren Jahn Teigens gamle melodier. Puste ut.

 

Etter forfriskende bad og båttur, søker vi den pulserende og historisk interessante småbyen med festivaler, teater, revyer og konserter. Eller rett og slett spasere gatelangs med en softis i hånden. Shoppingens «skattejakt» gjør vi unna på det vakre torget og de omkringliggende koselige kvartaler med byens trange smug og historiske omgivelser.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunst- og kulturliv

SOMMERBY FULL AV LIV

SLOTTSFJELL

Foto ovenfor: Otto Alsaker Prestmo

Kunst- og kulturlivet

Tønsberg har et levende kunst- og kulturliv som er verdt å få med seg. Vi spanderer en helg i Tønsberg og får med oss ekte vikingskip, verdens største blåhvalskjelett og Vestfolds hvalfangsthistorie på Slottsfjellsmuseet. I vakre omgivelser ved foten av Slottsfjellet ligger Slottsfjellsmuseet. Museet og området rundt er et sammenhengende kulturminne fra byens lange historie, og ruinparken på Slottsfjellsplatået viser rester etter en av landets største middelalderborger. På Tallak, platået mellom selve Slottsfjellet og hovedmuseet ved Farmannsveien, ligger museets friluftsavdeling. Vestfoldtunet inneholder flere tilflyttede hus, bl.a. Vestfolds eldste, et middelalderloft datert 1407.

 

Stella Polaris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunst ser vi i den imponerende murbygningen som huser Haugar Vestfold Kunstmuseum. Museet er lokalisert til den tidligere Sjømannskolen midt i Tønsberg sentrum. Beliggenheten er både vakker og historisk der museet troner i parkmessige omgivelser mellom det gamle tingstedet Haugating og et par enda eldre gravhauger.

 

 

 

 

 

Den ultimate sommeropplevelsen

SLOTTSFJELL 2016

BILLETTER


En splitter ny camp, fire dager med variert musikk og humor er noe av det årets Slottsfjell byr på, i sommerbyen Tønsberg.

Skrevet av: Maria GM

Målet er som alltid: å skape en stor musikkfest i nydelige omgivelser. En god blanding av kjente og ukjente artister. For Slottsfjell er blitt kjent for å bringe nykommerne på banen, og i år er intet unntak. Samtidig som de kan lokke med kjente navn fra både inn og utland.

– Vi har alt fra store stjerner som Wiz Khalifa, Bring Me To The Horizon, Susanne Sundfør til Karpe Diem. De som virkelig har tatt av den siste tiden som: Silvana Imam, Daniel Kvammen og Sondre Justad. I tillegg til dette vil kommende norske artister som No.4, Izabell, Cezinando og Okay Kaya innta Slottsfjells scener i år, forteller Silje Larsen Borgan, PR-ansvarlig for Slottsfjell. 

Det å gi publikum en uforglemmelig opplevelse er noe arrangørene bak Slottsfjell alltid higer etter. Og med tanke på at alle passene ble utsolgt fort, tyder det på at det er mange som ikke vil gå glipp av denne ultimate sommeropplevelsen. 

– Ja, vi forventer å selge ut alle billettene til årets festival. Festivalpassene er alt utsolgt, og vi tror at dagspassene snart blir utsolgt, forteller Borgan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tønsbergs fjell midt i byen, Slottsfjellet, er med på å danne en spektakulær ramme og vakre omgivelser på alle de festivaler som holdes på fjellet og i nærheten.

Foto ovenfor: Patrick da Silva

Artistene, omgivelsene og festivaldeltakerne er sammen med på å gjøre Slottsfjell til en nydelig sommerfestival. En flott forening av by, fjell, sjø og sommer – med som regel sol, byr på den perfekte atmosfæren for festivaldagene. Den perfekte innramming, mener Slottsfjellarrangørene. 

Slottsfjell 2016 byr i år på fire dager med festival. En ekstra dag med de gode opplevelsene er noe arrangørene har hatt lyst til å få til i lang tid, og de syns det er veldig stas å ha fått til dette i år. Campområdet er også både nytt og større enn tidligere. Aldersgrensen er hevet til 18 år, og det er flere tilbud til de som skal benytte seg av campen i år. 

Slottsfjell

 

– Vi ønsker at campen skal være trygg for alle, og det har vært vanskelig å håndheve gjeldende regelverk når det kommer til mindreårige og alkohol. Derfor har vi valgt å gjøre denne endringen i år. Vi gleder oss masse til det nye campområdet, og tilretteleggingen som vi har gjort for de som har fylt 18.

– I år blir det også større humorsatsing på Slottsfjell, hvor Humornieu har med seg et solid crew med komikere, forteller Borgan. 

Om du aldri har vært på Slottsfjellfestivalen oppsummerer arrangørene festivalen slik: 

En sammensetning av kvalitetsmusikk på både dagtid og kveld. På natten er det lagt opp til at du skal få en utrolig bra klubbopplevelse når festivalen flyttes til Kastellnatt. En splitter ny camp, med hundrevis av ”Slottsfjellere” som er klare for å gjøre opplevelsen best mulig for alle besøkende. Alt dette – midt i den vakre sommerbyen Tønsberg. 

Følg med: Vi har diverse nye samarbeidspartnere, og det vil bli noen nye endringer på festivalområdet. Følg med på Slottsfjell-kanalene fremover så du får med deg alt, oppfordrer arrangørene. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Map Data

Terms of Use

Report a map error

 

 

20 m 

INFO

slottsfjell.no        Billetter      Overnatting  

 

 

 

 

 

 

Øyriket Tønsberg + Nøtterøy + Tjøme

SKJÆRGÅRDSRIKET

PRØV ØYHOPPING

Skjærgårdsliv og øyhopping

 Øyriket utenfor Tønsberg er rikt og mangfoldig. Fra fiskekaia i Tønsberg kan du ta båt ut til den store skjærgården i øst og syd for byen. Skipperne om bord i båtene vet hvor skattene i øyriket ligger. På båten kan du fra dekksplass nyte det fantastiske yrende livet i skjærgården, eller hva med øyhopping ut i skjærgårdsriket, det vil bringe deg tett på de gode opplevelsene.

 

Reiser du med bil eller buss ut til Tenvik på nabokommunen Nøtterøy kan du være med fergen «Jutøy» ut til øyperlen Veierland. Denne fantastiske øyperlen er bilfri, men byr på endeløse skogsveier og stier samt en vakker kyststlinje som vil «ta pusten» fra de fleste.

I sommer vil det daglig gå rutebåt ut til Bolærne. De tre Bolærneøyene var tidligere forsvarsverk og stengt for allmennheten, nå er det fritt frem for alle å besøke denne vakre og unike øygruppen. 

 

Fergen "Jutøya" transporterer passasjerer og gods ut til den bilfrie øya Veierland. Fergen har daglige avganger fra Tenvik på Nøtterøy og fra Engø i Sandefjord. Se rutetabell ->

 

Øygruppen Bolærne

Denne øygruppen i Ytre Oslofjord utenfor Nøtterøy består av Vestre Bolærne, Mellom Bolærne og Østre Bolærne, i tillegg til noen mindre øyer, holmer og skjær. Bosetningen på Bolærne går tilbake til 1600-tallet. Mesteparten av Bolærne er i dag en del av Færder nasjonalpark.

 

Oslofjordens tidligere fort

Bolærne fort var det siste operative fortet i Oslofjorden inntil Nøtterøy kommune overtok i 2004. Under de årene Forsvaret var operative på øyene var alle øyene militært område, og det var selv­følgelig adgang forbudt til de tre øyene, som alle hadde ulike funksjoner. Selve hovedanlegget og mannskapsforlegning lå på Østre Bolærne. Mellom Bolærne ble brukt som øvelsesområde og Vestre Bolærne fungerte som et nasjonalt utstyrsanlegg. Stor var gleden hos alle som har et nært forhold til skjærgården i Vestfold, da det ble åpnet for fri ferdsel på alle øyene.

 

Bolærne. Foto: Arne Kjeldstadli

 

Østre Bolærne

Alle Bolærne-øyene er nå regulert som friområde. Siden Forsvaret la ned driften her har det skjedd mange positive forandringer på de vakre øyene, og spesielt på Østre Bolærne. Med fantastisk utsikt over Ytre Oslofjord er denne unike perlen  også godt tilrettelagt med servicebygg, badestrender og grillplasser, flotte turstier og veier, kanoner og bunkerser, rik flora, restaurant og kiosk, overnattingsmuligheter, idrettshall, fotballslette, gjestehavn, teltplass og kystledhytte som drives av Oslofjorden Friluftsråd. Denne kystledhytta tilbyr opphold i selveste Kommandantboligen fra 1917, som opprinnelig huset kommandanten på fortet. Kjøkkenet er utstyrt med kjøleskap, komfyr og annet nødvendig utstyr. Boligen kan leies under ett eller du kan leie sengeplasser enkeltvis der kjøkken og oppholdsrom disponeres av alle leietakere.

 

Mannskapsforlegningen til Forsvaret er blitt et enkelt hotell med 250 køyer. Det er restaurant og kafeteria her. Området har fotball­bane, volleyballbane, klatrevegg og ellers andre ting du kan tenke deg for rekreasjon. Det er også et galleri her hvor ulike kunstnere i løpet av sommerhalvåret har utstillinger.

 

 

 

 

 

 

 

Bolærne er et flott bade- og friluftsparadis midt i Ytre Oslofjord, bare en kort båttur fra Tønsberg. Se rutetabell ->. Alle foto ovenfor i galleriet: Oslofjordens Friluftsråd

 

Mellom Bolærnes dystre historie

Dette er den største av øyene, og midt på 1800-tallet var det 33 fastboende her. Frem til 1916 lå øyene under Jarlsberg hovedgård i Tønsberg. Da ble Bolærne kjøpt av Forsvaret i forbindelse med utbyg­ging av festningsanlegg i Ytre Oslofjord. Slik som øya fremstår i dag er det lite som minner oss om hvilken tragisk historie som gjemmer seg bak dagens idylliske fasade. Historien om hvordan sovjetiske krigsfanger ble behandlet under krigen er ganske ukjent for mange, men det er også viktig å få frem den stygge fortiden til øya. Tyskerne etablerte en arbeidsleir her høsten 1943 for å ruste opp fortet på naboøya Østre Bolærne. Da festningen var ferdig ble arbeidsfangene flyttet, og i stedet ble alvorlig syke fanger nå fraktet ut til denne øya i havgapet for å dø. I dag finner vi en gravplass til minne om der hvor 28 fanger lå før de ble flyttet i 1953.

 

Vestre Bolærne

I Jensesund på Vestre Bolærne har det vært bosetning siden 1700-tallet. Her finner du med egen båt en gjestehavn og hovedkaia,  Jenseund kafé, gjestehavn, utleiehytter og Minemagasinet med kystkultur. Vestre Bolærne har flott kyststi, bronsealdergravrøys, vikingleir, fine badestrender, rebusløype og stor gratis teltplass på Kalvenga. 

Historien

Tønsberg er Norges eldste by, grunnlagt i vikingtiden. Det største vitne fra denne tiden er det verdensberømte Osebergskipet som ble funnet like nord for Tønsberg sentrum. I middelalderen var Tønsberg et maktsentrum. Tunsberghus, kirker og klostre og grevskapet har preget byen. Helt til 1671 var den Vestfolds eneste by. Ved siden av å være en handels- og sjøfartsby siden vikingtiden er Tønsberg kjent som hansabyen og hvalfangstbyen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I følge Snorre eksisterte Tønsberg som by allerede da Harald Hårfagre var innom stedet på vei til sitt avgjørende slag ved Hafrsfjord. Året for slaget har vært satt til 872. Endelig bevis for en så høy alder foreligger ennå ikke. Sikkert er det at i 1871 feiret byen storslått sitt 1000-årsjubileum og hundre år senere et ikke mindre storslått 1100-årsjubileum.

Historisk kildekritikk mot Snorre er nødvendig, han skrev sin historie flere hundre år etter slaget i Hafrsfjord. Kanskje er det nødvendig å revidere byens tilblivelseshistorie, slik som også Oslo har måttet gjøre. Det har vært antydet at ca. år 1100 kan være korrekt årstall for grunnleggelsen av byen Tønsberg. Tønsberg må uansett være grunnlagt før år 1130, for på dette tidspunkt omtales byen første gang i en samtidskilde. Om Tønsberg kan føre sine linjer tilbake til førkristen tid, er et evig diskusjonstema, men Tønsbergs høye alder er i alle fall solid dokumentert. Osebergskipet som ble funnet i Tønsberg 1903 er bygget på Sørvestlandet så tidlig som 820.

 

Urbant havnemiljø mikset med 1000 år gammelt symbol.

Slottsfjellet er et lite fjell i Tønsberg by i Vestfold med en høyde på 63 moh. Der finner man ruinene av en kirke og Tunsberghus festning fra middelalderen, samt Slottsfjellstårnet, byens landemerke.

På 1300- tallet var Tønsberg det mest sentrale sted i landet. Mange historiske begivenheter fant sted på Slottsfjellet, som regnes for å være Nordens største ruinpark. Det ble slutt på byens storhetstid da det ble union mellom Danmark og Norge, og København ble maktens sentrum.

Borgen på Slottsfjellet. Tunsberghus festning (Castrum Tunsbergis) på toppen av fjellet har sannsynligvis dominert byen og jordbruksområdene rundt også før 1100-tallet da baglerne forskanset seg der under beleiringen av Kong Sverre og Birkebeinerne. Tunsberghus gjennomgikk en storstilt utbygging i Håkon Håkonssons og Magnus Lagabøtes regjeringstid på 1200-tallet. Festningen var residenssete for Tønsberg len til 1503, da den ble brent ned og ikke bygd opp igjen. I dag er det bare lave ruiner igjen av anlegget på Slottsfjellet.

 

Slottsfjelltårnet ble reist i 1888 på privat initiativ som et minnesmerke i forbindelse med Tønsberg bys tusenårsjubileum. Det er et 17 meter høyt utkikkstårn i stein og en enkel, rundbuet nyrenessanse-stil som kan gi assosiasjoner til borgtårn fra middelalderen. Fasaden er dekorert med et sitat fra Bjørnstjerne Bjørnson, innskriften «871-1871 Maa Byen som paa Tunet staar, faa blomstre nye Tusind-aar», og kongesignaturene «Haakon R 1. august 1906», «Olav R 1. juli 1958» og «Harald R. 9. mars 1992». Steintårnet erstattet et tårn av tre som hadde stått på fjellet fra 1856 til 1874, da det brant ned. Slottsfjellstårnet var i bruk som Tønsberg museum fra 1894 til 1930.

Sjøfartshistorien

Tønsberg er en sjøfartshistorisk by. Sjøfart har alltid preget Tønsberg siden vikingtid og frem til i dag. I den gamle nyrestaurerte Tollboden på Tønsberg brygge finner du Tønsberg Sjøfartshistoriske senter, et opplevelsessenter proppet med sjøfartshistorie fra den tiden Tønsberg var en av landets største sjøfartsbyer og frem til i dag.

 

Det gamle Tollboden-bygget på brygga i Tønsberg huser blant annet Tønsberg Sjøfarthistorisk Senter.

 

 

 

 

 

 

En av de personene som har satt størst preg på Norges hvalfangsthistorie er Svend Foyn. Den moderne industrielle hvalfangsten ble utviklet av Svend Foyn fra Tønsberg i 1860-årene.

 

Han hadde lang erfaring fra selfangst i nordlige farvann, og fra 1864 drev han eksperimentell hvalfangst i Finnmark. Han kombinerte tre faktorer: Harpun og granat ble kombinert til en moderne granatharpun og plassert i en hvalbåt drevet av dampmaskin. I 1863 industrialiserte han verdens første granatharpun som i 1864 ble montert på verdens første dampdrevne hvalfangstskute, ”Spes & Fides”.

 

Foyn bidro i stor grad med finansiell støtte til lokalbefolkningen i Tønsberg, i form av bedehus, skoler og barnehjem. Han mottok storkorset i 1893, som er en av de høyeste utmerkelser man kan få i Norge. Hvalfangsten fortsatte på alle verdenshav. Fra 1920- årene inkluderte dette pelagiske fiskeslag med flytende kokerier på det åpne hav. 

FÆRDER

F Æ R D E R

Færder består av de to tidligere kommunene Nøtterøy og Tjøme.

Nøtterøy er en av Vestfolds to øykommuner. Kommunen er blant de minste arealmessig i Vestfold, men takket være at Nøtterøy har blitt skjenket en så skjønn natur, er den vakre skjærgården her blant de mest spennende og populære på Østlandet.

Nøtterøy er en av Vestfolds to øykommuner. Kommunen er blant de minste arealmessig i Vestfold, men takket være at Nøtterøy har blitt skjenket en så skjønn natur, er den vakre skjærgården her blant de mest spennende og populære på Østlandet.

 

Kystsonen er en vesentlig del av Nøtterøys landskap. Kommunen består utelukkende av øyer hvor folk fra gammelt av har vært vant til å ferdes i båt, og hvor fiske, rederivirksomhet og sjøfart har vært viktige næringsveier. Det kan spores i friluftsinteressene til sjøs, og sommerstid er nok skjærgården det mest populære utfartsmålet for feriegjester og fastboende. Alt på 1600-tallet brukte en Nøtterøy-bonde ankeret som bumerke. Ankeret var derfor et naturlig motiv til kommunevåpenet.

