KJERRINGVIK

Kjerringvik og omkringliggende herligheter

 

En smal og slyngete vei leder deg frem til Kjerringvik, strandstedet som er det nordøstligste og minste av de gamle uthavnene på Larvikkysten. Her i den omvekslende naturen, mellom skog, strender, svaberg og utsiktsberg kunne ikke den Vestfoldske idyllen vært mer påtagelig. La svabergene varme dine føtter, la vinden danse gjennom håret og kjøl deg ned i det rene og klare vannet på noen av de mange badeplassene.

 

Ferieidyll

Kjerringvik ligger i ly av bratte koller og knauser, og beliggenheten er lun, selv om stedet ligger helt ute ved havet.

Kanskje ikke så rart at stedet var kjent som smuglerhavn i første kvartdel av 1900-tallet. Kjerringvik er et idyllisk sted der gammel arkitektonisk byggeskikk er blandet med ny bebyggelse. Hvite trehus med velstelte hager omringet av stakittgjerde er et vanlig syn i Kjerringvik. Det er ingen restauranter eller butikker i Kjerringvik, men en sommeråpen kiosk har de aller nødvendigste varene. Kjerringvik tilhører den nordligste delen av Eftang-halvøya, ganske nære Sandefjord, men innenfor Larviks kommunegrense.

 

Båtutfart og bading

Kjerringvik har to fine barnevennlige badestrender, Nordre havn og Søndre havn, som ligger på hver sin side av gangveien/moloen ut til øya Fornet. De to sandstrendene er elsket av stedets soltilbedere. Hit kommer beboerne i det hyggelige tettstedet, og tilreisende langs sjø og land. I tillegg er det fine badeplasser fra svabergene i områdene utenfor Kjerringvik og på holmene sør for havnen.

 

Martaholmen, den søndre av de to Kjerringholmene sør for Kjerringvik, er en populær badeøy gjennom hele sommersesongen. Både for kort- og langreiste gjester. Hytte- og feriegjestene elsker stedet, og for turistene i båt langs kysten er Martaholmen en kjærkommen uthavn med ly for vær og vind. Utenom toalett og søppelkasse er det ingen andre fasiliteter på Martaholmen, men det øya mangler av fasiliteter tar det igjen i vakker skjærgårdsnatur. Her er det høye klipper som stuper loddrett ned i sjøen, mens midten av øya er slett og flat og går under navnet «Dansesalen». Her finnes en gresslette som egner seg for teltliv, og i bukten mot nord finnes en langgrunn badestrand. Stranden er avstengt med bøyer som vern mot båttrafikken. Martaholmen er velsignet med nydelig kveldssol og fisket er bra rundt hele øya.

 

Maritim aktivitet siden 1400-tallet

Kjerringvik har en ganske lang og omskiftelig historie. Allerede på 1400-tallet var Kjerringvik fiskehavn for de omkringliggende gårdene. Under trelasthandelsepoken ble det en kjent ankringsplass. Fortøyningsringer på svabergene utenfor Kjerringvik er minner om denne trafikken. De første beboerene slo seg ned her i 1720-årene. Det var fiskere og loser. I siste halvdel av 1700-tallet hadde Kjerringvik et skipsbyggeri, og fra 1850-årene og 100 år fremover var det en tollstasjon på stedet.

 

Krigsdrama i Kjerringvik

7. mai 1808 jaget ni modige menn fra Tjølling engelske marinegaster på sjøen i Kjerringvik. Og reddet en livsviktig kornlast fra å falle i fiendens hender. Etter å ha senket eller kapret praktisk talt hele den dansk-norske flåte i slaget på Københavns red, sørget engelske marinefartøyer for effektiv blokade i Skagerrak for å sulte ut Norge. Kornmangelen ble så stor at folk sultet.

 

Dramaet i Kjerringvik startet med at en norsk brigg fullastet med korn ble oppdaget av de engelske fregattene «Tartarus» og «Daphne». I et forsøk på å unnslippe satte briggen kurs mot Kjerringvik, hvor den la til. Mannskapet hoppet i land og stakk til skogs for å unnslippe engelskmennene. Fra fregattene ble det satt ut barkasser med gaster som skulle ro til land og hente briggen, som de nå regnet med var et lett bytte.

På land i Kjerringvik skjønte rodeformann i kystvernet, Anders Hovland, tidlig hva som var i ferd med å skje. Før engelskmennene nådde land hadde Anders Hovland rukket å samle åtte mann (7 fra kystvernet og 1 los). De posterte seg i fjellet ved havnen. Da de engelske gastene skulle entre kornskuta ble det åpnet ild mot engelskmennene. En engelsk offiser hyttet hånlig med sabelen mot den lille gruppen av forsvarere, men falt like etter å ha blitt truffet i de første skuddvekslingene. Kort etter falt nok en engelskmann for norsk bly, og da ytterligere to soldater ble truffet, tok engelskmennene til flukten og rodde hastig tilbake til fregattene, som stakk til havs.

 

Anders Hovland som hadde stått i spissen for den lille styrken som hadde drevet tilbake 30 soldater under fagmilitær ledelse, ble berømmet og tildelt Dannebrogsorden. I fjellveggen ved moloen i Kjerringvik står en innskrift til minne om hendelsen.

