BORRE

Frodig lunge ved kysten, full av historie

BORREPARKEN

VIKINGHISTORIEN

VELKOMMEN TIL BORRE
Borrehaugene - Borreparken - Midgard historisk senter - Gildehallen
For en fantastisk natur og beliggenhet!

Omtrent midt mellom Horten og Åsgårdstrand ligger Borre, vikingenes favorittområde. Ser man på de naturskjønne omgivelsene som bølger seg ned til Oslofjorden og det frodige jordsmonnet over alt en snur seg, så er det ikke vanskelig å forstå hvorfor vikingene valgte området som boplass og samfunn. Sommeren 2013 åpnet Gildehallen som nå har blitt en av Vestfolds største attraksjoner.

V

 

Midgard historisk senter og Borreparken

På Borre i Horten kommune ligger Midgard historisk senter, som kan tilby opplevelser og aktiviteter for både små og store. Inne på senteret kan man besøke utstillinger med originalgjenstander fra vikingtidens Vestfold, samt se aktuelle, internasjonale utstillinger. Hvis du er lei av å tilbringe tiden innendørs anbefaler vi et besøk på Midgards vikinglekeplass. 

MENY

 SE & GJØRE

SE & GJØRE

AKTIVITETER

ATTRAKSJONER

BÅT- OG SJØLIV

DESTINASJONER

HVA SKJER?

KULTURARV / FORNMINNER

KUNST & KULTUR

SHOPPING

SPISE / DRIKKE / UTELIV

 A - Å

BRANSJEREGISTER

BUTIKKER

NØDNUMMER

 OVERNATTING / REISEINFO

HOTELL

BOOKING

OVERNATTING

CAMPINGPLASSER

REISE TIL, I, OG FRA

AIRBNB

KONFERANSE / KONGRESS / MØTE

EVENTS / GRUPPER / GUIDEDE TURER / SIGHTSEEING

KART

 

HVA SKJER?

 

MENY

 SE & GJØRE

SE & GJØRE

AKTIVITETER

ATTRAKSJONER

BÅT- OG SJØLIV

DESTINASJONER

HVA SKJER?

KULTURARV / FORNMINNER

KUNST & KULTUR

SHOPPING

SPISE / DRIKKE / UTELIV

 A - Å

BRANSJEREGISTER

BUTIKKER

NØDNUMMER

 OVERNATTING / REISEINFO

HOTELL

BOOKING

OVERNATTING

CAMPINGPLASSER

REISE TIL, I, OG FRA

AIRBNB

KONFERANSE / KONGRESS / MØTE

EVENTS / GRUPPER / GUIDEDE TURER / SIGHTSEEING

KART

 

HVA SKJER?

 

 

Frodig lunge ved kysten, full av historie

BORREPARKEN

VIKINGHISTORIEN

VELKOMMEN TIL BORRE
Borrehaugene - Borreparken - Midgard historisk senter - Gildehallen
For en fantastisk natur og beliggenhet!

Omtrent midt mellom Horten og Åsgårdstrand ligger Borre, vikingenes favorittområde. Ser man på de naturskjønne omgivelsene som bølger seg ned til Oslofjorden og det frodige jordsmonnet over alt en snur seg, så er det ikke vanskelig å forstå hvorfor vikingene valgte området som boplass og samfunn. Sommeren 2013 åpnet Gildehallen som nå har blitt en av Vestfolds største attraksjoner.

V

 

Midgard historisk senter og Borreparken

På Borre i Horten kommune ligger Midgard historisk senter, som kan tilby opplevelser og aktiviteter for både små og store. Inne på senteret kan man besøke utstillinger med originalgjenstander fra vikingtidens Vestfold, samt se aktuelle, internasjonale utstillinger. Hvis du er lei av å tilbringe tiden innendørs anbefaler vi et besøk på Midgards vikinglekeplass. 

 

Her kan de minste prøve seg som arkeologer og grave frem skatter i jorden, eller øve balansekunstene sine gjennom en hinderløype. De litt eldre kan teste ferdighetene sine med pil og bue, eller våge seg på øksekasting. Hele familien kan stille opp på en omgang med kubbespill, hva med barna mot de voksne? Ønsker man å utfordre sine taktiske evner anbefaler vi en runde med vikingenes eget brettspill, Hefnatafl.

 

Fordyp deg i vikinghistorien. Midgard historisk senter formidler historien og kulturen til vikingene.

 

Senteret har kafé med panoramautsikt over Borrehaugene. I kafeen eller på terrassen utenfor kan du nyte nystekte vafler, og andre fristelser.

Midgard ligger i tilknytning til Borreparken som har Nord-Europa største samling av storhauger fra yngre jernalder (vikingtid). Parken inneholder syv storhauger, ca. 40 mindre hauger, tre steinrøyser og to stjerneformede hauger (treodder). Tidligere trodde man at det var en ætt, Ynglingaætten, som lå begravd i haugene, men nyere forskning, basert på DNA-analyser, viser at slike store gravfelt vanligvis inneholder folk fra ulike slekter. Det er uansett ingen tvil om at det er vikingtidens ypperste elite som er hauglagt på Borre.