Det er omkring 175 øyer, holmer og skjær som danner Nøtterøy-skjærgården. Hovedøya Nøtterøy og Foynland har broforbindelse og størst bosetting, men også Veierland, Bjerkø, Søndre og Nordre Arø samt Hvalø har fast bosetting. Allerede i dag er Nøtterøy en av de tettest befolkede kommunene i fylket med 350 innbyggere per km².

 

Variasjonen i naturtyper og turmuligheter er stor. Alle kan derfor finne sitt favorittområde, enten det er på hovedøya eller i skjærgården. Nøtterøy ligger i et område med spesielt gode klimatiske forhold. Dette fører til stort biologisk mangfold, med en rekke varmekjære planter og dyr. Naturen er imidlertid sårbar for slitasje ved intensiv bruk. Med litt omtanke vil også fremtidige generasjoner kunne oppleve denne naturrikdommen.


På hovedøya er det fine turløyper i store skogsområder. Et par kyststistrekninger er det verdt å få med seg på hovedøya.
Kyststien fra Hella til Vrengen bru. Turen starter på friluftsområdet Hella og følger Vestfjorden sørover til Vrengen bru. Noen steder går stien i vannkanten, mens man andre steder kommer høyt opp med vide utsyn vestover. Strekningens lengde er ca. 9,5 km. Den største severdigheten er jernaldergravfeltet på Hella, som også er et flott område for bading og rekreasjon. Ved Ørastranda er det en gapahuk for rasting. Turen er svært variert og gir et fint innblikk i Nøtterøynaturen.


Kyststien fra Stranda til Årøysund. Turen starter ved badeplassen Stranda og går nordover langs det idylliske Årøsundet. Strekningens lengde er ca. 4 km. Den største severdigheten er bygnings- og strandmiljøet i Årøsund, med hus og brygger fra seilskutetiden.


Skjærgården i øst har nasjonal verdi som et vakkert og egenartet natur- og kulturlandskap. Den ble derfor vernet etter naturvernloven som Ormø-Færder landskapsvernområde. Vernet begrenser aktiviteter som kan forandre landskapet vesentlig, men vanlig friluftsliv er tillatt som før.
Ormø-Færder landskapsvernområde er en del av Færder Nasjonalpark

Idylliske

MIDDELBORG

 

Hva er Middelborg?

Det flotte og spesielle navnet Middelborg, setter ofte fantasien i sving når dette navnet leses av en som ikke er så lokalkjent på Nøtterøy. Middelborg er et sted like sør for Årøysund og nord for Stranda på Nøtterøy. Stedet hører til grunnkretsen Årøysund og delområdet Torød. Middelborg ligger midtveis mellom Nordre- og Søndre Årøy og karakteriseres av en rekke eneboliger som ligger langs sjøen, med tilhørende brygger. En blindvei sørover langs sjøen, Middelborgveien, skiller bryggene og boligeiendommene på stedet.

 

Middelborg, sommeren 1966. Foto: Widerø

Middelborg kan sies å være en del av det større tettstedet Årøysund, men formelt finnes det et klart navneskille mellom Årøysund og Middelborg. Denne grensen kan sies å gå ved Tollstasjonen i Årøysund. Sør for denne ligger Middelborg.

Kilde: Wikipedia

 

 

Øygruppen Bolærne i Ytre Oslofjord utenfor Nøtterøy består av Vestre Bolærne, Mellom Bolærne og Østre Bolærne, i tillegg til noen mindre øyer, holmer og skjær. Bosetningen på Bolærne går tilbake til 1600-tallet. Mesteparten av Bolærne er i dag en del av Færder nasjonalpark.

 

Se rutetider for båttransport til Bolærne >>>>>

 

 

 

 

Oslofjordens tidligere fort

Bolærne fort var det siste operative fortet i Oslofjorden inntil Nøtterøy kommune overtok i 2004. Under de årene Forsvaret var operative på øyene var alle øyene militært område, og det var selv­følgelig adgang forbudt til de tre øyene, som alle hadde ulike funksjoner. Selve hovedanlegget og mannskapsforlegning lå på Østre Bolærne. Mellom Bolærne ble brukt som øvelsesområde og Vestre Bolærne fungerte som et nasjonalt utstyrsanlegg. Stor var gleden hos alle som har et nært forhold til skjærgården i Vestfold, da det ble åpnet for fri ferdsel på alle øyene.

Ro, ro til Bolærne. Her fra det idylliske kystsmåbruket Rønningen på øya Mellom Bolærne. Foto: Oslofjordens Friluftsråd

 

Østre Bolærne

Alle Bolærne-øyene er nå regulert som friområde. Siden Forsvaret la ned driften her har det skjedd mange positive forandringer på de vakre øyene, og spesielt på Østre Bolærne. Med fantastisk utsikt over Ytre Oslofjord er denne unike perlen  også godt tilrettelagt med servicebygg, badestrender og grillplasser, flotte turstier og veier, kanoner og bunkerser, rik flora, restaurant og kiosk, overnattingsmuligheter, idrettshall, fotballslette, gjestehavn, teltplass og kystledhytte som drives av Oslofjorden Friluftsråd. Denne kystledhytta tilbyr opphold i selveste Kommandantboligen fra 1917, som opprinnelig huset kommandanten på fortet. Kjøkkenet er utstyrt med kjøleskap, komfyr og annet nødvendig utstyr. Boligen kan leies under ett eller du kan leie sengeplasser enkeltvis der kjøkken og oppholdsrom disponeres av alle leietakere.

 

Østre Bolærne er den ytterst beliggende øya. Her fra har du fantastisk utsikt til Ytre Oslofjord. Legg merke til Fulehuk fyr, bak i bildet til venstre.

 

Mannskapsforlegningen til Forsvaret er blitt et enkelt hotell med 250 køyer. Det er restaurant og kafeteria her. Området har fotball­bane, volleyballbane, klatrevegg og ellers andre ting du kan tenke deg for rekreasjon. Det er også et galleri her hvor ulike kunstnere i løpet av sommerhalvåret har utstillinger.

 

 

Rønningen er et restaurert kyst-småbruk beliggende på Mellom-Bolærene. Hytta ligger litt tilbaketrukket fra sjøen, lunt og godt, og med fantastisk utsikt. Sengeplass: 8 personer.

Mellom Bolærnes dystre historie

Dette er den største av øyene, og midt på 1800-tallet var det 33 fastboende her. Frem til 1916 lå øyene under Jarlsberg hovedgård i Tønsberg. Da ble Bolærne kjøpt av Forsvaret i forbindelse med utbyg­ging av festningsanlegg i Ytre Oslofjord. Slik som øya fremstår i dag er det lite som minner oss om hvilken tragisk historie som gjemmer seg bak dagens idylliske fasade. Historien om hvordan sovjetiske krigsfanger ble behandlet under krigen er ganske ukjent for mange, men det er også viktig å få frem den stygge fortiden til øya. Tyskerne etablerte en arbeidsleir her høsten 1943 for å ruste opp fortet på naboøya Østre Bolærne. Da festningen var ferdig ble arbeidsfangene flyttet, og i stedet ble alvorlig syke fanger nå fraktet ut til denne øya i havgapet for å dø. I dag finner vi en gravplass til minne om der hvor 28 fanger lå før de ble flyttet i 1953.

 

Vestre Bolærne

I Jensesund på Vestre Bolærne har det vært bosetning siden 1700-tallet. Her finner du med egen båt en gjestehavn og hovedkaia,  Jenseund kafé, gjestehavn, utleiehytter og Minemagasinet med kystkultur. Vestre Bolærne har flott kyststi, bronsealdergravrøys, vikingleir, fine badestrender, rebusløype og stor gratis teltplass på Kalvenga. 

Øyhoppingstur til Veierland

Et must av en øyhoppingsdestinasjon er den spennende og bilfrie øya Veierland, hvor gravfunn fra eldre jernalder vitner om tidlig bosetting. Fergen «MF Jutøya» frakter daglig passasjerer og gods mellom Veierland og Tenvik på Nøtterøy og Engø i Sandefjord. Fergeturen fra fastlandet tar bare noen få minutter

 

Se rutetider for båttransport til Veierland >>>>>>>

 

 

 

Fergetur til Veierland

Selv om du ikke har tid til å gå i land kan en tur med denne koselige fergen være en flott tur i seg selv, også for barna. Fra soldekket får du sett den flotte skjær­gården til Nøtterøys vestside og det frodige landskapet til Stokke og Sandefjords østside. Veierland kan blant annet friste med en 17 km lang strandlinje, inkludert flere fine barnevennlige badeplasser hvor man kan ta seg et velfortjent forfriskende bad.  Denne øya er utmerket for friluftsliv, rusle- og sykkelturer i naturskjønne omgivelser.

Rush-trafikk på Veierland

Sykkeløy

Ja, Veierland er som sagt den perfekte øya å se fra sykkelsetet, så her kan vi trygt anbefale å ta med sykkel hvis du har mulighet til det. Øya har et stort nettverk av brede grusveier og smale skogs­stier. Og et stort pluss er at det er få bratte bakker på øya, og dermed er alle generasjoner og trente/utrente sikret en fin sykkeltur. Kaféen og uteserveringen Dagros holder åpent i sommersesongen, og her kan du få det meste av mat, snacks og drikke.

 

God lesning i sommervarmen.En gammel avisboks fungerer nå som sentral for tegnerier, et imponerende flott og sjenerøst tiltak

 

 

I den nordlige delen av øya finner du en 6-hulls golfbane. Det er både overraskende og artig å finne en flott golfbane midt i skjærgårdparadiset. Banen er ypperlig som trening til grønt kort. Alle er velkomne med følge av person som har gyldig grønt kort (se Veierland Golfklubb på nettsidene deres for ytterligere informasjon). På nordsiden av øya ligger også Veierland kirke, som ble pusset opp i 2009 etter initiativ fra hytteeier Jørn Andersen. Opptatt av øyas ve og vel tok han saken i egne hender da kirken så sliten og forfallen ut. Ved økonomisk hjelp fra egen lomme og andre hytteeiere, samt fastboende og Veierland Hytteeierforening, ble kirken pusset opp og malt. I dag står den pen og elegant til for besøkende og forbipasserende.

Vi håper at denne artikkelen om øyhopping har inspriert deg til å prøve noe nytt i sommer. Vi utfordrer deg til å oppleve livet i Vestfold-skjærgården med rutebåt mellom øyene! For mer informasjon om destinasjonene vi har tatt for oss her, kan du besøke vestfoldguide.no for ytterligere informasjon og bilder. God tur!

 

Velkommen til en bildereise i skjærgårdsriket

TJØme

 

BESØK OGSÅ NASJONALPARKEN

Tjømes skjærgårdsparadis

Havet glitrer i tre himmelretninger og nesten alle veier leder til havet. På Tjøme er du alltid ute i naturen, og på Tjøme er den beste årstiden akkurat nå. 

Ute ved havet, syd for Tønsberg og øya Nøtterøy, finner du sommerøya og ferieparadiset Tjøme. Der skinner sola, bølgene skvulper og folk nyter livet. Som ett av Norges steder med flest soltimer, kombinert med fantastiske sandstrender og badeplasser med solvarme svaberg, har gjort Tjømes øyrike til et attraktivt besøksmål og et eldorado for kunstnere, naturinteresserte og båtfolk. Tjøme, Vestfolds nest største øy, byr på varierende natur, sydende sommerliv, et hotell fra øverste hylle, musikk og show, avkobling og et herlig båtliv.

Overnatting?  Flotte hytter og hus for utleie på Tjøme - sjekk ut vår oversikt over alle AIRBNB i Vestfold

 

GAMLE DAGER

 

Øyriket Tjøme
Foruten hovedøyene Tjøme, Brøtsø og Hvasser, består kommunen av ca. 500 mindre øyer, holmer og skjær. Disse tre nevnte hovedøyene har fast bosetning og broforbindelse. Enkelte av de andre øyene har vært bebodd tidligere, som f.eks. Sandø (eller Sandøy), feriekoloniøya Hudøy (Hudø eller Hui) og Ildverket.

Lengst ut mot Oslofjorden ligger Leistein og viser seilingsleden inn mot Vrengensundet. Lengst sør ligger Tristein-øyene med Færder fyr. Det regnes som Oslofjordens sørlige endepunkt.


At Tjøme er gammel havbunn, viser tydelig leiravsetningene i daler og senkninger. Da den siste istid begynte tilbaketrekningen for ca. 200 000 år siden, lå Tjøme under havet. For 4000 år siden begynte konturene av dagens Tjøme å vise seg.

 

 

 

Sommernatt i

RØSSESUNDET

 

 

 

 

Naturlig nok på grunn av øyas vakre natur og skjærgård er Tjøme i dag først og fremst et ferieparadis. Ingen steder i landet finner du større tetthet av fritidsboliger enn på Tjøme. Det er 2800 fritidseiendommer i kommunen. I julimåned stiger folketallet på øyene fra rundt 4 500 til om lag 50 000.

Største andelen av feriegjestene er hyttefolket. De siste årene har stadig flere hotellgjester, campinggjester og dagsbesøkende funnet veien ut til sommerparadiset. I tillegg kommer båtfolket som besøker gjestehavnene og skjærgården. Tjøme sentrum, eller Kirkely som det opprinnelig het, er kommunesenter. Det er ca. 800 arbeidsplasser på Tjøme.

 

 

 

Kontrastrik

NATUR

 

 

 

 

Unike naturområder
Grønnkledde skogsstier leder frem til blankskurte svaberg nesten uansett hvor man går. Tjøme har flotte turområder som passer for hele familien. Ofte er det overraskende hvor mange flotte skogsløyper du finner her ute på øya i havgapet. På Rød, umiddelbart syd for Rådhuset, finnes en mindre golfbane, og vest for denne, ute ved kysten, ligger Øvre Rød landskapsvernområde, som Tjømedikteren Alf Larsen tidligere eide, og Dirhue Naturreservat.

 

Området mellom Mostranda og Moutmarka byr på en usedvanlig vakker natur med sjeldne planter og vegetasjon.

Skjærgården rundt Tjøme, Brøtsø og Hvasser kan by på en rekke øyer og holmer med frodig vegetasjon, blankskurte svaberg, finkornete strender og mange lune ankringsplasser. På sydspissen av Tjøme er det kort vei å spasere til øyas mest kjente steder, Verdens Ende og Moutmarka.

 

 

 

 

 

 

 

Tjømes Landemerke - Vipperfyret på

VERDENS ENDE

FÆRDER NASJONALPARK

 

Verdens Ende

På Verdens Ende er det fort gjort å la blikket vandre ut over horisonten, mot havet og himmelen som møtes i uendeligheten. Ser du østover kan du på en god dag skimte naboene i Østfold, eller kanskje til og med Sverige. Ta med lunsjkurv og nyt den på en av de ytterste øyene du kan spasere til her ute.

Blankpolerte svaberg finslipt av istiden og saltvann gjennom årtusener fremstår som spesialdesignet for å sitte og ligge på. I disse omgivelsene er det hundrevis av plasser hvor man kan trekke seg tilbake for en god samtale med familie og venner, ligge og sole seg, lese en god bok eller lytte til medbragt musikk, eller forresten, når du først er her ute, så er det ganske greit å la musikk ligge igjen hjemme, her får du nemlig naturlig musikk i form av suset fra havet og gode lyder kysten fugler. 

Området Verdens Ende het opprinnelig Helgerødtangen. Navnet Verdens Ende oppsto blant tilreisende på begynnelsen av 1900 tallet. Før dette var området mest kjent som fiskehavn og som utkikkspost for loser på jakt etter oppdrag.

Naturen domineres av svaberg som er formet av isbreer for mer enn 10.000 år siden. Strandnelliken er en av de få planteartene som klorer seg fast i bergsprekkene ytterst mot sjøen.

I de nord – sørgående fjellglovene finner busker og trær ly for vinden. Fuglelivet domineres av fiskemåke, gråmåke, svartbak, ærfugl og tjeld. I glovene vest for restauranten har nattergalen tilholdssted. Er du heldig ser du selen ligge på de ytterste skjærene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det nye Verdens Ende

Restauranten, vippefyret og det gamle akvariet ble bygget i 1932-35. Akvariet ble nedlagt i 1974. Havna med moloen ble anlagt i 1946 til bruk som fiskerihavn og nødhavn. I dag brukes havna også som gjestehavn for fritidsbåter, tilrettelagt med servicebygg, vann og strøm til båtene. Ny fiskerkai med sjøboder for fiskerne ble anlagt i 2002.

 

Typisk Verdens Ende - høy himmel, vid horisont.

I forbindelse med at Færder nasjonalpark ble opprettet i 2013, og at Færder nasjonalparksenter åpnet i 2015 har det vært betydelige fornyelser av eksisterende bygg og installasjoner samt at det ble bygget et helt nytt utendørsamfi for forestillinger og konserter, ja, er det mulig sommerstid å få bedre omgivelser til et kulturarrangement?   