 

Forlis i Kjerringviks farvann

Martaholmen som vi omtalte som badeparadis tidligere i artikkelen, har sitt navn etter en seilskute fra Tjøme, «Marta», som forliste ved Martahølet, viken mot sør, i 1875. Forliset skjedde etter at roret hadde kilt seg fast i et kraftig uvær, og «Marta» drev med forrevne seil inn i en kløft med en bratt fjellvegg og ble knust. Av mannskapet på ti omkom fem i storbåten, som var satt på vannet utenfor Rauer. Skipet ble stående på holmen lenge, men ble brutt ned av sjøen.

 

En annen skute, «Hanna», forliste på samme sted i 1891. Den hadde støtt på Rauer (en gruppe holmer ut i havet sydøst for Kjerringvik), kommet flott igjen, men hadde fått lekkasje, og mannskapet hadde forlatt skipet, som drev inn i Martahølet. En av mannskapet var blitt viklet inn i tau og slept med skipet. Rester etter de to skutene ligger fortsatt på bunnen.

 

Omkringliggende herligheter

Først og fremst er Kjerringvik og de nære omkringliggende områdene Karto, Håkavika, Svinevika og Kjerringfjellet flotte ferie- og hytteparadis med en vakker slående beliggenhet. Dette området er som kyststrekning ellers her ute på Eftang-halvøya – vill og vakker natur med store høydeforskjeller med sine høye berg som stuper opp fra kritthvite strender. Flott kupert turterreng som veksler mellom skogsområder via åpent kulturlandskap til skjærgårdsnatur med svaberg og strender.

 

Ja, kyststrekningen på Eftang byr kanskje på den mest spektakulære naturen langs Vestfoldkysten. De som har hytter i området er vel kjent med naturkvalitetene her, og har du først fått deg hytte her så skal det nok helt ekstraordinære årsaker til for at en selger hytta. Så spesielt og unikt kan nok dette området karakteriseres som. Den relativt uberørte naturidyllen her danner også en fredelig kontrast til det myldrende menneskelivet, som utfolder seg på campingplassene og badestrendene i distriktet.

 

Håkavika

Håkavika ligger helt i nord på Eftang-halvøya og sørvest i Sandefjordsfjorden, og er et av de mange stedene du kan oppsøke i det du kjører ut på Eftang-halvøya. I området rundt Håkavika er det flust av skogsstier og brede grus- jordveier.

Området er et friområde som ligger godt beskyttet for trafikken i Sandefjordsfjorden. Du finner et flott bryggeanlegg og noen fortøyningsbolter innover i bukten. Det er også satt ut moringer du kan fortøye til. Både rundt bryggeanlegget og innerst i viken er det flotte bademuligheter fra gylne svaberg og finkornete sandstrender. Svabergene i syd egner seg godt for stangfiske, og sjansen for at fisken biter er stor. Om du er glad i å plukke blåbær så er skogsområdene ved Håkavika rene paradiset i slutten av juli og første halvdel av august.

Se opp for troll og fanter
I vest for utseilingen av Håkavika ligger den lille badeplassen Skjellsand med en bukt innerst som heter Fantebukta. I området like syd for Fantebukta reiser det seg en høy og bratt skogskledd kolle. En tursti slanger seg opp til toppen av kollen. Fra toppen har du fantastisk utsikt over Eftanglandet, Sandefjordsfjorden og Skagerrak. Du fortsetter på stien som går som en sløyfe ned til utgangspunktet. Før du kommer så langt møter du et fareskilt langs stien. Skiltet med avbildet troll forteller deg at her er det fare for å treffe på disse skumle skapningene. Like ved skiltet fortsetter stien inn i en kløft med tre store steiner som har kilt seg fast mellom veggene i den smale kløften. Stien er en flott og spennende opplevelse for hele familien.

Svinevika
Nabobukten til Håkavika, Svinevika, ligger bare noen hundre meter syd for Fantebukta. Svinevika er en populær og flott sandstrand innerst i bukten. Her er det langgrunt og fine forhold for barn. Stranden i Svinevika må være en av de badeplassene i Vestfold med de vakreste omgivelsene der den ligger innerst i bukten omgitt av koller og berg ispedd litt skog og noen fritidsboliger her og der.

Kjerringfjell
Et stykke syd for Kjerringvik, sånn ca. halvveis mellom Ula og Kjerringvik, ligger Kjerringfjell. Ved den bratte asfalterte veien som fører deg nesten helt opp til toppen av Kjerringfjell kan du velge i flere veier og stier som løper ut herfra. Vil du legge inn en mosjonstrening har du virkelig kommet til rett sted. Her kan du velge å sykle på humpete sti ned til fjæresteinene og besøke ukjente strandperler du har helt for deg selv. Er målet å få blodpumpa skikkelig i gang så kan en hurtigspurt opp de bratte trappene i fjellsiden her hjelpe deg med det. Vil du bare mosjonere normalt er det gode grusveier for både løping og sykling i variert terreng og landskap. Vil du ha en fantastisk 360 graders utsikt utover Ytre Oslofjord og Vestfold starter du oppstigningen på den bratte, men asfalterte veien opp til området ved den gamle signalstasjonen.

VELKOMMEN TIL STAVERNSODDEN FYR
BARE FEM MINUTTER MED BÅT FRA HAVNEN I STAVERN, LENGST UT PÅ STAVERNSØYA, LIGGER STAVERNSODDEN FYR. DEN VESLE, HVITE HUSKLYNGEN MED FYRSTASJONEN LIGGER PÅ DET HØYESTE PUNKTET PÅ ØYA. HER HAR FYRET VÆRT TIL HJELP FOR SJØFARERE SIDEN 1855. FYRET HAR UTSIKT UT TIL SOLGLITRENDE HAV OG DE TO FJORDARMENE SOM LEDER INN TIL STAVERN.