Bare én av storhaugene på Borrefeltet er fullstendig utgravd, det skjedde i 1852, og det er fra denne haugen praktfunnene fra Borre kommer fra. En rekke av disse gjenstandene er utstilt på Midgard og kan ses i utstillingen ”Borre i viken, Borre i verden”. Midgard viser også praktfunn fra jernalderen i ustillingen ”Hauglagt - vikingenes gravskikk på Gulli” og ”There are no borders from space”.

Borreparken er et yndet turområde for lokalbefolkningen og egner seg ypperlig til pikniker og utflukter sommerstid. Kanskje frister det med en dukkert hvis det er varmt i været? Fra Midgard er det bare en kort tur gjennom parken som står mellom deg og den vakre Borrestranda med utsikt over Oslofjordens utløp!

 

Lek utenfor Gildehallen.

Utforsk Borreparken i vikingtiden på iPhone eller iPad!

Har du noen gang lurt på hvordan landskapet i Borreparken så ut i vikingtiden? Last ned Midgards egen app «Borrehallen» fra app-store til iPhone eller iPad, og opplev en virtuell vikingtid der Borrehallen fortsatt står på sin opprinnelige plass, og havnivået er 4 meter høyere enn dagens. Appen fungerer som et vindu til fortiden og man vil oppleve en tilnærmet identisk visuell oppfattelse mellom det virkelige landskapet og landskapet som er skapt ved hjelp av 3D grafikk på skjermen.

Velkommen til

MIDGARD

MIDGARDSENTERET

Midgard Historisk Senter

HØSTFERIE MORO PÅ MIDGARD HISTORISKE SENTER

Nå er det igjen klart for tradisjonen med høstferiemoro, for både store og små på Midgard. I år blir det også aktiviteter for de yngste barna, noe de på Midgard historisk senter syns er veldig gøy. Temaet i år er lek og moro i vikingtiden, blandet med litt elementer fra middelalderen. Dette arrangementet vil by på aktiviteter for alle aldre. Arrangørene selv sier at selv om denne dagen er lagt opp for barna, så er det fullt mulig at de voksne kommer til å syns at det er like gøy.

 

Lær deg teknikken på å skyte med pil og bue fra vikingtiden. Foto: Erik Winther

 

Midard historisk senter har en like flott uteplass, som inne. Her er det samlet vikinghistorie i form av bilder, tekstiler og byggverk.

Et steinkast fra Midgard kulturhistoriske senter ligger den storslåtte Gildehallen som er en rekonstruksjon av en av vikingtidens store festsaler. Gildehallen ble åpnet for publikum 6. juli 2013.  Den er utformet slik man forestiller seg at den så ut, siden noen slik hall aldri er funnet. Men det er nylig funnet avtrykk av slike haller på Borre, og det blir mer og mer tydelig at Borre var et maktsentrum allerede fra før vikingtiden. Gildehaller er omtalt både i islandske og engelske sagaer.

Den flotte Gildehallen som ligger like ved historiesenteret er virkelig et syn for øyet. Bygningen i seg selv er et kunststykke. Den er laget på bakgrunn av teorien om at det var slik kongesalen her så ut i vikingtiden. Dette blir tydelig vist i det man trår inn i hallen. Alt er så stort og flott. Det kjempehøye taket, som kan minne om taket til en stavkirke blir båret av fire massive trestammer.

Hver og en stamme har flotte utskjæringer, som er laget for hånd. Utskjæringene er bilder av guder og jotner i forskjellige former, og hver og en av disse stammene forteller en historie. Akkurat som på vikingtiden. Da var det ikke vanlig å skrive, men historier ble heller fortalt muntlig og noen ganger i form av bilder.

Med massivt treverk, flotte bord og ildsted i midten av rommet gir Gildehallen en flott og majestetisk atmosfære. Et slikt sted som du absolutt kan se for deg at vikingene satt å drakk, festet og koset seg når de kom hjem fra en lang ferd ute på havet – det er sånn Gildehallen er. Absolutt verdt et besøk både for voksen og barn.

 

Gildehallen er praktverk av et bygg, og sto ferdig i 2013.

Her inne på Gildehallen vil noen av lekene under høstferiemoro foregå. Men selvsagt håper man på bra vær, slik at de fleste aktivitetene kan bli gjort ute. For det er ikke like lett å leke øksekasting eller bueskyting inne. Dette er nemlig noen av de mange spennenende aktivitetene som kan prøves denne dagen. Det vil komme dyktige folk fra Agder-vikingleir som kan konkurransepregede leker, som for eksempel bryting. I tillegg vil det bli leker som kubb, katapulter og en egen middelalderkarusell på uteområdet.