 

 

 

 

 

 

Færder

NASJONALPARKSENTER

FACEBOOK

Verdens Ende i ny skikkelse

Historien, havet og artene er det som gjør Færder nasjonalpark unik. I tillegg er den godt egnet for ferdsel, både på havet og på land. Flere besøkende er et av satsingsområdene i parken, og fornyelsen av Verdens Ende skal nok lokke til seg enda flere gjester.  

 

Verdens Ende er først og fremst et sted for rekreasjon og friluftsliv.

 

Verdens Ende har en meget fin gjestehavn.

Færder nasjonalpark ble åpnet den 31. august 2013, som den første nasjonalparken i Vestfold. Knappe to år senere, den 27. juni 2015, åpnet Færder nasjonalparksenter. Her finnes spor fra fiskerivirksomhet, jordbruk, skipsfart og krig. I tillegg er det i dag omlag 100 000 mennesker tett på nasjonalparken, noe som gjør at den har fått status som den mest urbane nasjonalparken i Norge. Urban og urban fru Blom, det fine med Verdens Ende og ellers i nasjonalparken, er at du ikke på noe som helst tidspunkt får følelsen av å være i nærheten av tett befolkede områder, her er det heldigvis fortsatt naturen og dyrelivet som har førsterett.

 

Verdens Ende sett fra syd. Foto: Arne Kjeldstadli

Færder nasjonalparksenter og Verdens Ende inneholder i dag et informasjonssenter, kontorlandskap og en kiosk som er bygget direkte inn i berget. En restaurant med fantastisk panoramautsikt ligger på toppen ovenfor det kjente landemerket vippefyret, og som tidligere nevnt, et amfi for utendørsforestillinger. Det er også installert nye toaletter og dusj for besøkende.  
Her på Verdens Ende skal du kunne gå tur, komme med båt, unne deg en god matbit i flotte omgivelser, eller handle enkle dagligvarer – om det er et ønske. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hele 325 kvm2 av nasjonalparken ligger under vann. Dette er både spesielt og spennende. Hva har egentlig dette å si for menneskene rundt i området? Og hvordan påvirkes havet av alle endringene? 
– Havet er fortsatt et ganske nytt område som vi ønsker å sette mer fokus på. Etter hvert er ønsket å kunne se dette i et større perspektiv. Vi ønsker å videreformidle historien om hvordan de forrige generasjonene levde i disse områdene av Færder nasjonalpark, og hvordan de brukte havet til å skaffe seg mat. I tillegg ønsker vi å sette fokus på helheten. Hvordan mennesket påvirker havet, og hvordan vi igjen blir påvirket av det, forteller Bjørn Strandli, nasjonalparkforvalter i Færder nasjonalpark.

Et mål er å kunne drive historieformidling ute på Verdens Ende, med ny teknologi og fagfolk. – Det ideelle er å få et samarbeid med skolene, slik at skoleklasser kan få brukt dette på en morsom og lærerik metode, forteller han. 

Her skal de unge få oppleve det flotte naturlandskapet, være tett på gammel historie og nære havet – i flotte omgivelser. For det er ikke bare turistene som er en viktig målgruppe, barn og unge er like viktig. 
Hovedpoenget med å lage slike ferdselsområder i nasjonalparken er å kunne ha spesielle områder som tåler mye gjennomgang, og å lokke til seg flere besøkende, både fra inn- og utland. 

- Tanken er selvsagt å satse mer på reiseliv i fremtiden. Vi mener at Verdens Ende er et av stedene som absolutt er verdt å oppleve når man kommer på besøk til Vestfold. Samtidig er dette en plass som tåler masse mennesker, uten at det blir ødeleggelser, sier Bjørn Strandli, nasjonalparkforvalter i Vestfolds eneste nasjonalpark.

LES ALT OM NASJONALPARKEN HER

 

 

 

Naturreservatet

MOUTMARKA

 

 

 

Moutmarka

Langs skjærgården på vestsiden finnes et naturområde som heter Moutmarka. Dette er et flott friluftsområde hvor man kan spasere helt nede i vannkanten. Moutmarka har en samling av svære koller av svaberg som bare få andre steder på Vestfoldkysten kan vise maken til. Det er fristende å bare se på utsikten, men titter du ned i fjæra kan det være at du finner noen små oransje sneglehus som mange generasjoner av barn har laget smykker av eller samlet opp i et norgesglass. Husk at når du har ferie er det også tid til å stoppe opp og nyte sommeren.

 

 

Moutmarka var tidligere fellesbeite for mange av gårdene i området. Det meste av dyreholdet, og dermed beitingen, opphørte i 50- 60- årene. Det medførte at det åpne beitelandet nå er grodd igjen med slåpetorn, einer, nypekratt og busker. Store deler av Moutmarka er derfor vanskelig tilgjengelig, men tre forskjellige merkede stisystemer tar deg inn i og gjennom området.

 

Kyststien på Tjøme snor seg gjennom det vakkre landskapet i Moutmarka.

 

 

 

 

RØSSESUNDET

 

 

 

 

Båttur i Røssesundet

Røssesund er sundet mellom Hvasser og Brøtsø i øst og øya Tjøme i vest. Røssesundet strekker seg fra Engø i nord til Verdens Ende i sør, og inneholder en rekke små øyer.

 

Sett sydover

 

Sett nordover.

I båt er Røssesund en morsom, trang og krokete, og selvsagt smul, skjermet som den er av alle øyene utenfor. Det er ekstrem båttrafikk her på godværsdager, vis derfor godt sjøvett og akt hensynsfullt for annen trafikk i sundet, så vil denne vakre, smale leden oppleves sikker og overkommelig for alle i båt. Flere hyttesalg i området har satt nasjonale prisrekorder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Map data ©2017 Google

Terms of Use

Report a map error

 

 

50 m 

 

 

 

HVASSER

 

 

 

 

Hvasser

Hvasser er den nest største øya i Tjøme kommune. Landeveien til Hvasser går over Vrengen bro fra Nøtterøy til Tjøme, videre til Ormelet og over Røssesundbroa til Brøtsø. Herfra fører en liten bro over til Hvasser.  Hvasser har en unik kontakt med skjærgården og havet.

 

 

 

Det er få steder som har en så markant maritim atmosfære som i Sandøsund, som vi kan kalle for Hvassers sentrum. Krukehavn, eller Sandøsund som de fleste kaller stedet nå, er en gammel fiskehavn med fiskemottak og fiskebutikk som frister med skalldyr og sesongens fisk. Det er en av de mest brukte havner på disse kanter. Her er også Redningsselskapets kystpatrulje stasjonert, klar til eskortetjeneste over Oslofjorden til Hvaler. Sandøsund har dessuten småbåthavn og fortøyninger for gjestebåter.

 

"Hardt le", malt av Christian Krogh.

 

Det var i 1882 at vår store maler Christian Krogh skapte sitt kjente bilde "Hardt le". Maleriet henger i Nasjonalgalleriet. Et artig poeng ved dette bildet er at Krogh benyttet los Julius Pedersen Grepan fra Hvasser som modell. Øya Hvasser i Tjøme kommune var den gang - og er fremdeles - den viktigste losstasjonen i Vestfold. Allerede i Magnus Lagabøters landslov av 1276 ble bestemmelsene om losing nedfelt, og i 1561 ble losplikt for skuter innført.

 

Den populære gjestehavnen i Sandøsund

Sandøsund har gjennom tidene vært åssted for store og små historiske hendelser. Her har vikingene seilt, her lå Tordenskiolds orlogsfartøyer i 1718 i ly for stormen, her har norske kanonbåter vært stasjonert under Napoleonskrigen i 1807. Her har det foregått en intens spritsmugling under forbudstiden. I årene 1858-70 var det sjøpostekspedisjon med eget stempel ved Sandøsund postkontor av post mellom Norge og Storbritannia. Men også passasjertrafikken til Danmark, Tyskland og England hadde hovedsete i Sandøsund. Er du først på besøk i Sandøsund anbefaler vi et besøk på Kystmuseet som ligger her og tar for seg Tjømes maritime historie med blant annet losvirksomheten på stedet.

 

 

“TIPS TIL OVERNATTING: For en svært rimelig penge kan du leie en kystledhytte på Hvasser. Den lille hytta “Startbua”, ytterst på moloen i Sandøsund er kystledens minste hytte, med plass kun til to. Men selv om den er liten er det kanskje den mest sjarmerende der den ligger i på losbrygga, nært til Tjømes skjærgård. Hytta har egen takterrasse med grill og fantastisk utsikt!

— Oslofjordens Friluftsråd

Begge foto av Startbua ovenfor: Oslofjordens Friluftsråd.

På selve brygga ligger en dagligvare og den koselige kystrestauranten «Den Blå Brygge». På andre siden av havna finner du stedets ”trattoria”, Solsiden, hvor Giuseppe Sapienza frister med utsøkte italienske retter enten det er til middag eller lunsj. Feriefolkets mest populære take away er det også Giuseppe som står bak. Mange besøker også restaurantens is- og kaffebar. Her er også uterestaurant hvor du nyter utsikten til det myldrende livet i havna. Hvasser Gjestehus er siste tilskudd på restaurantstammen i Sandøsund og åpnet sine dører i 2011. Også denne restauranten er beliggende i havnen og har nydelig utsikt over havn og hav.

 

Tjøme sett fra syd, med øyeme Sandø og Hvasser nærmest. Foto: Arne Kjeldstadli

 

I havnen finner man også Galleri Gudem som hadde åpning i 2001, et visning-/salgssted av samtidskunst;billedkunst og kunsthåndverk.I "stripa" opp fra havnen ligger flere spesialforretninger som interiørforretning, båtutstyr og klær, keramikkverksted, antikvitetsforretning og ærverdige Hvasser Motell. Litt utenfor Sandøsund kan du oppsøke det mye besøkte Kilen Galleri for inspirasjon av kunst og kunsthåndverk av høy standard.

 

Badestranden Lilleskagen på Hvasser.

 

Men Hvasser er mye mer enn Krukehavn og base for kystpatrulje og lostjeneste. De som bor der eller har sommersted der vil vel si at Hvasser er et sommerparadis. Hvasser byr på svaberg og gode badestrender, skogsterreng, åser og fjell, lune viker, holmer og skjær. Nord på øya ligger skjønne Lilleskagen. Her er en inntagende idyll og en natur som byr på en sjelden fin blomsterprakt. Navnet Lilleskagen må være av nyere dato, og henspiller åpenbart på et flatt landskap med sandbanker som kan minne om Skagen nord på Jylland i Danmark. Dette om lag 350 dekar store friområdet grenser i nord og vest til hyttebebyggelse.

Området veksler mellom koller og sletter, og mellom skog og svaberg. Isskurte svaberg, såkalte hvalskrottfjell, er av bergarten monzonitt. Det er flere jettegryter i sjøkanten, blant annet en nedenfor den lille fyrlykten. I området ligger to gode sandstrender, ofte med yrende liv på solskinnsdager, og det brukes også som turområde. Det er en parkeringsplass nær Hvasser kapell. Stier fører herfra til Lilleskagen. Sør for Krukehavn ligger Mellombakken med Fynstranda - enda et navn som må henspeile på likhet med dansk natur. Dette ca. 40 dekar store området er et fint rekreasjonssted.

 

 

Hvassers unike flora og lanskapsvernområde

FAGERBAKKE

 

 

 

 

Rik og unik flora

Fortsetter du turen sydover for Krukehavn vil du bevege deg gjennom det store og frodige naturreservatet Storemyr-Fagerbakken Landskapsvernområde. Her er det et stort mangfold av edelløvtrær. Halvtørre områder domineres av hassel og furu med innslag av noe osp i sør. Ett og annet kirsebærtre finnes også. De fuktige og frodige sumpområdene her domineres av svartor. Her finnes også noe ask og alm.

 

Møt våren på Hvasser - fantastisk natur - irrgrønt - kirsbærtrær - vid horisont - høy himmel!

 

I naturreservatet her er det om våren og forsommeren et fargerikt blomsterskue med hvitveis, blåveis, gullstjerne, kantkonvall, vårmarihånd og vårkål. På tørrengene, særlig på Fagerbakke, blomstrer den spesielle og giftige kubjella. Kubjella vokser her til lands på bare få steder langs Oslofjorden. Det nordligste funnet av Kubjelle er på Hovedøya ved Oslo.

 

PRICELESS! En tur langs Jørestrandveien og skjærgården på søndre del av Tjøme-øya Hvasser nå i mai måned, er kanskje den vakreste skjærgårdsturen du kan tenke deg. Blir det tilstrekkelig med mange varme soldager, så skal det selv i mai være helt greit med en frisk dukkert også.

 

Fuglelivet er spesielt rikt i landskapsvernområdet. Her er det mange hekkeplasser for rødstrupe, svarttrost, måltrost, rødvingetrost, bokfink, munk, hagesanger, løvsanger, kjøttmeis, blåmeis, spettmeis, flaggspett, rugde m. fl. Den kraftige sangen til nattergalen høres også her, og i mai galer gjøken. Skogen har en rik insektsfauna og rådyr, rev, og grevling påtreffes til tider. I noen dammer i og omkring verneområdet finnes den lille salamanderen og den uvanlige spissnutefrosken; mens den vanlige frosken synes fraværende på Hvasser. Flere rødlistede øyenstikkerarter er sett på Hvasser. Husk at også huggormen er fredet!

 

Den giftige planten, Kubjelle (Pulsatilla pratensis) finnes kun få steder i Skandinavia, og i Norge bare på enkelte steder ved Oslofjorden, blant annet Hvasser på Tjøme.

 

Etter turen gjennom den frodige skogen åpner til slutt landskapet seg hvor det ligger deilige gressenger og svaberg for dine føtter. I tillegg er det en fantastisk utsikt til Færder fyr herfra.

KART: Landskapsvernområdet; Storemyr - Fagerbakken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Map data ©2017 Google

Terms of Use

Report a map error

 

 

100 m 

 

 

 

 

SANDØ

 

 

 

 

Sandøsund skiller Sandø fra Hvasser i vest. Sandø er helt spesiell. Her er det på nordsiden en virkelig stor og flott sandstrand, Furusand, som er meget kjent og benyttet, men ingen egnet havn. Det er så grunt her at man bør ligge ganske langt ute.

 

Sydligst på Sandø er Færder fyr nærmeste nabo.

Sydover på Sandø blir terrenget mer variert, og der er det også en god del hytter, ca. 50, men stort sett alle hytter på Sandø ligger langs Sandøsundet i vest vendt mot Hvasser. Langs sundet er det eldre, velpleide små gårder. Det var gjerne loser, losoldermannen, redere og skippere som bodde her ute. 

 

 

 

Visste du at Edvard Munch har malt motiv fra Veierland, Tønsbergfjorden og

TJØME?

 

 

 

 

Rikt kulturliv

Tjøme er ikke bare natur, øya har også et rikt kulturliv. Tjøme med øyene Tjøme, Brøtsø og Hvasser kan tilby et rikt kulturliv med kunstgallerier som tilbyr alt fra keramikk til maleri og fotografi. I sommermånedene foregår det også en rekke andre arrangementer rundt på øyene. Den tradisjonsrike konsertscenen på Gamle Ormelet eller en friluft- og soloppgangsskonsert på Verdens Ende kan absolutt anbefales.

 

De mange kunstnerne på Tjøme har latt seg inspirere av landskapet og av det flotte og spesielle lyset her ute. Tar man seg tid til en gallerirunde etter en lang dag på stranden kommer man kanskje hjem med et verk av en lokal kunstner som et minne for livet.

PROGRAM GAMLE ORMELET

Se ellers alle arrangementer for Vestfold og Tjøme på hvaskjerivestfold.no ->

Kilde: Vestfold Fylkeskommune, Oslofjordens Friluftsråd, Wikipedia, og boken Oslofjorden Ytre Vest av Arne Kjeldstadli.

TJØME

Velkommen til en bildereise i skjærgårdsriket

TJØME

BESØK OGSÅ NASJONALPARKEN

Tjømes skjærgårdsparadis

Havet glitrer i tre himmelretninger og nesten alle veier leder til havet. På Tjøme er du alltid ute i naturen, og på Tjøme er den beste årstiden akkurat nå. 

Ute ved havet, syd for Tønsberg og øya Nøtterøy, finner du sommerøya og ferieparadiset Tjøme. Der skinner sola, bølgene skvulper og folk nyter livet. Som ett av Norges steder med flest soltimer, kombinert med fantastiske sandstrender og badeplasser med solvarme svaberg, har gjort Tjømes øyrike til et attraktivt besøksmål og et eldorado for kunstnere, naturinteresserte og båtfolk. Tjøme, Vestfolds nest største øy, byr på varierende natur, sydende sommerliv, et hotell fra øverste hylle, musikk og show, avkobling og et herlig båtliv.

Overnatting?  Flotte hytter og hus for utleie på Tjøme - sjekk ut vår oversikt over alle AIRBNB i Vestfold

 

GAMLE DAGER

 

Øyriket Tjøme
Foruten hovedøyene Tjøme, Brøtsø og Hvasser, består kommunen av ca. 500 mindre øyer, holmer og skjær. Disse tre nevnte hovedøyene har fast bosetning og broforbindelse. Enkelte av de andre øyene har vært bebodd tidligere, som f.eks. Sandø (eller Sandøy), feriekoloniøya Hudøy (Hudø eller Hui) og Ildverket.

Lengst ut mot Oslofjorden ligger Leistein og viser seilingsleden inn mot Vrengensundet. Lengst sør ligger Tristein-øyene med Færder fyr. Det regnes som Oslofjordens sørlige endepunkt.


At Tjøme er gammel havbunn, viser tydelig leiravsetningene i daler og senkninger. Da den siste istid begynte tilbaketrekningen for ca. 200 000 år siden, lå Tjøme under havet. For 4000 år siden begynte konturene av dagens Tjøme å vise seg.

 

 

 

Sommernatt i

RØSSESUNDET

 

 

 

 

Naturlig nok på grunn av øyas vakre natur og skjærgård er Tjøme i dag først og fremst et ferieparadis. Ingen steder i landet finner du større tetthet av fritidsboliger enn på Tjøme. Det er 2800 fritidseiendommer i kommunen. I julimåned stiger folketallet på øyene fra rundt 4 500 til om lag 50 000.

Største andelen av feriegjestene er hyttefolket. De siste årene har stadig flere hotellgjester, campinggjester og dagsbesøkende funnet veien ut til sommerparadiset. I tillegg kommer båtfolket som besøker gjestehavnene og skjærgården. Tjøme sentrum, eller Kirkely som det opprinnelig het, er kommunesenter. Det er ca. 800 arbeidsplasser på Tjøme.

 

 

 

Kontrastrik

NATUR

 

 

 

 

Unike naturområder
Grønnkledde skogsstier leder frem til blankskurte svaberg nesten uansett hvor man går. Tjøme har flotte turområder som passer for hele familien. Ofte er det overraskende hvor mange flotte skogsløyper du finner her ute på øya i havgapet. På Rød, umiddelbart syd for Rådhuset, finnes en mindre golfbane, og vest for denne, ute ved kysten, ligger Øvre Rød landskapsvernområde, som Tjømedikteren Alf Larsen tidligere eide, og Dirhue Naturreservat.

 

Området mellom Mostranda og Moutmarka byr på en usedvanlig vakker natur med sjeldne planter og vegetasjon.

Skjærgården rundt Tjøme, Brøtsø og Hvasser kan by på en rekke øyer og holmer med frodig vegetasjon, blankskurte svaberg, finkornete strender og mange lune ankringsplasser. På sydspissen av Tjøme er det kort vei å spasere til øyas mest kjente steder, Verdens Ende og Moutmarka.

 

 

 

 

 

 

 

Tjømes Landemerke - Vipperfyret på

VERDENS ENDE

FÆRDER NASJONALPARK

 

Verdens Ende

På Verdens Ende er det fort gjort å la blikket vandre ut over horisonten, mot havet og himmelen som møtes i uendeligheten. Ser du østover kan du på en god dag skimte naboene i Østfold, eller kanskje til og med Sverige. Ta med lunsjkurv og nyt den på en av de ytterste øyene du kan spasere til her ute.

Blankpolerte svaberg finslipt av istiden og saltvann gjennom årtusener fremstår som spesialdesignet for å sitte og ligge på. I disse omgivelsene er det hundrevis av plasser hvor man kan trekke seg tilbake for en god samtale med familie og venner, ligge og sole seg, lese en god bok eller lytte til medbragt musikk, eller forresten, når du først er her ute, så er det ganske greit å la musikk ligge igjen hjemme, her får du nemlig naturlig musikk i form av suset fra havet og gode lyder kysten fugler. 

Området Verdens Ende het opprinnelig Helgerødtangen. Navnet Verdens Ende oppsto blant tilreisende på begynnelsen av 1900 tallet. Før dette var området mest kjent som fiskehavn og som utkikkspost for loser på jakt etter oppdrag.

Naturen domineres av svaberg som er formet av isbreer for mer enn 10.000 år siden. Strandnelliken er en av de få planteartene som klorer seg fast i bergsprekkene ytterst mot sjøen.

I de nord – sørgående fjellglovene finner busker og trær ly for vinden. Fuglelivet domineres av fiskemåke, gråmåke, svartbak, ærfugl og tjeld. I glovene vest for restauranten har nattergalen tilholdssted. Er du heldig ser du selen ligge på de ytterste skjærene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det nye Verdens Ende

Restauranten, vippefyret og det gamle akvariet ble bygget i 1932-35. Akvariet ble nedlagt i 1974. Havna med moloen ble anlagt i 1946 til bruk som fiskerihavn og nødhavn. I dag brukes havna også som gjestehavn for fritidsbåter, tilrettelagt med servicebygg, vann og strøm til båtene. Ny fiskerkai med sjøboder for fiskerne ble anlagt i 2002.

 

Typisk Verdens Ende - høy himmel, vid horisont.

I forbindelse med at Færder nasjonalpark ble opprettet i 2013, og at Færder nasjonalparksenter åpnet i 2015 har det vært betydelige fornyelser av eksisterende bygg og installasjoner samt at det ble bygget et helt nytt utendørsamfi for forestillinger og konserter, ja, er det mulig sommerstid å få bedre omgivelser til et kulturarrangement?   

 

 

 

 

 

 

Færder

NASJONALPARKSENTER

FACEBOOK

Verdens Ende i ny skikkelse

Historien, havet og artene er det som gjør Færder nasjonalpark unik. I tillegg er den godt egnet for ferdsel, både på havet og på land. Flere besøkende er et av satsingsområdene i parken, og fornyelsen av Verdens Ende skal nok lokke til seg enda flere gjester.  

 

Verdens Ende er først og fremst et sted for rekreasjon og friluftsliv.

 

Verdens Ende har en meget fin gjestehavn.

Færder nasjonalpark ble åpnet den 31. august 2013, som den første nasjonalparken i Vestfold. Knappe to år senere, den 27. juni 2015, åpnet Færder nasjonalparksenter. Her finnes spor fra fiskerivirksomhet, jordbruk, skipsfart og krig. I tillegg er det i dag omlag 100 000 mennesker tett på nasjonalparken, noe som gjør at den har fått status som den mest urbane nasjonalparken i Norge. Urban og urban fru Blom, det fine med Verdens Ende og ellers i nasjonalparken, er at du ikke på noe som helst tidspunkt får følelsen av å være i nærheten av tett befolkede områder, her er det heldigvis fortsatt naturen og dyrelivet som har førsterett.

 

Verdens Ende sett fra syd. Foto: Arne Kjeldstadli

Færder nasjonalparksenter og Verdens Ende inneholder i dag et informasjonssenter, kontorlandskap og en kiosk som er bygget direkte inn i berget. En restaurant med fantastisk panoramautsikt ligger på toppen ovenfor det kjente landemerket vippefyret, og som tidligere nevnt, et amfi for utendørsforestillinger. Det er også installert nye toaletter og dusj for besøkende.  
Her på Verdens Ende skal du kunne gå tur, komme med båt, unne deg en god matbit i flotte omgivelser, eller handle enkle dagligvarer – om det er et ønske. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hele 325 kvm2 av nasjonalparken ligger under vann. Dette er både spesielt og spennende. Hva har egentlig dette å si for menneskene rundt i området? Og hvordan påvirkes havet av alle endringene? 
– Havet er fortsatt et ganske nytt område som vi ønsker å sette mer fokus på. Etter hvert er ønsket å kunne se dette i et større perspektiv. Vi ønsker å videreformidle historien om hvordan de forrige generasjonene levde i disse områdene av Færder nasjonalpark, og hvordan de brukte havet til å skaffe seg mat. I tillegg ønsker vi å sette fokus på helheten. Hvordan mennesket påvirker havet, og hvordan vi igjen blir påvirket av det, forteller Bjørn Strandli, nasjonalparkforvalter i Færder nasjonalpark.

Et mål er å kunne drive historieformidling ute på Verdens Ende, med ny teknologi og fagfolk. – Det ideelle er å få et samarbeid med skolene, slik at skoleklasser kan få brukt dette på en morsom og lærerik metode, forteller han. 

Her skal de unge få oppleve det flotte naturlandskapet, være tett på gammel historie og nære havet – i flotte omgivelser. For det er ikke bare turistene som er en viktig målgruppe, barn og unge er like viktig. 
Hovedpoenget med å lage slike ferdselsområder i nasjonalparken er å kunne ha spesielle områder som tåler mye gjennomgang, og å lokke til seg flere besøkende, både fra inn- og utland. 

- Tanken er selvsagt å satse mer på reiseliv i fremtiden. Vi mener at Verdens Ende er et av stedene som absolutt er verdt å oppleve når man kommer på besøk til Vestfold. Samtidig er dette en plass som tåler masse mennesker, uten at det blir ødeleggelser, sier Bjørn Strandli, nasjonalparkforvalter i Vestfolds eneste nasjonalpark.

LES ALT OM NASJONALPARKEN HER

 

 

 

Naturreservatet

MOUTMARKA

 

 

 

Moutmarka

Langs skjærgården på vestsiden finnes et naturområde som heter Moutmarka. Dette er et flott friluftsområde hvor man kan spasere helt nede i vannkanten. Moutmarka har en samling av svære koller av svaberg som bare få andre steder på Vestfoldkysten kan vise maken til. Det er fristende å bare se på utsikten, men titter du ned i fjæra kan det være at du finner noen små oransje sneglehus som mange generasjoner av barn har laget smykker av eller samlet opp i et norgesglass. Husk at når du har ferie er det også tid til å stoppe opp og nyte sommeren.

 

 

Moutmarka var tidligere fellesbeite for mange av gårdene i området. Det meste av dyreholdet, og dermed beitingen, opphørte i 50- 60- årene. Det medførte at det åpne beitelandet nå er grodd igjen med slåpetorn, einer, nypekratt og busker. Store deler av Moutmarka er derfor vanskelig tilgjengelig, men tre forskjellige merkede stisystemer tar deg inn i og gjennom området.

 

Kyststien på Tjøme snor seg gjennom det vakkre landskapet i Moutmarka.

 

 

 

 

RØSSESUNDET

 

 

 

 

Båttur i Røssesundet

Røssesund er sundet mellom Hvasser og Brøtsø i øst og øya Tjøme i vest. Røssesundet strekker seg fra Engø i nord til Verdens Ende i sør, og inneholder en rekke små øyer.

 

Sett sydover

 

Sett nordover.

I båt er Røssesund en morsom, trang og krokete, og selvsagt smul, skjermet som den er av alle øyene utenfor. Det er ekstrem båttrafikk her på godværsdager, vis derfor godt sjøvett og akt hensynsfullt for annen trafikk i sundet, så vil denne vakre, smale leden oppleves sikker og overkommelig for alle i båt. Flere hyttesalg i området har satt nasjonale prisrekorder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Map data ©2017 Google

Terms of Use

Report a map error

 

 

50 m 

 

 

 

HVASSER

 

 

 

 

Hvasser

Hvasser er den nest største øya i Tjøme kommune. Landeveien til Hvasser går over Vrengen bro fra Nøtterøy til Tjøme, videre til Ormelet og over Røssesundbroa til Brøtsø. Herfra fører en liten bro over til Hvasser.  Hvasser har en unik kontakt med skjærgården og havet.

 

 

 

Det er få steder som har en så markant maritim atmosfære som i Sandøsund, som vi kan kalle for Hvassers sentrum. Krukehavn, eller Sandøsund som de fleste kaller stedet nå, er en gammel fiskehavn med fiskemottak og fiskebutikk som frister med skalldyr og sesongens fisk. Det er en av de mest brukte havner på disse kanter. Her er også Redningsselskapets kystpatrulje stasjonert, klar til eskortetjeneste over Oslofjorden til Hvaler. Sandøsund har dessuten småbåthavn og fortøyninger for gjestebåter.

 

"Hardt le", malt av Christian Krogh.

 

Det var i 1882 at vår store maler Christian Krogh skapte sitt kjente bilde "Hardt le". Maleriet henger i Nasjonalgalleriet. Et artig poeng ved dette bildet er at Krogh benyttet los Julius Pedersen Grepan fra Hvasser som modell. Øya Hvasser i Tjøme kommune var den gang - og er fremdeles - den viktigste losstasjonen i Vestfold. Allerede i Magnus Lagabøters landslov av 1276 ble bestemmelsene om losing nedfelt, og i 1561 ble losplikt for skuter innført.

 

Den populære gjestehavnen i Sandøsund

Sandøsund har gjennom tidene vært åssted for store og små historiske hendelser. Her har vikingene seilt, her lå Tordenskiolds orlogsfartøyer i 1718 i ly for stormen, her har norske kanonbåter vært stasjonert under Napoleonskrigen i 1807. Her har det foregått en intens spritsmugling under forbudstiden. I årene 1858-70 var det sjøpostekspedisjon med eget stempel ved Sandøsund postkontor av post mellom Norge og Storbritannia. Men også passasjertrafikken til Danmark, Tyskland og England hadde hovedsete i Sandøsund. Er du først på besøk i Sandøsund anbefaler vi et besøk på Kystmuseet som ligger her og tar for seg Tjømes maritime historie med blant annet losvirksomheten på stedet.

 

 

“TIPS TIL OVERNATTING: For en svært rimelig penge kan du leie en kystledhytte på Hvasser. Den lille hytta “Startbua”, ytterst på moloen i Sandøsund er kystledens minste hytte, med plass kun til to. Men selv om den er liten er det kanskje den mest sjarmerende der den ligger i på losbrygga, nært til Tjømes skjærgård. Hytta har egen takterrasse med grill og fantastisk utsikt!

— Oslofjordens Friluftsråd

Begge foto av Startbua ovenfor: Oslofjordens Friluftsråd.

På selve brygga ligger en dagligvare og den koselige kystrestauranten «Den Blå Brygge». På andre siden av havna finner du stedets ”trattoria”, Solsiden, hvor Giuseppe Sapienza frister med utsøkte italienske retter enten det er til middag eller lunsj. Feriefolkets mest populære take away er det også Giuseppe som står bak. Mange besøker også restaurantens is- og kaffebar. Her er også uterestaurant hvor du nyter utsikten til det myldrende livet i havna. Hvasser Gjestehus er siste tilskudd på restaurantstammen i Sandøsund og åpnet sine dører i 2011. Også denne restauranten er beliggende i havnen og har nydelig utsikt over havn og hav.

 

Tjøme sett fra syd, med øyeme Sandø og Hvasser nærmest. Foto: Arne Kjeldstadli

 

I havnen finner man også Galleri Gudem som hadde åpning i 2001, et visning-/salgssted av samtidskunst;billedkunst og kunsthåndverk.I "stripa" opp fra havnen ligger flere spesialforretninger som interiørforretning, båtutstyr og klær, keramikkverksted, antikvitetsforretning og ærverdige Hvasser Motell. Litt utenfor Sandøsund kan du oppsøke det mye besøkte Kilen Galleri for inspirasjon av kunst og kunsthåndverk av høy standard.

 

Badestranden Lilleskagen på Hvasser.

 

Men Hvasser er mye mer enn Krukehavn og base for kystpatrulje og lostjeneste. De som bor der eller har sommersted der vil vel si at Hvasser er et sommerparadis. Hvasser byr på svaberg og gode badestrender, skogsterreng, åser og fjell, lune viker, holmer og skjær. Nord på øya ligger skjønne Lilleskagen. Her er en inntagende idyll og en natur som byr på en sjelden fin blomsterprakt. Navnet Lilleskagen må være av nyere dato, og henspiller åpenbart på et flatt landskap med sandbanker som kan minne om Skagen nord på Jylland i Danmark. Dette om lag 350 dekar store friområdet grenser i nord og vest til hyttebebyggelse.

Området veksler mellom koller og sletter, og mellom skog og svaberg. Isskurte svaberg, såkalte hvalskrottfjell, er av bergarten monzonitt. Det er flere jettegryter i sjøkanten, blant annet en nedenfor den lille fyrlykten. I området ligger to gode sandstrender, ofte med yrende liv på solskinnsdager, og det brukes også som turområde. Det er en parkeringsplass nær Hvasser kapell. Stier fører herfra til Lilleskagen. Sør for Krukehavn ligger Mellombakken med Fynstranda - enda et navn som må henspeile på likhet med dansk natur. Dette ca. 40 dekar store området er et fint rekreasjonssted.

 

 

Hvassers unike flora og lanskapsvernområde

FAGERBAKKE

 

 

 

 

Rik og unik flora

Fortsetter du turen sydover for Krukehavn vil du bevege deg gjennom det store og frodige naturreservatet Storemyr-Fagerbakken Landskapsvernområde. Her er det et stort mangfold av edelløvtrær. Halvtørre områder domineres av hassel og furu med innslag av noe osp i sør. Ett og annet kirsebærtre finnes også. De fuktige og frodige sumpområdene her domineres av svartor. Her finnes også noe ask og alm.

 

Møt våren på Hvasser - fantastisk natur - irrgrønt - kirsbærtrær - vid horisont - høy himmel!