For de som liker håndverk vil det også bli mulighet til å lage ordentlig vikingbånd, ved bruk av en kjempegøy metode som blir kalt for slindring. For å lage et ordentlig vikingbånd må man være to stykker. Tråd blir festet til et stativ, og trekubber i andre enden av tråden. Så skal man rett og slett kaste båndet fram og tilbake, slik at det tvinner seg rett. Her gjelder det å ha tunga rett i munn og et godt samarbeid, for å unngå å få knute på tråden. Når båndet er ferdig kan det brukes som armbånd, eller som en pyntekant på klær.

 

Et fantastisk frodig landskap i nærhet til sjøen gjorde nok valget av Borre som hovedsete for vikingene til et naturlig og strategisk valg av boplass.

Midgard historiske senter har som formål å skape og formidle kunnskap om vikingtiden. Her vil du oppleve en blanding av god kunnskap basert på forskning, blandet med opplevelser. Her kan man føle at man går tilbake i tid, ikke bare lese teori om vikingene. Her får man se og oppleve litt av tiden vikingene levde i, hvordan sverdene så ut, hvilke mat de spiste og hva de hadde på seg.

Her kan de minste prøve seg som arkeologer og grave frem skatter i jorden, eller øve balansekunstene sine gjennom en hinderløype. De litt eldre kan teste ferdighetene sine med pil og bue, eller våge seg på øksekasting. Hele familien kan stille opp på en omgang med kubbespill, hva med barna mot de voksne? Ønsker man å utfordre sine taktiske evner anbefaler vi en runde med vikingenes eget brettspill, Hefnatafl.

 

Fordyp deg i vikinghistorien. Midgard historisk senter formidler historien og kulturen til vikingene.

 

Senteret har kafé med panoramautsikt over Borrehaugene. I kafeen eller på terrassen utenfor kan du nyte nystekte vafler, og andre fristelser.

Midgard ligger i tilknytning til Borreparken som har Nord-Europa største samling av storhauger fra yngre jernalder (vikingtid). Parken inneholder syv storhauger, ca. 40 mindre hauger, tre steinrøyser og to stjerneformede hauger (treodder). Tidligere trodde man at det var en ætt, Ynglingaætten, som lå begravd i haugene, men nyere forskning, basert på DNA-analyser, viser at slike store gravfelt vanligvis inneholder folk fra ulike slekter. Det er uansett ingen tvil om at det er vikingtidens ypperste elite som er hauglagt på Borre.

Bare én av storhaugene på Borrefeltet er fullstendig utgravd, det skjedde i 1852, og det er fra denne haugen praktfunnene fra Borre kommer fra. En rekke av disse gjenstandene er utstilt på Midgard og kan ses i utstillingen ”Borre i viken, Borre i verden”. Midgard viser også praktfunn fra jernalderen i ustillingen ”Hauglagt - vikingenes gravskikk på Gulli” og ”There are no borders from space”.

Borreparken er et yndet turområde for lokalbefolkningen og egner seg ypperlig til pikniker og utflukter sommerstid. Kanskje frister det med en dukkert hvis det er varmt i været? Fra Midgard er det bare en kort tur gjennom parken som står mellom deg og den vakre Borrestranda med utsikt over Oslofjordens utløp!

 

Lek utenfor Gildehallen.

Utforsk Borreparken i vikingtiden på iPhone eller iPad!

Har du noen gang lurt på hvordan landskapet i Borreparken så ut i vikingtiden? Last ned Midgards egen app «Borrehallen» fra app-store til iPhone eller iPad, og opplev en virtuell vikingtid der Borrehallen fortsatt står på sin opprinnelige plass, og havnivået er 4 meter høyere enn dagens. Appen fungerer som et vindu til fortiden og man vil oppleve en tilnærmet identisk visuell oppfattelse mellom det virkelige landskapet og landskapet som er skapt ved hjelp av 3D grafikk på skjermen.

Velkommen til

MIDGARD

MIDGARDSENTERET

Midard historisk senter har en like flott uteplass, som inne. Her er det samlet vikinghistorie i form av bilder, tekstiler og byggverk. Den flotte Gildehallen som ligger like ved historiesenteret er virkelig et syn for øyet. Bygningen i seg selv er et kunststykke. Den er laget på bakgrunn av teorien om at det var slik kongesalen her så ut i vikingtiden. Dette blir tydelig vist i det man trår inn i hallen. Alt er så stort og flott. Det kjempehøye taket, som kan minne om taket til en stavkirke blir båret av fire massive trestammer.

Hver og en stamme har flotte utskjæringer, som er laget for hånd. Utskjæringene er bilder av guder og jotner i forskjellige former, og hver og en av disse stammene forteller en historie. Akkurat som på vikingtiden. Da var det ikke vanlig å skrive, men historier ble heller fortalt muntlig og noen ganger i form av bilder.

Med massivt treverk, flotte bord og ildsted i midten av rommet gir Gildehallen en flott og majestetisk atmosfære. Et slikt sted som du absolutt kan se for deg at vikingene satt å drakk, festet og koset seg når de kom hjem fra en lang ferd ute på havet – det er sånn Gildehallen er. Absolutt verdt et besøk både for voksen og barn.