 

I naturreservatet her er det om våren og forsommeren et fargerikt blomsterskue med hvitveis, blåveis, gullstjerne, kantkonvall, vårmarihånd og vårkål. På tørrengene, særlig på Fagerbakke, blomstrer den spesielle og giftige kubjella. Kubjella vokser her til lands på bare få steder langs Oslofjorden. Det nordligste funnet av Kubjelle er på Hovedøya ved Oslo.

 

PRICELESS! En tur langs Jørestrandveien og skjærgården på søndre del av Tjøme-øya Hvasser nå i mai måned, er kanskje den vakreste skjærgårdsturen du kan tenke deg. Blir det tilstrekkelig med mange varme soldager, så skal det selv i mai være helt greit med en frisk dukkert også.

 

Fuglelivet er spesielt rikt i landskapsvernområdet. Her er det mange hekkeplasser for rødstrupe, svarttrost, måltrost, rødvingetrost, bokfink, munk, hagesanger, løvsanger, kjøttmeis, blåmeis, spettmeis, flaggspett, rugde m. fl. Den kraftige sangen til nattergalen høres også her, og i mai galer gjøken. Skogen har en rik insektsfauna og rådyr, rev, og grevling påtreffes til tider. I noen dammer i og omkring verneområdet finnes den lille salamanderen og den uvanlige spissnutefrosken; mens den vanlige frosken synes fraværende på Hvasser. Flere rødlistede øyenstikkerarter er sett på Hvasser. Husk at også huggormen er fredet!

 

Den giftige planten, Kubjelle (Pulsatilla pratensis) finnes kun få steder i Skandinavia, og i Norge bare på enkelte steder ved Oslofjorden, blant annet Hvasser på Tjøme.

 

Etter turen gjennom den frodige skogen åpner til slutt landskapet seg hvor det ligger deilige gressenger og svaberg for dine føtter. I tillegg er det en fantastisk utsikt til Færder fyr herfra.

KART: Landskapsvernområdet; Storemyr - Fagerbakken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Map data ©2017 Google

Terms of Use

Report a map error

 

 

100 m 

 

 

 

 

SANDØ

 

 

 

 

Sandøsund skiller Sandø fra Hvasser i vest. Sandø er helt spesiell. Her er det på nordsiden en virkelig stor og flott sandstrand, Furusand, som er meget kjent og benyttet, men ingen egnet havn. Det er så grunt her at man bør ligge ganske langt ute.

 

Sydligst på Sandø er Færder fyr nærmeste nabo.

Sydover på Sandø blir terrenget mer variert, og der er det også en god del hytter, ca. 50, men stort sett alle hytter på Sandø ligger langs Sandøsundet i vest vendt mot Hvasser. Langs sundet er det eldre, velpleide små gårder. Det var gjerne loser, losoldermannen, redere og skippere som bodde her ute. 

 

 

 

Visste du at Edvard Munch har malt motiv fra Veierland, Tønsbergfjorden og

TJØME?

 

 

 

 

Rikt kulturliv

Tjøme er ikke bare natur, øya har også et rikt kulturliv. Tjøme med øyene Tjøme, Brøtsø og Hvasser kan tilby et rikt kulturliv med kunstgallerier som tilbyr alt fra keramikk til maleri og fotografi. I sommermånedene foregår det også en rekke andre arrangementer rundt på øyene. Den tradisjonsrike konsertscenen på Gamle Ormelet eller en friluft- og soloppgangsskonsert på Verdens Ende kan absolutt anbefales.

 

De mange kunstnerne på Tjøme har latt seg inspirere av landskapet og av det flotte og spesielle lyset her ute. Tar man seg tid til en gallerirunde etter en lang dag på stranden kommer man kanskje hjem med et verk av en lokal kunstner som et minne for livet.

PROGRAM GAMLE ORMELET

Se ellers alle arrangementer for Vestfold og Tjøme på hvaskjerivestfold.no ->

Kilde: Vestfold Fylkeskommune, Oslofjordens Friluftsråd, Wikipedia, og boken Oslofjorden Ytre Vest av Arne Kjeldstadli.

 

SANDEFJORD

«Under morgenkaffen funderte vi over de virkelige store spørsmålene i livet: Hvilken strand skal vi velge i dag?

Det føles som om solen alltid skinner i Sandefjord og livet er en eneste sorgløs sommerdag. Senere på dagen syklet vi ut til sandstranden Tallakshavn på Østerøya»

 

 

Paradis

Hvorfor reise på ferie til sydligere strøk? Strandvika på Østerøya.

 

Skjellvika er en av Vestfolds beste familiestrender.

 

Mangfoldet av svaberg, strender og lune viker gir flotte muligheter for rekreasjon. Det er totalt 116 øyer og holmer i Sandefjord. Motivet er fra øygruppen Stauper som ligger ute i Tønsbergfjorden mellom Sandefjord og Tjøme. 

 

Øya Natholmen, eller Knattholmen (nyere navn mange bruker) er et lite kystparadis i Sandefjord. Her råder full «sørlandsidyll» med én eneste vei som slynger seg mellom hvite og røde trehus. En vakker bro i herlig i miljø av kystkultur fører deg fra fastlandet og over til øya. Natholmen er på mange måter en gjemt og hemmelig skatt for mange – ja, selv mange av Sandefjords innbyggere har aldri vært her!

Øya er relativt liten, men du finner to badestrender og skogsstier her + den vakre skjærgården som omringer øya.Det er heller ikke vanskelig å finne frem til Natholmen. Det er parkeringsplass rett ved broen som fører over til øya og det går rutebuss (rute 163) fra Sandefjord til samme parkeringsplass. Fra sentrum av Sandefjord er det 9 km ut til Natholmen og dette er en meget flott strekning å sykle for de som foretrekker sykkelen som transportmiddel.

 

Midtåsen var tidligere hjemmet til den kjente skipsrederen Anders Jahre, og hans kone Bess Jahre. Huset ble bygget i 1933 av Arnstein Arneberg. Sandefjord kommune har i dag ansvaret for å vedlikeholde parkanlegget.

 

Huset omgis av en 60 måls stor park som gir den perfekte rammen for arrangementer utendørs om sommeren. Fra hagen har du fantastisk utsikt over byen og fjorden.

 

Her dekkes det delikate bord til enhver anledning med 1800-talls kandelabre og blomster etter eget ønske.

 

Innendørs ute i naturen. Midtåsen skulpturpaviljong og -park i Sandefjord danner rammen om et utvalg av kunstneren Knut Steens skulpturer i marmor og bronse. Tolv marmorskulpturer er plassert inne i paviljongen, og fire skulpturer i bronse i landskapet utenfor.

 

Paviljongen er oppført i lys, plass-støpt betong, og kunsten omhylles av eksponert lys betong i både vegger og gulv. En spenstig takkonstruksjon av glassdragere og glassplater slipper sollyset til.

 

Sandefjord er en by og en kommune i Vestfold. Sandefjord sentrum ligger ved enden av Sandefjordsfjorden. Med halvøyene Østerøya og Vesterøya har kommunen en kystlinje på hele 146 km, som sammen med alle strendene samt hytte- og campingturistene gjør Sandefjord til en sommerby.

 

Hvalfangstskuta «Southern Actor» er et flytende museum.

 

Det er et flott syn når nesten tusen båter stevner ut Sandefjordsfjorden på midtsommeraften.

 

Hvalfangstmuseet i Sandefjord er Europas eneste spesialmuseum for hval og hvalfangst. Museet ligger sentralt midt i sentrum.

 

Vesterøyas strandperle. Badestranden Langeby er en av Sandefjords mest populære strender. En stor langgrunn sandstrand på ca. 150 meter. Mange gode fasiliteter på Langebystranda, med butikk, toaletter og dusj på campingplassen. Sandvolleyballbane, fotballbane og lekeplass. Stranden får du enkelt øye på der den ligger nesten helt inntil hovedveien på høyre side når du kjører utover på Vesterøya.

 

Sjømerket Tønsberg tønne.

 

Magisk Jonsok. Sandefjord er stedet for feiring av midtsommerkvelden. Her fra sandstranden på Vøra Camping.

 

Sommerbyen Sandefjord.

 

Sandefjord by night. Sommerstid i hvalfangerbyen syder det av liv og aktiviteter dag som natt.

 

Sommerbyen Sandefjord ligger ved enden av Sandefjordsfjorden. Sandefjord er en tradisjonsrik sjøfart- og kulturby. Sandefjord har mye å by på for den som er interessert i historie, kultur, friluftsliv og glad i det gode liv. Her har vikingene lagt igjen betydelige spor. Her har internasjonale storheter besøkt byens kurbad, og hvalfangerne hatt sin storhetstid. Den tidligere hvalfangstbyen kan friste med et eget hvalfangstmuseum og et yrende sommerliv på byen.

 

 

Hvalfangstmonumentet i Sandefjord.

De gyllne vannstrålene minner om sprutende og rennende gull, og kan stå som symbol for Sandefjords vekst og velstand gjennom byens hvalfangsthistorie.

 

 

 

 

Sandefjord

 

Sandefjord er byen som våkner til liv i sommermånedene. Den ellers så stille og rolige byen nærmest sprudler av glede når ferierende kommer for å nyte etterlengtede sommerdager her. Et godt utvalg butikker og stemningsfulle utesteder, kombinert med svaberg, mange friluftsområder og langgrunne strender, gjør dette stedet til et yndet reisemål. Her skal vi gi deg en oversikt over hva Sandefjord har å by på i dag, og hva det en gang var. Sandefjord har mye å by på for den som er interessert i historie, kultur, friluftsliv og glad i det gode liv.

 

Sjøveien til Sandefjord

Sandefjord er en tradisjonsrik sjøfartsby. I dag er Sandefjordsfjorden hovedveien for de som kommer sjø¬veien til Sandefjord. De to lange karakteristiske halvøyene like øst for sentrum, Vesterøya og Østerøya, var tidligere to øyer. Dermed kunne vikingtidens farkoster ta seg frem direkte fra der Sandefjord ligger i dag og ut i Tønsbergfjorden, uten å måtte runde Vesterøya og Østerøyas sydspisser, Holteskjær og Tønsberg Tønne. Den indre leden har landhevingen fjernet i løpet av siste halvdel på 1600-tallet.

Vestfolds mest folkerike kommune er en fin havn å besøke i båt enten du skal legge deg til på en holme eller besøke byen. Ved Strandpromenaden nedenfor Rica Park Hotel, er det anlagt en flott småbåthavn med tydelig merkede gjesteplasser. Fra Strandpromenaden har du byen for dine føtter. Den grønne og svale badeparken er nærmeste nabo til Strandpromenaden, som er natur¬lig å rusle igjennom før det mer urbane strøket av Sandefjord møter deg med alle typer butikker og serveringssteder ute og inne. Svært gode restauranter finner du både i sentrum og nede i havneområdet. Hva med å avslutte kvelden med en deilig hvalbiffmiddag på en av restaurantene, eller besøke verdensmester i kokkekunst Geir Skeie sin resturant i indre havn, Brygga 11. Fra havneområdet har du utsikt til den vakre fjorden og ofte sees her de to konkurrerende fergeselskapenes ferger som går i rute til Strømstad i Sverige. Begge fergeselskapene har flere daglige avganger fra Sandefjord.

 

Friluftsparadis

For den friluftsinteresserte er Sandefjords naturomåder et paradis, og man trenger heller ikke dra langt fra bykjernen for å være ute i fin natur. Sandefjord er heldig ved at de tre bynære åsene og friluftsområdene som Preståsen, Mokollen og Virikskogen omkranser byen. Flere sentrumsnærliggende parker smelter det grønne sammen med det harmoniske byliv. I geografisk størrelse er Sandefjord en relativt liten kommune, men har en fantastisk skjærgård hvor de tre fjordene, Sandefjordsfjorden, Mefjorden og Tønsbergfjorden sørger for hele 146 kilometer kystlinje.

I 2009 ble Sandefjord kommune kåret til årets friluftskommune i Norge. Prisen ble tildelt kommunen for sitt langsiktige arbeid med å sikre og synliggjøre kulturminner og friluftsområder for byens befolkning og besøkende. Kommunen har blant annet registrert 2800 kulturminner som gjøres tilgjengelig for alle.

 

Tønsberg Tønne

Sørspissen av Østerøya i Sandefjord er en del av selve indrefileten av Vestfold-Skjærgården. Yxney brukes i dag som navn på den ytterste delen av Østerøya. Området omfatter blant annet et naturreservat og Tønsberg Tønne. Tønsberg Tønne er et markant sjømerke ved innseilingen til Tønsbergfjorden. Som sjømerke må dette være meget gammelt, og ganske sikkert landets eldste stående sjømerke. Det gamle sjømerket er nevnt allerede i Sverresagaen på 1200-tallet. Sjømerket var den gang muligens en tønne på stake. Siden den tid er sjømerket blitt erstattet av en stor steinvarde som er malt sort og hvit.

 

Farvannet utenfor Tønsberg Tønne er en tøff havstrekning som kan by på grov sjø, selv i lite vind. Mange skip har forlist her, det siste i 1960 (frakteskipet Bjørgvin). I 1944 forliste det tyske trans-portskipet Völkenburg her. De to nevnte skipene ligger som meget godt bevarte skipsvrak på ca. 20 meters dybde.

 

Hvis en bruker parkeringsplassen til stranda i Trubervika er det ca 30 minutter å gå ut til Tønna. Den siste delen opp til utsikts¬punktet er ganske ulendt, men med litt tålmodighet kommer en opp. Det er to fine badestrender på vei utover. Midtsommers kan det være plagsomt med insekter, så vår og høst er å anbefale for besøk. Det er spor etter den andre verdenskrig i området, og de er godt bevart. Nå på våren er det vakkert med blomster.

På odden der sjømerket Tønsberg Tønne står er det en stil¬ling med en kaserne bygget ned i en kløft, samt fire observasjon/mitraljøsestillinger sprengt ned og støpt i fjellet. Denne stillingen kontrolerte skipsleia ved Tønna. Her er det tre mitraljøsestillinger, sprengt inn i bratte fjellet som svalereder. Det går en kløft på tvers med en bro over, og nede i kløften finner vi en soldatkaserne. I fjellveggen mot vest er det satt inn trinn i fjellet, slik at det var lettere å komme inn i stillingen. Fra denne posten kan man se ut mot det åpne havet og Vesterøya fort til høyre og Torås/Verdens Ende til venstre. Denne stillingen dekket innløpet mellom Tjøme og fastlandet. Dette har nok vært en vik¬tig lytte og observasjonspost der den ligger høyt og fritt. Det er vanskelig å komme dit da det er bratte kløfter rundt hele odden. I fjellsiden mot vest er det støpte trapper og ståltrinn satt fast i fjellet. Gode stødige sko, og en porsjon vågemot, trengs for å komme frem til denne stillingen. Kommer du dit en stille sommerdag, eller en stormdag på høsten, så får du en fantastisk opplevelse og utsikt fra en av de tyske stillingene her.

 

Hvitmalt trehusidyll

Bjerggata og Thaulowsgate ligger i den gamle delen av Sandefjord by. En liten avstikker hit anbefales. Bare noen få minutter spasering fra sentrumskjernen befinner du deg blant hvitmalte trehus fra begynnelsen av 1800-tal¬let. Det støyfrie og idylliske området er et av Sandefjords eldste bevarte boligområde.

 

Populært kurbad

I Sandefjord var det ikke så mye liv og røre før stedet ble utviklet som kurbad. Det var endel tømmerfløting ned fra Kodal til ladestedet, men mye av den indre del av fjorden var myrlendt og ube-bodd. Men i 1837 etablerte privatlegen dr. Heinrich A. Thaulow et sjøbad der. Han hadde bodd i byen siden 1833. Kort tid etter oppdaget han en svovelholdig kilde som ble brukt i behandlingen. Likeledes innførte han bruk av maneter. Den såkalte thaulowske metode var en kombinasjons¬kur som bidro til badets voksende ry.

Selv om det å være i badet var en sosial begivenhet, var badet først og fremst en medisinsk institusjon, med behandling av reumatiske lidelser som det viktigste. Kurmidlene omfattet blant annet svovel¬vann, gytje, bad i tang og bad i brennmaneter. Og kurgjestene drakk sine glass svovelvann ved svovelbrønnen hver morgen.

Både kongehus, statsminister og ledende kulturpersonligheter kom på kur hit. Myrlendt var det fortsatt, og for å komme fra den storslåtte sveitservillaen til byg¬ningene med badekulpene måtte man gå på lemmer over myra. Musikkpaviljonger ble satt opp langsetter, og andre steder, til underholdning av folk på vei over lem¬mene til sin vederkvegelse. Det antas at omtrent 50.000 mennesker gjestet badet i perioden 1837 til 1939. Det store flertall av gjestene var nordmenn, men også dan¬sker, svensker, tyskere, briter, amerikanere og russere var gjester her. Fra Tyskland via Sverige ble det satt opp egne direktebåter inn i fjorden. Kurbadets renommé gjorde hele distriktet til et populært feriemål.

 

Rik hvalfangsthistorie

Allerede fra 1850 drev en del skuter fra Sandefjord selfangst og hvalfangst i Nordishavet og Finnmarkskysten. Dette var heller virksomhet i det små; den norske hvalfangst i nord var mer en beskjeftigelse for folk langs landets vestvendte kyster. Men i 1905 begynte den pelagiske hval¬fangst; da sendte Chr. Christensen den første hvalfangstekspedisjonen fra Sandefjord til Sørishavet. I årene 1905 til 1914 ble det startet 25 hvalfangstselskaper i Sandefjord. Byen opplevde en voldsom økonomisk oppgangsperiode. På slutten av 1920-årene hadde Sandefjord en flåte på 15 kokerier og over 90 hvalbåter. Da virksomheten var på sitt høyeste tidlig i 1950-årene var det en hektisk aktivitet i havnen om sommeren når hele flåten var hjemme. Foruten meka¬niske verksteder og andre produksjons-bedrifter, hadde også forretningsstanden gode kunder i de hjemvendte hvalfangerne. Over 2800 mann i området hadde hyre på hvalfangst i 1954.

Fra midten av 1950-tallet ble hvalfang¬sten gradvis nedtrappet. Hvalforekomstene ved Antarktis hadde minket dramatisk og verneinteressene ble stadig sterkere. En gradvis omlegging til tankfart, vitner om at også næringen selv forsto at hvalfangsteventyret gikk mot slutten. Utover på 1960-tallet gikk stadig færre ekspedisjoner sydover, og sesongen 1967/68 ble den siste for Sandefjords del.

I dag holdes minnene fra denne viktige epoken i byens historie vedlike gjen¬nom hvalfangstmuseet og den restaurerte hvalfangstskuta «Southern Actor», som ligger på museumsbrygga.

 

Hvalbåtmuseum

Hvalbåten «Southern Actor» ble bygd ved Smith´s Doc Ltd. i Middlesbrough i England i 1950. Fram til 1962 var den i bruk til hvalfangst i Sydishavet, deretter ble den brukt til fangst både langs norskekysten og i Spania. I 1989 ble båten oppdaget da den lå for opphugging i Nord-Spania, og en rask aksjon førte til at den gamle hvalbåten senere samme år ble kjøpt til Sandefjord. I «Southern Actor» fikk Sandefjord med sin hvalfangsthistorie ei etterlengtet skute som et levende museum og en attraksjon for byen. Takket være tilskudd og gaver, og ikke minst, nærmere 80.000 dugnadsti¬mer utført av tidligere hvalfangere, ble den gamle fangstskuta med utkikkstårn total¬restaurert på en utmerket måte. «Southern Actor» er i dag en del av Hvalfangstmuseet, og den ligger ved en egen museumsbrygge i Sandefjord havn. Båten er representativ for den type hvalbåter det ble bygd flest av i 1945-55, og Sandefjord har fått en unik mulighet til å formidle viktige sider av Vestfolds hvalfangstkultur. «Southern Actor» er både «museum» og passasjerbåt der hvalfangstveteraner er et mannskap som gjerne forteller om «livet om bord». Det er omvising på båten om sommeren. Skal du arrangere en båttur utenom det vanlige, kan du leie båten etter nærmere avtale.

 

Herskapelige Midtåsen

På en høyde med utsikt over fjorden ligger herskapelige Midtåsen i Sandefjord. Dette var hjemmet til skipsreder Anders Jahre og hans kone Bess Jahre i mange år, til han døde i 1982. Enken Bess fortsatte å bo her inntil hun døde sommeren 2006. Etter hennes død ble eiendommen kjøpt av Sandefjord kommune, Vestfold fyl¬keskommune og Anders Jahres Humanitære stiftelse gjennom sel¬skapet Midtåsen AS.

Hovedhuset på 1200 kvadratmeter ble tegnet av den kjente arki¬tekten Arnstein Arneberg i 1933. Huset sto klart mot slutten av 1950 årene, etter flere ombygninger. Byggestilen kan karakteriseres som neddempet funksjonalisme. Huset ligger på en høyde langs en terrassert akse mot Sandefjordsfjorden. På baksiden av huset finner vi trappeanlegget med skulpturer, gamle eiketrær og flotte planter. Hageanlegget omfatter hele 60 mål med parkanlegg og flott natur, og er tilgjengelig for allmennheten. Et unikt sted for sommerarrangementer. Hovedbygningen og parkanlegg er fredet.

Huset er pusset opp og bevart slik det var da ekteparet Anders og Bess Jahre bodde der, med unntak av kjøkkenet som er pusset opp i topp moderne stil. Huset oser av kvalitet. Rommene er relativt små, da Jahre ønsket et hjemmekoselig hus. Kontoret til Jahre er beholdt akkurat slik det sto i hans dager, og er kanskje den mest berømte delen av eiendommen. Det sies at han brant regnskapspapirer i peisen her for å unndra disse fra skattemyndighetene. Det mest impone¬rende rommet på Midtåsen er Arnebergsalen, som sto klart i 1960. Her ble det holdt celebre middager for blant andre kjentfolk som den svenske tenorsangeren Jussi Björling, samt norske og sven¬ske kongelige. Store tapisserier fra tidlig 1700-tall pryder veggene. Disse er så gamle at de ikke kan tas ned og renses. Det henger også en rekke malerier av Anders Jahre selv, samt kunst som ekte¬paret samlet gjennom tidene. Glassmaleriene forteller personlige historier og tapetene er spesialdesignede. Det nydelige gamle por¬selenet i spisestuen blir fortsatt brukt. Suitene i huset er designet i ulike farger. I andre etasje ligger blant annet et rom som blir kalt «Onassis-suiten». Rommet fikk navnet etter at Aristoteles Onassis overnattet her. I kjelleren kan man fortsatt lukte sigar og gammel portvin. Hvelvet står også der det sto opprinnelig, men nå er det tomt for verdisaker. Deler av huset er i dag innredet til konferanselokale, og bygningene skal kunne brukes både til selskapslokaler, seminarer og konserter.

I Juni 2009 åpnet Knut Steens paviljong og skulpturpark på Midtåsen. Her finner vi 16 av kunstnerens verker samlet. Tolv marmorskulpturer finnes inne i paviljongen, mens fire skulpturer i bronse er plassert rundt i landskapet.

 

 

 

Herlig sankthansfeiring

 

Midtsommerkveldens største og flotteste båtkortesje. Blomster og bål. Bølgeskvulp, venner, vin og grillmat. Slike kvelder er ren luksus for sjelen. Få feirer Sankthans bedre enn sandefjordingene. Når nattetimene ebber ut i grålysningen og de foregående timer fortoner som en magisk drøm, kan sandefjordingen gå til sengs i trygg forvissning om at Sandefjord har offentlig fridag kommende dag.

 

Unik sankthansfeiring i Sandefjord St. Hansdagen, 24. juni, var alminnelig helligdag inntil 1771. Inntil nylig var 24. juni fridag i enkelte norske kommuner, men nå er det altså bare Sandefjord kommune

som tviholder på tradisjonen. Larvik kommune avviklet det vestfoldske fenomenet med sankthansfri

for 11 år siden. Siden den gang har de fleste kommuner i Vestfold gjort som Larvik, og for tre år siden holdt Tønsberg stengt for aller siste gang. Så nå er Sandefjord kommune den eneste kommunen i landet der kontorene er stengt og de ansatte har fri dagen etter.

 

Sankthansaften. Sankthansfeiringen står spesielt sterkt i Sandefjord. Den 24. juni er byens bursdag, og båtkortesjen fra jubileumsåret 1994, på byens 150-årsdag, kom i Guiness rekordbok. Med fri etter Sankthansaften har sandefjordingene feiret midtsommer på holmer og skjær til langt ut i de lyse nattetimer. Kanskje ikke så rart at det har vært en fødselsboom rundt 24. mars i årene etter

krigen...

En mangeårig tradisjon i Sandefjord er den spektakulære båtkortesjen som starter i Sandefjords indre havn og seiles ut hele Sandefjordfjorden. Nesten tusen båter putrer utover fjorden. Her kan du se alle slags båter, fra flotte cruisers til egenkomponerte doninger. Båter pyntes med flagg, blomster og bjørkekvister med irrgrønne blader som er så karakteristiske for denne perioden på slutten av forsommeren. Om du ikke har anledning til å oppleve kortesjen fra båtripa anbefaler vi å se den fra

Thorøya eller annet sted langs vestsiden av fjorden (Riksvei 303 retning Larvik). Etter Granholmen løser kortesjen seg opp og båtfolket fortsetter festen i båten eller legger til og gjør et strandhugg på en strand eller en holme. På campingplasser og flere offentlige strender i skjærgården grilles og tennes bål. Enkelte steder er det også bryggedans som varer ut i de små timer.

 

Kultur og sommershow

Sandefjords tette kulturprogram i løpet av sommeren byr på konserter på flere scener, film i tre kinosaler, teater, revy, show og dans. Arenaene er mange og varierte, og spenner fra teater og revyer i bakgårder til sommershowene på Park Hotel. Fjordfestivalen som arrangeres i Badeparken i midten

av august hvert år trekker til seg mange kjente og kjære artister, og det føles som hele byens befolkning er på konsert samtidig. Kulturinstitusjonen, Sandefjord Jazz, arrangerer både konserter og JazzCafé gjennom hele året, sånn omtrent hver 14. dag. Absolutt verdt å få med seg.

 

Fra hotellet har du denne utsikten ut til Sandefjordsfjorden.....

 

Parkbadet. Her kan man svømme i deilig oppvarmet saltvannsbasseng. Det er utgang direkte fra badet til en avslappende hage med solstoler og utsikt til fjorden. Badet har servering av lunsjretter og drikke.

 

Kulinariske opplevelser

 

Kunstverk i miljø med atmosfære

 

Park er godt kjent for mat, vin og service. Men vi er også stolte av et annet element i hotellopplevelsen; kunst. I hotellets miljø kan du stifte nærmere bekjentskap med gammel og ny kunst. Det er også kjøpt inn masse kunstverk til hotellets nye fløy, Parkfløyen.

 

Nytelse

Nyt mat og omgivelser i vår restaurant.

 

Rekkevidde ut til Europas destinasjoner

Sandefjord er Vestfolds kommuniksjonsknutepunkt. Hotellet ligger bare 10 minutter fra flyplassen. Fra flyplassen når du på kort tid ut til Europas destinasjoner og til Norges sentrale flyplasser.

 

RELAX

Ta deg en pause og nyt tilværelsen som hotellgjest.

 

SPA og velvære

 

Alle har behov for en liten pause i en travel hverdag. På Park er swt mange muligheter til å pleise seg selv og andre du vil glede.

 

 

Velkommen til totale hotellopplevelser på Rica Park Hotel Sandefjord

 

Rica Park Hotel i Sandefjord er et hotell med en sjelden atmosfære, rike tradisjoner og stolthet i veggene. Hotellet ble etablert i 1959 og har siden stått som en bauta i byen. Initiativtager til hotellet var Sandefjords store sønn og skipsreder Anders Jahre. Tegnet av den annerkjente arkitekten Arnstein Arnberg var hotellet allerede den gang en perle, og avisene skrev at hotellet var bygget av gull og marmor. I dag fremstår nyoppussede Rica Park Hotel som et av landets aller fremste hoteller med moderne fasiliteter. Behagelige værelser, kulinariske fristelser, ekslusiv kunst, og fantastiske saler. De flotte salene benyttes til en rekke anledninger fra galla og bryllup til konferanser og teater. I april 2013 åpnet Park den nye fløyen med 118 rom og hotellet har nå fått en total kapasitet på 350 rom og 680 senger. Hotellet er nå det største mellom Oslo og Bergen.

 

Sandefjord har vært kjent som en kurbadby i over hundre år. Hos Rica Park Hotel videreføres tradisjonene med satsing på Parkbadet som holder åpent hele sommeren. Her kan man svømme i deilig oppvarmet saltvannsbasseng. Det er utgang direkte fra badet til en avslappende hage med solstoler og utsikt til fjorden. Badet har servering av lunsjretter og drikke. Treningsrommet er nylig oppjustert med mange nye treningsapparater. Parkbadet kan friste med steam og tørrbadstue, og solarier. Og for mange vil det nok friste å benytte seg av den lekre SPA- og velværeavdeling på hotellet.

 

Staselig lobby og resepsjonsområde

 

Komfortabel business

Det er viktig for oss at du under ditt arbeidsopphold kan utføre arbeidsoppgaver i komfortable omgivelser.

 

Sør-Norges Kurs- og konferansehotell

Rica Park er nå det største konferansehotellet mellom Oslo og Bergen. Vi har alle fasiliteter som tilfredsstiller deltakerne på et lite møte til en stor kongress. Hotellet er en ypperlig ramme rundt kurs, konferanser, seminarer, møter og Kick-off. Vår lange erfaring i dette markedet gir deg trygghet til å konsentrere deg om det falige innholder, mens vi ivaretar det praktiske.

 

Kulturopplevlser

Parkteaterets storslåtte lokale setter en flott ramme for en kveld med konsert eller underholdning.

 

Beliggenhet

Rica Park Hotel Sandefjord har en fantastisk beliggenhet ved Badeparken og båthavnen.

 

Familiehygge

Park er et familievennlig hotell. Vi legger stor vekt på at alle generasjoner skal både trives og finne seg godt til rette blant våre fasiliteter.

 

God morgen!

I tillegg til at det skal være godt å våkne opp i våre senger skal du få nyte et landets beste hotellfrokoster.

 

Service i Vestfolds flotteste utservering

Vårt store trekkplaster sommerstid er utvilsomt miljøet, maten og den service vi serverer i Parkhaven.

 

Biblioteket ligger i nær tilknytning til restauranten, og er et fint rom om man ønsker et mer tilbaketrukket selskap, eller bare vil nyte den fine stemningen som råder her inne.

 

Rica Park Hotel Sandefjord er Norges største kurs- og konferansehotell mellom Oslo og Bergen.

 

Endelig ferdig for dagen

Vi har vel alle kjent på den deilige følelsen av og endelig kunne låse seg inn på hotellrommet etter en lang reise eller arbeidsdag. Rommet er ryddig og pent og alt ligger til rette for å ha det komfortabelt. Tid for å roe ned, kanskje legge seg i badekaret og planlegge kvelden, eller ikke planlegge noe som helst, bare være seg selv og la velbehag og latskap styre resten av døgnet.

 

Fra nasjonalromantikk til samtidskunst på kunsthotellet

Få hotell i Norge byr på så mye kunstverk utstilt som Rica Park Hotel Sandefjord. Hotellet er jo også i seg selv et kunstverk med sin spesielle fasade og sine mange saler med fantastiske utsmykninger, malerier og veggtepper. Den anerkjente arkitekten Arnstein Arneberg tegnet

hotellet, som har mye stor kunst, flotte saler med gull og marmor.

 

Har du ennå ikke opplevd Parks store skattekammer av kunst bør du ta en tur til hotellet i sommer. Nær sagt i alle hotellets miljøer finner du unike kunstverk utstilt. Her finner du mange skatter malt av våre største kunstnere gjennom tidene, Store og majestetiske malerier fra nasjonalromantikkens tid fram til dagens samtidskunst pryder hotellets korridorer og saler.

 

Sett av litt tid en dag til å vandre blant mesterverk av norske og internasjonale malere. Eksempler på all den vakre kunsten man kan se rundt om i hotellet, er bilder av Peder Balke, Tidemand og Gude, Christian Krogh,  Marc Chagall, Anders Zorn, Jacob Weidemann, Per Krogh, FransWiderberg, Håkon Bleken m fl, og det henger også kostbare gobeliner flere steder. Billedhogger Knut Steens skulpturer kan blant annet sees i den lyse fløyen som binder den gamle og nye delen av hotellet sammen.

 

Rica Park Hotel ligger vegg i vegg med Sandefjord Kunstforening, og hotellet og kunstforeningen har gjennom flere år hatt gleden av å samarbeide med utstillinger og arrangementer. Etter utvidelsen av hotellet i fjor er Rica Park Hotel Sandefjord det hotellet i Norge med størst kunstsamling.

KJERRINGVIK

Kjerringvik og omkringliggende herligheter

 

En smal og slyngete vei leder deg frem til Kjerringvik, strandstedet som er det nordøstligste og minste av de gamle uthavnene på Larvikkysten. Her i den omvekslende naturen, mellom skog, strender, svaberg og utsiktsberg kunne ikke den Vestfoldske idyllen vært mer påtagelig. La svabergene varme dine føtter, la vinden danse gjennom håret og kjøl deg ned i det rene og klare vannet på noen av de mange badeplassene.

 

Ferieidyll

Kjerringvik ligger i ly av bratte koller og knauser, og beliggenheten er lun, selv om stedet ligger helt ute ved havet.

Kanskje ikke så rart at stedet var kjent som smuglerhavn i første kvartdel av 1900-tallet. Kjerringvik er et idyllisk sted der gammel arkitektonisk byggeskikk er blandet med ny bebyggelse. Hvite trehus med velstelte hager omringet av stakittgjerde er et vanlig syn i Kjerringvik. Det er ingen restauranter eller butikker i Kjerringvik, men en sommeråpen kiosk har de aller nødvendigste varene. Kjerringvik tilhører den nordligste delen av Eftang-halvøya, ganske nære Sandefjord, men innenfor Larviks kommunegrense.

 

Båtutfart og bading

Kjerringvik har to fine barnevennlige badestrender, Nordre havn og Søndre havn, som ligger på hver sin side av gangveien/moloen ut til øya Fornet. De to sandstrendene er elsket av stedets soltilbedere. Hit kommer beboerne i det hyggelige tettstedet, og tilreisende langs sjø og land. I tillegg er det fine badeplasser fra svabergene i områdene utenfor Kjerringvik og på holmene sør for havnen.

 

Martaholmen, den søndre av de to Kjerringholmene sør for Kjerringvik, er en populær badeøy gjennom hele sommersesongen. Både for kort- og langreiste gjester. Hytte- og feriegjestene elsker stedet, og for turistene i båt langs kysten er Martaholmen en kjærkommen uthavn med ly for vær og vind. Utenom toalett og søppelkasse er det ingen andre fasiliteter på Martaholmen, men det øya mangler av fasiliteter tar det igjen i vakker skjærgårdsnatur. Her er det høye klipper som stuper loddrett ned i sjøen, mens midten av øya er slett og flat og går under navnet «Dansesalen». Her finnes en gresslette som egner seg for teltliv, og i bukten mot nord finnes en langgrunn badestrand. Stranden er avstengt med bøyer som vern mot båttrafikken. Martaholmen er velsignet med nydelig kveldssol og fisket er bra rundt hele øya.

 

Maritim aktivitet siden 1400-tallet

Kjerringvik har en ganske lang og omskiftelig historie. Allerede på 1400-tallet var Kjerringvik fiskehavn for de omkringliggende gårdene. Under trelasthandelsepoken ble det en kjent ankringsplass. Fortøyningsringer på svabergene utenfor Kjerringvik er minner om denne trafikken. De første beboerene slo seg ned her i 1720-årene. Det var fiskere og loser. I siste halvdel av 1700-tallet hadde Kjerringvik et skipsbyggeri, og fra 1850-årene og 100 år fremover var det en tollstasjon på stedet.

 

Krigsdrama i Kjerringvik

7. mai 1808 jaget ni modige menn fra Tjølling engelske marinegaster på sjøen i Kjerringvik. Og reddet en livsviktig kornlast fra å falle i fiendens hender. Etter å ha senket eller kapret praktisk talt hele den dansk-norske flåte i slaget på Københavns red, sørget engelske marinefartøyer for effektiv blokade i Skagerrak for å sulte ut Norge. Kornmangelen ble så stor at folk sultet.

 

Dramaet i Kjerringvik startet med at en norsk brigg fullastet med korn ble oppdaget av de engelske fregattene «Tartarus» og «Daphne». I et forsøk på å unnslippe satte briggen kurs mot Kjerringvik, hvor den la til. Mannskapet hoppet i land og stakk til skogs for å unnslippe engelskmennene. Fra fregattene ble det satt ut barkasser med gaster som skulle ro til land og hente briggen, som de nå regnet med var et lett bytte.

På land i Kjerringvik skjønte rodeformann i kystvernet, Anders Hovland, tidlig hva som var i ferd med å skje. Før engelskmennene nådde land hadde Anders Hovland rukket å samle åtte mann (7 fra kystvernet og 1 los). De posterte seg i fjellet ved havnen. Da de engelske gastene skulle entre kornskuta ble det åpnet ild mot engelskmennene. En engelsk offiser hyttet hånlig med sabelen mot den lille gruppen av forsvarere, men falt like etter å ha blitt truffet i de første skuddvekslingene. Kort etter falt nok en engelskmann for norsk bly, og da ytterligere to soldater ble truffet, tok engelskmennene til flukten og rodde hastig tilbake til fregattene, som stakk til havs.

 

Anders Hovland som hadde stått i spissen for den lille styrken som hadde drevet tilbake 30 soldater under fagmilitær ledelse, ble berømmet og tildelt Dannebrogsorden. I fjellveggen ved moloen i Kjerringvik står en innskrift til minne om hendelsen.

 

Forlis i Kjerringviks farvann

Martaholmen som vi omtalte som badeparadis tidligere i artikkelen, har sitt navn etter en seilskute fra Tjøme, «Marta», som forliste ved Martahølet, viken mot sør, i 1875. Forliset skjedde etter at roret hadde kilt seg fast i et kraftig uvær, og «Marta» drev med forrevne seil inn i en kløft med en bratt fjellvegg og ble knust. Av mannskapet på ti omkom fem i storbåten, som var satt på vannet utenfor Rauer. Skipet ble stående på holmen lenge, men ble brutt ned av sjøen.

 

En annen skute, «Hanna», forliste på samme sted i 1891. Den hadde støtt på Rauer (en gruppe holmer ut i havet sydøst for Kjerringvik), kommet flott igjen, men hadde fått lekkasje, og mannskapet hadde forlatt skipet, som drev inn i Martahølet. En av mannskapet var blitt viklet inn i tau og slept med skipet. Rester etter de to skutene ligger fortsatt på bunnen.

 

Omkringliggende herligheter

Først og fremst er Kjerringvik og de nære omkringliggende områdene Karto, Håkavika, Svinevika og Kjerringfjellet flotte ferie- og hytteparadis med en vakker slående beliggenhet. Dette området er som kyststrekning ellers her ute på Eftang-halvøya – vill og vakker natur med store høydeforskjeller med sine høye berg som stuper opp fra kritthvite strender. Flott kupert turterreng som veksler mellom skogsområder via åpent kulturlandskap til skjærgårdsnatur med svaberg og strender.

 

Ja, kyststrekningen på Eftang byr kanskje på den mest spektakulære naturen langs Vestfoldkysten. De som har hytter i området er vel kjent med naturkvalitetene her, og har du først fått deg hytte her så skal det nok helt ekstraordinære årsaker til for at en selger hytta. Så spesielt og unikt kan nok dette området karakteriseres som. Den relativt uberørte naturidyllen her danner også en fredelig kontrast til det myldrende menneskelivet, som utfolder seg på campingplassene og badestrendene i distriktet.

 

Håkavika

Håkavika ligger helt i nord på Eftang-halvøya og sørvest i Sandefjordsfjorden, og er et av de mange stedene du kan oppsøke i det du kjører ut på Eftang-halvøya. I området rundt Håkavika er det flust av skogsstier og brede grus- jordveier.

Området er et friområde som ligger godt beskyttet for trafikken i Sandefjordsfjorden. Du finner et flott bryggeanlegg og noen fortøyningsbolter innover i bukten. Det er også satt ut moringer du kan fortøye til. Både rundt bryggeanlegget og innerst i viken er det flotte bademuligheter fra gylne svaberg og finkornete sandstrender. Svabergene i syd egner seg godt for stangfiske, og sjansen for at fisken biter er stor. Om du er glad i å plukke blåbær så er skogsområdene ved Håkavika rene paradiset i slutten av juli og første halvdel av august.

Se opp for troll og fanter
I vest for utseilingen av Håkavika ligger den lille badeplassen Skjellsand med en bukt innerst som heter Fantebukta. I området like syd for Fantebukta reiser det seg en høy og bratt skogskledd kolle. En tursti slanger seg opp til toppen av kollen. Fra toppen har du fantastisk utsikt over Eftanglandet, Sandefjordsfjorden og Skagerrak. Du fortsetter på stien som går som en sløyfe ned til utgangspunktet. Før du kommer så langt møter du et fareskilt langs stien. Skiltet med avbildet troll forteller deg at her er det fare for å treffe på disse skumle skapningene. Like ved skiltet fortsetter stien inn i en kløft med tre store steiner som har kilt seg fast mellom veggene i den smale kløften. Stien er en flott og spennende opplevelse for hele familien.

Svinevika
Nabobukten til Håkavika, Svinevika, ligger bare noen hundre meter syd for Fantebukta. Svinevika er en populær og flott sandstrand innerst i bukten. Her er det langgrunt og fine forhold for barn. Stranden i Svinevika må være en av de badeplassene i Vestfold med de vakreste omgivelsene der den ligger innerst i bukten omgitt av koller og berg ispedd litt skog og noen fritidsboliger her og der.

Kjerringfjell
Et stykke syd for Kjerringvik, sånn ca. halvveis mellom Ula og Kjerringvik, ligger Kjerringfjell. Ved den bratte asfalterte veien som fører deg nesten helt opp til toppen av Kjerringfjell kan du velge i flere veier og stier som løper ut herfra. Vil du legge inn en mosjonstrening har du virkelig kommet til rett sted. Her kan du velge å sykle på humpete sti ned til fjæresteinene og besøke ukjente strandperler du har helt for deg selv. Er målet å få blodpumpa skikkelig i gang så kan en hurtigspurt opp de bratte trappene i fjellsiden her hjelpe deg med det. Vil du bare mosjonere normalt er det gode grusveier for både løping og sykling i variert terreng og landskap. Vil du ha en fantastisk 360 graders utsikt utover Ytre Oslofjord og Vestfold starter du oppstigningen på den bratte, men asfalterte veien opp til området ved den gamle signalstasjonen.

VELKOMMEN TIL STAVERNSODDEN FYR
BARE FEM MINUTTER MED BÅT FRA HAVNEN I STAVERN, LENGST UT PÅ STAVERNSØYA, LIGGER STAVERNSODDEN FYR. DEN VESLE, HVITE HUSKLYNGEN MED FYRSTASJONEN LIGGER PÅ DET HØYESTE PUNKTET PÅ ØYA. HER HAR FYRET VÆRT TIL HJELP FOR SJØFARERE SIDEN 1855. FYRET HAR UTSIKT UT TIL SOLGLITRENDE HAV OG DE TO FJORDARMENE SOM LEDER INN TIL STAVERN.
 

ULA

Ula

Fotturer i et så vakkert landskap at øynene fylles med tårer. Sandstrender så fine som du ikke har sett dem før. Pittoreske villaer blandet med fiskehavnmiljø. Og hvilken herlig duft av syriner! 


Sjarmerende Ula

Ula er kanskje Vestfolds mest særegne strandsted, med atmosfære av gammel los- og fiskerhavn. Ved havnen er den gamle trehusbebyggelsen fra forrige århundre bevart og fredet. Stadig flere fastboende får seg nye hjem her ute i denne skjærgårdens perle, og feriegjester fra fjern og nær kommer landeveien og sjøveien til sine favorittplasser sommerstid.

Ula ligger bare en kort biltur fra byene Larvik og Sandefjord. Fra riksvei 303 fører en landevei deg raskt ned til havnen i Ula. I det du ankommer havnen i Ula, er det ikke til å unngå å bli betatt av den lille sjarmerende loshavnen. Dette stedet ved havets port til Skagerrak er en av våre mest kjente småhavner på disse kanter.

Ulas store sønn
Stedet grodde opp på fiske og losvirksomhet i andre halvdel av 1700-tallet. Her bodde den kjente loshelten Ulabrand, Anders Jacob Johansen. I løpet av Norges loshistorie er nok Ulabrand blitt den mest sangomsuste losen av alle. Ulabrand ble et symbol på godt sjømannskap og den viktige tjenesten losene gjorde for sikkerheten på havet. Ulabrand tjenestegjorde som los i Ula fra 1850 til han omkom på havet sammen med sin sønn under en høststorm i 1881 ved skjærene like ved Rauer (øygruppe av blankskurte svaberg litt utenfor innseilingen til Ula).  Ulabrandmonumentet er reist på Ulakollen, den gamle utsiktsplassen øst for bebyggelsen i Ula og like ovenfor Ulabrands eget lille hus fra 1837.

Sandstrender av beste merke
I seilskutetiden var Ula en viktig utskipningshavn for isblokker. Ula bærer fortsatt preg av fisket, men om sommeren domineres stedet av et stort antall hytteboere, campere og dagsbesøkende som tiltrekkes av miljøet, båthavnen og de to praktfulle badestrendene som har en samlet sandstrekning på over 350 m. Disse strendene er utvilsomt på pallen for landets beste sandstrender.

Rekreasjon- og turidyll
De første ferierende leide seg inn omkring århundreskiftet, og noe senere ble de første husene solgt og tatt i bruk som sommerboliger. Omkring havnen ligger sommerhus med florarike haver. De små og koselige grusveiene mellom sommerhusene frister til en rolig promenade på kvelden når luften har blitt svalere. Det er mange flotte turstier som løper i alle retninger ut av Ula. Stiene kan føre deg til dype skoger, og selvsagt til de oransje svabergene og til bergtopper over havet hvor du har svimlende utsikt til Svenner fyr og Skagerrak.

Ved sandstrendene er det en kafé/kiosk- og uteservering. Meget bra utvalg til å ligge så langt fra sivilisasjonens handelstand. I havnen i Ula er det en liten kolonialforretning som holder åpent i sommersesongen.

Unik geologi

Ulaområdet er kjent for sine mange jettegryter og usedvanlige delikate isskuringsformer. Noen av de fineste finner du ved innløpet mellom Ryggen og Foksund. 

I Ula finner vi en spesiell mineralforekomst; en “månestein”. Forekomstene av månestein er stor i Ula. Navnet fikk den av professor og universitetsrektor W. C. Brøgger (1851-1940) på grunn av den blåhvite fargen. Fargen kan minne om lyset fra månen, og kommer av sammenvoksningen av de to feltspattypene alkali-feltspat og albitt-feltspat. Sammenvoksingen gir en spesiell spredning av lyset. Månesteinen i Ula heter kryptoperthitt på fagspråket. Mineralforekomsten er jevnlig blitt besøkt av forskere og steinsamlere siden slutten av 1800-tallet. Månestein finner vi også andre steder sør i Vestfold.

Det fortelles at en månestein ligger utstilt i York, England. Denne steinen antas å komme fra Ula. Kronjuvelene i Danmark skal visstnok inneholde en bit av månesteinen fra Ula. Forekomsten av månestein i Ula har lidd hardt under utallige geologiske ekspedisjoner som har gjort betydelige uttak av denne sjeldne steinen. Blant andre gravde en tysk ekspedisjon i perioden under 2. verdenskrig ut og fjernet mye stein. Det er også tatt ut hele krystaller av fjellene i Ula. Det var blant annet med basis i de mange ekspedisjoner av denne typen at Ula Vel sørget for fredning av hele månesteinsforekomsten i 1980, senere kalt Ula Naturminne.


Vakre ord om Ula

Her griper havet med all sin omskiftelighet og alle nyansene i dagens og kveldens lys, svabergene er akkurat så gule og noen blekrosa som man ønsker seg dem, sjøen så ren og krystallklar så den lokker selv den mindre badelystne uti, den kollete naturen med den frodige vegetasjonen i skogbunnen trekker naturelskerne til seg – hun og han nyter livet. 

Vill kaprifol slynger sine lange armer oppover fjellsidene og fyller luften med sin vellukt. Her vokser ville epler, ditto rips og stikkelsbær som i Edens have. Idyllen hersker rundt om i sommerhus og hytter, en fredet plett på jord. Selv på en fullsatt campingplass er stemningen rolig.

Disse vakre ordene er sakset fra boken; Ula – fra loshavn til badested.


 

STAVERN

STAVERN

 

Den storslåtte naturen har opp i gjennom tiden vært til stor inspirasjon både for de lokale og for kunstnere, og derfor blir Stavern ofte kalt for ”kunstnerbyen”. I Stavern er du tett på naturen, samtidig som du har alle fasiliteter til en by. Stavern sentrum er fylt med sjarmerende, gamle bygninger tett i tett. Små gater med shoppingmuligheter og hyggelige spisesteder rett ved havet. Hos ”Ingers Isbar” spiser du kanskje en av de beste iskremene du har smakt, med fargerik strøssel og spennende smaker. I denne sjarmerende byen kan du kombinere hav og shopping med kultur og historie. Stavern er innehaver av Norges første marinebase, og har en spektakulær historie når man ser tilbake på vikingtiden og 1700-tallet. Med hele 200 soldager i året er dette en populær by om sommeren, hvor hytter og campingplasser er flittig i bruk. Og liker du å tilbringe tiden på havet, så kan ”Gjestehavna” være plassen for deg.

Gjestehavna med personlig touch  

Sesongen for ”Gjestehavna” i Stavern åpner hver påske og varer til oktober. Med en sommer som blir lengre for hvert år, lokker havna til seg flere og flere gjester. I år lå det alt 27 båter inne til kai ved påske.

– Jeg elsker jobben min og tilbringer hele sommeren her på ”Gjestehavna”, forteller Inger Grønvold. 

 

Hun har nå drevet Stavern Gjestehavn i to år. Da hun tok over i 2013 fikk hun rekordmange gjester, og i 2014 slo hun rekorden med hele 4000 gjester i løpet av sesongen. Dedikert og iderik, har hun inngått en ti-års kontrakt med Larvik havn, og har mange planer for årene som kommer. 

 

– Larvik Havn og jeg har mange av de samme målsetningene og ønskene for hva som skal skje på sikt. Fremdrift og endringer vil det bli litt etter litt. Det er et langsiktig prosjekt som vil ta mange år, forteller hun.

 

For Grønvold starter dagen klokken 07.15 og den varer til langt på natt. Hver morgen er hun innom ”Nevlunghavn Bakeri” og legger varer i tralla si. Disse tar hun med på morgenrunden hvor hun hilser på gjestene. Mens hun prater og blir kjent med de som benytter seg av havna, får de mulighet til å kjøpe wienerbrød , rundstykker eller andre ferske bakervarer.

 

– Det tar meg to timer å ta runden, og det blir mye skravling og latter underveis. Til og med hundene får en godbit , så det er mange firbente som står og logrer på dekk når de ser at jeg kommer gående. En kanonstart på dagen for alle sammen, synes Inger Grønvold. 

 

”Gjestehavna” er opptatt av personlig service, fra begynnelse til slutt. Derfor opererer de på ”gamle måten”, ikke via betalingsautomater. Med denne personlige touchen har det blitt et flott miljø på ”Gjestehavna”, noe Grønvold stortrives med. 

 

– Alle som kommer hit skal føle seg velkommen, både nye og gamle gjester. Jeg har knyttet mange gode kontakter i løpet av disse to årene. Noen sender meg venneforespørsel på Facebook, mens andre får jeg julehilsen fra. Dette er noe jeg setter stor pris på, og jeg har blitt veldig glad i dem alle sammen, forteller Grønvold. 

 

Hver sesong legger hun ut både bilder og videoer på ”Youtube” og ”Gjestehavnas Facebook side”. Der kan folk få et innblikk i opplevelsene som havna har å tilby.

 

Beliggenheten til Stavern Gjestehavn er fantastisk. Her er det kort avstand til alt som skjer. Med en gåavstand på kun fem minutter finner du flere hyggelige cafeer og restauranter. Sommerens arrangementer er kun et steinkast unna, og alt av butikker holder åpent hver dag i sesongen, en perfekt kombinasjon av hav og by. 

 

– Her vil det være noe som passer for absolutt alle, og den vakre kyststien som strekker seg helt til ”Nevlunghavn” må bare oppleves, tipser Grønvold.  

 

Den berømte Stavernfestivalen

Hvert år trekker Stavernfestivalen festivalglade mennesker i alle aldre. I år skal festivalen for første gang flyttes til Larvik golf arena. En fantastisk plass å feire 15-års jubileet. 

 

– Plassen er grønn og flott, med vakre lunder og små dammer. Annerledes, og mye større plass enn hva vi har hatt tidligere, forklarer Vibeke Dahl. 

 

Stavernfestivalen er kjent for å ha et bredt og imponerende spekter av artister, men de legger også mye arbeid i helheten av arrangementet. Her blir det lagt vekt på utsmykningen av festivalområdet, og både mat- og drikkeopplevelsene skal være på  topp – slik som konsertene. 

 

– Vi er overbevist om at totalopplevelsen i år skal bli enda bedre enn tidligere, og det kan også hende at vi har noen overraskelser på lur, opplyser Dahl. 

 

Med et fullbooket tredagersprogram tilbyr Stavernfestivalen noe for alle musikkelskere. Noen av verdens beste artister i sine sjangere skal i år innta scenen, og øverst på listen er både Sir Elton John og Pharrell Williams. 

 

Stavernfestivalen er sommerkonserten som garanterer god stemning, artister i verdensklassei flotte omgivelser. Arrangørene oppfordrer alle til å bli med på årets konsertopplevelse, og nye publikummere ønskes hjertelig velkommen. 


Jentene på kyststien
Gjennom småskog og gresskledde enger, over svaberg og forbi strender går den litt over ti kilometer lange turen til ”Jentene på kyststien”. Forbi campingplasser nytes den fine Vestfoldnaturen, før turen avsluttes på flotte Anvik Gård. Her venter en nydelig rekebuffet på de turglade, mens et band spiller musikk og sørger for skikkelig sommerstemning. Den lille gårdsbutikken holder også åpent denne dagen, for de som ønsker å bli fristet av deilige matvarer, søte sommerklær eller koselig interiør. 

 

”Jentene på kysststien” ble arrangert for første gang i juni 2006. Nå har arrangementet blitt så populært at det må sette en stopper ved 2700 påmeldte. 

 

– Det er flott at det har blitt så populært, og at flere og flere ønsker å delta. Det er viktig for oss jenter å ha en dag som er vår, uten partner, barn eller andre forpliktelser, forteller Kristin Anvik. 

 

”Jentene på kyststien” skiller seg ut fra andre liknende arrangementer, for her er det ingen som starter med nummer på brystet, eller blir tatt tiden på. Denne løypen skal man gå i eget tempo, slik det passer hver enkelt deltaker. Både mat og vin er lov å ha med i sekken, og om været tillater det er det flott med en badestopp underveis. 

 

– For mange er det en utfordring i seg selv å gå i ujevnt terreng over ti kilometer. Det at disse jentene er stolte når de når målet på Anvik Gård har de god grunn til, forteller Anvik. 

 

Juni i år blir den tiende gangene denne turen arrangeres. Og selv om kortene holdes tett til brystet garanterer arrangørene et fantastisk arrangement for å feire ”Jentene på kyststien” 2015. 

 

 

I Stavern vil du garantert få en hyggelig sommer, med både opplevelser og aktiviteter som passer for alle sammen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FREDRIKSVERN VERFT 

 

Vestfolds mest besøkte plass. En turistattraksjon av historisk betydning, ikke bare for Stavern, men for hele Norges historie. 


Rett på innsiden av den majestetiske hovedporten til Fredriksvern verft ligger den lille og søte cafeen ”Kakebua”. Her blir du møtt av vennlige smil og engasjerende damer – like flotte som innredningen. En gjennomført jentete stil med en koselig blanding av rosa, lilla og blomster pryder denne cafeen. Trine Lise Gran er en av damene som drifter ”Kakebua”, og i år har hun ordnet et samarbeid med ”Løktørka” –  et fantastisk cateringsselskap som er rå på tapas, i følge henne. I gamle dager ble bygningen brukt som arrest, og her har det blitt servert mange suppemåltider til fangene. Derfor var det vel på sin plass at suppe også kom tilbake på menyen i år. ”Løktørka” har en smakfull suppe, som serveres med fantastisk foccaciabrød, en kombinasjon av nydelige smaker som ville gjort enhver av de gamle fange misunnelig. Her kan du komme for en kaffekopp, varm suppe og hjemmelaget kake i høysesongene. Du får også informasjon om det som skjer omkring på verftet, om det er ønskelig.

Digital guide

Guidet omvisning er mulig å bestille, men hvorfor ikke ta en digital tur på egenhånd? I år er det lansert QR-koder på flere informasjonsskilt rundt omkring på verftet, med bilder, tekst og videoer. Disse kodene leser du av med mobilen, og vips har du din egen private guide. Så enkelt og nyttig, på både norsk og engelsk. Med QR-leseren kan du lese deg opp på historien om verftet, hvordan det var før i tiden og hva det blir brukt til nå. Hver enkel bygning blir presentert, med tilhørende bilder. Alt dette gjør du samtidig som du tusler rundt på det praktfulle området. En fantastisk mulighet til å utforske på egenhånd, i ditt eget tempo, uten noen forberedelser på forhånd.

Historisk betydning

Fredriksvern Verft ble påbegynt i 1750 etter ordre fra kong Fredrik V, og de fleste bygningene stod klare allerede i 1758.  Siden Norge den gang var i union med Danmark er det lett å se at verftet er sterkt påvirket av dansk arkitektur.

Fredriksvern verft er kanskje ikke slik man forestiller seg en festning. I stedet for å være omringet med en høy og solid mur, er den omringet av havet og et stort grøntområde. Bygningene som er laget av tre eller stein, står spredt over et stort område på flere 100 mål. En fantastisk park, rett ved havet, noe som i seg selv er verdt besøket. 

 

I over 250 år har verftet vært et kompetansesenter for læring, med blant annet realfagundervisning og konstruksjonstegning. Dette har ført til at Fredriksvern har vært en viktig del av utviklingen av Norge som skipsfartsnasjon. Det hele startet i 1750, da Norge var i union med Danmark. 

 

–  Svenskene begynte å rasle med sablene, i tillegg følte vi på trussel fra Russerne, forteller Trond Bergan, festningsforvalter. 

 

Det var dermed på tide å bygge et fort slik at Norge kunne forsvare seg ved et eventuelt angrep. Andre plasser ble vurdert, før valget endelig falt på Stavern. 

 

– Ideen var at det skulle være lett å manøvrere båter, og få soldater lett ut og inn. På denne plassen kunne de lett seile eller ro, ut og inn over Sør- og Østre gap. 

 

Stavern på denne tiden var et lite fiskeristed, med en lang strandpromenade, et lite bakeri og kun 27 hus. Grunnen til at valget falt på akkurat denne plassen var mye på grunn av havinngangene, men også på grunn av ”Stavern fort” som alt var bygget på Citadelløyavis a vis Fredriksvern verft–  som var Tordenskiolds marinebase under den nordiske krig.  Anlegget ble brukt som verft fra 1750, til unionen ble brutt. 

 

– Etter unionen ble brutt skjedde det store endringer. Utviklingen av både våpenteknologi og skipskonstruksjoner var blitt forandret, og i 1818 ble det bestemt at hovedbasen skulle flyttes til Karljohansvern i Horten. 

 

Fra 1896 ble Fredriksvern øvingsplass for hærens krigsskole frem til 1934, da tok Luftvernregimentet over – frem til krigen. 

 

– Under krigen ble mange studenter fra universitetet i Oslo sendt på toget hit. De ble avhørt, og mange ble så sendt videre til Tyskland. Poenget var å konvertere de til den germanske tro, noe de norske studentene ikke var interessert i. Noen døde, men heldigvis klarte de fleste seg, for studentene var sterke. 

 

Etter krigen ble verftet tilholdsstedet for Luftforsvaret, noe som varte til 2002. Da ble det inngått en avtale med Justis- og politidirektoratet.  Her foregår studiene til Politihøgskolen avdeling Stavern, samt politioperativ trening. Verftet blir også brukt til utleie av andre faglige kurs, team-bygging, kick-off seminarer. 

 

Verftet i dag

Av de opprinnelige bygningene fra gammelt av står i dag: kommandantboligen, to havestuer, vaktstua, en smie, smedens bolig, hovedmagasinet, to proviant magasiner, sjalupp-skuret, to galeiskur og krutthus. Norges første Garnisonskirke står også – Fredriksvern kirke. 


Verftet blir i dag brukt til ulike aktiviteter, samtidig som det bevarer den gamle historien til plassen, og dets betydning både for Stavern og resten av landet. Verftet har over 200.000 besøkende årlig, noe som gjør Fredriksvern til den mest besøkende attraksjonen i Vestfold fylke. Med skjærgårdsnatur og ulike aktiviteter er verftet like populært blant turister som de fastboende, sommer og vinter. 

Her er det muligheter for både kortidsleie og større arrangementer. Alt fra konferanser og kurs til bursdagsfeiringer, konfirmasjoner og bryllup kan oppfylles her. Med bygninger som har kapasitet til å romme alt fra 10 til 200 stykk, er detbare fantasien som setter grenser for hva som kan gjennomføres i verftets storslåtte omgivelser. 

 

I år vil også turistkontoret og informasjonen for ”Glade dager” få plass inne på ”Hovedvakta” på verftet. Her vil du få svar på alt du lurer på om Stavern. I tillegg til å kunne kjøpe billetter, og få alt av informasjon om arrangementene som vil bli holdt i løpet av sommeren. Fredriksvern verft har også faste kunstnere som er på verftet over tid, samt noen som kommer i kortere perioder. Her er det utstillinger av malerier, fotografier, og annen kunst. Teaterstykker og konserter blir det også vist på verftet. 

 

Arrangementer
Sommeren 2015 byr på et fantastisk program. Som alltid er det faste dager hvor det er saluttering med kanoner, og 17. mai blir selvsagt feiret med barnetog, og morsomme aktiviteter. Dette er en opplevelse i seg selv, for de som aldri har vært med på dette før.  

 

Selve programmet for sommeren braker løs den 20. juni hvor åpningen av ”Glade dager” vil bli holdt. Denne lørdagen feires åpningen av over 250 arrangementer som skal bli holdt i Stavern i løpet av sommeren. Blant annet festivaler og konserter, revy og teater, omvisninger og markedsdager. Inne på Fredriksvern verft vil det skje mange aktiviteter: blant annet kommer VAMP og holder konsert fredag 24. juli i ”Kommandanthaven” ,  mens helgen 23-24 august blir fokuset råflotte biler. Galleriene holder åpent hele sommeren, og ”Galeiscenen” holder både konserter og teater. Blant annet vil konseptet ”Urørt” med norske artister blir arrangert av ”WIMP” i uke 28 på verftet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STEDER Å BESØKE
 

 • Larvik Golf på Fritzø Gård er en av Norges beste golfbaner, i internasjonalt format. 
 • Norges lengst merkede kyststi starter utenfor Fredriksvern verft. På en rute på ca. 35 km. langs havet, vandrer du forbi 17 campingplasser og over 3000 sommerhytter. Solblanke svaberg og lukten av tang og tare gjør dette til en unik og fantastisk tursti. 
 • Foldvik familiepark anbefales for en morsom dag for hele familien. Her er vil du få besøke mange dyr, og oppleve ulike aktiviteter. 
 • Citadelløya også kjent som ”Stavern fort”.
 • Pyramiden som er bygget på toppen av fjellet ytterst mot Skagerrak kan du gå til på en sti fra Fredriksvern verft. Dette er et minnesmerke for norske sjøfolk som omkom i krigshandling under to verdenskriger.

 

 

NYTTIG INFORMASJON

 

 • Fredriksvern verft: For å kunne lese av QR kodene må du laste ned en app til din mobil som heter ”QR-reader”. Dette fungerer som et scanning apperat. Du tar mobilen over QR koden på skiltene, en liten firkant og lar mobilen scanne. I løpet av noen sekunder vil informasjonen være tilgjengelig på din mobil. 
 • Billetter til alle arrangementer: Bestilles på billettservice
 • Stavernfestivalen: Da det er fri aldersgrense oppfordres det alle å respektere salget av alkohol – ikke prøv å kjøp om du er under 18 år, eller gi til mindreårige.
  På grunn av ”Intellipay” – et handel og adgangssystem, gjør at det sjeldent er kø ved inngang eller barer på festivalen. 
 • Gjestehavna: På Facebook: Stavern Gjestehavn
  http://www.larvik.havn.no/fritidsbaater/gjestehavner/stavern/ 

 

 • JPK: Det er alt 1600 påmeldte, så om du ønsker å sikre deg plass gå inn på: http://www.jentenepakyststien.no
  Anvik Gård: åpen for alle i skoleferien med fasiliteter som bar, grill og pizzakjøkken.
  I fjor lanserte de også nettbutikken: www.hverdagsgourmet.no

Helgeroa

Helgeroa

En attraktiv kystlinje har gjort Helgeroa til en populær feriedestinasjon for campinggjester og båtturister, i tillegg til et tusentalls hytteeiere. Det er nok den hyggelige, lett bedagelige, atmosfæren som gjør at gjestene kommer tilbake til Helgeroa år etter år. Helgeroa er et sjarmerende tettsted med marina og spisesteder hvor du kan få deg et velfortjent måltid etter en fin dag på stedets badestrender. I likhet med nabotettstedet Nevlunghavn er det flere vakre trehusbygninger her som imponerer med sin arkitektur.

GLEM TIDEN OG LA DEG HENFØRE.EN STILLE SOMMERKVELD I HELGEROA KAN DU LA DEG FORFØRE AV DRØMMEKYSTEN.

Hæljerosingæne skryter fælt av å ha Vestfolds vakreste solnedgang. I det solen drukner bak åsene i Bamble på andre siden av fjorden er det ikke vanskelig å være enig i det. Den berømte maleren Harald Sohlberg som nettopp spilte mye på lys og farger i sine malerier hentet mange av sine motiver fra Helgeroa.

Når du først er i vakre Helgeroa bør du benytte deg av den flotte sightseeingen du kan få med Helgeroa-fergene. De små fergene trafikkerer Langsundfjorden og går i fast rute mellom Helgeroa i Vestfold og Langesund i Telemark. På vei over fjorden seiler fergene gjennom et magisk skjærgårdsparadis og fergene er innom med anløp på flere av øyperlene her. Ja, hvorfor ikke hoppe i land på en av øyene og tilbring en hel dag her ute. Øyene har flere gode badeplasser og et fantastisk turterreng som veksler mellom åpne svabergområder til store og svale skogsområder, ofte med innslag fuktig svartorsumpskog. Flere av øyene har også fine topper som gir deg 360 graders panorama over skjærgården her med Skagerrak, Helgeroa, Langesund, Porsgrunn og utsikt til noen av fjelltoppene i Telemark.

Det er heller ikke så verst å nyte livet på fjorden fra dekkplass - kjøp en tur-returbillett og du får en enestående reise i skjærgårdsparadiset for en billig penge. Forestill deg også hvor spennende det er for et barn på fergetur, det blir sikkert som en reise rundt jorden det!

Les mer om de flotte øyene HER.

Klikk deg også inn på Helgeroa-fergenes hjemmeside med rutetider HER.

Slik kommer du til Helgeroa - se kart nedenfor