ARØYENE OG STOKKØYA

ARØYENE OG STOKKØYA

- VESTFOLDS SYDVESTLIGSTE SKJÆRGÅRDSPARADIS

ØYENE STORE ARØYA, LILLE ARØYA, VESLE ARØYA, OG STOKKØYA ER VESTFOLDS SYDVESTLIGSTE ØYER DER DE LIGGER HELT PÅ GRENSEN TIL TELEMARK. BILDET ER TATT FRA STORE ARØYA. LILLE ARØYA TIL VENSTRE OG VESLE ARØYA TIL HØYRE I BILDET. ØYENE ER PERFEKTE TIL DAGSUTFLUKTER OG ØYHOPPING. FERGEN SKJÆLØY (TIL HØYRE I BILDET) FRAKTER DEG ENKELT UT TIL ØYRIKET - ENTEN FRA HELGEROA ELLER LANGESUND.

Øyriket på grensen til Telemarkkysten

FERIEIDYLL

Nær Vestfolds grense til Telemark lengst ut i Langesundsfjorden ligger Stokkøya, Store Arøy, Lille Arøy og Vesle Arøy. Arøyene er sammen med Stokkøya de eneste av øyene i Langesundsfjorden som ligger i Vestfold fylke og Larvik kommune. De fire øyene ligger ikke mer enn et par minutters svømmeavstand mellom hverandre. Lille Arøy er den nordligste av øyene med Vesle Arøy i vest, Stokkøya ligger øst for Store Arøy, som er den sydligste av øyene og ligger der som en siste skanse mot Skagerrak. Øyene ligger i en fantastisk skjærgård i den ytre delen av området mellom Helgeroa og Langesund. Det meste av bygninger på øyene er sommerhytter. Det er noen få faste beboere på øyene, hovedsakelig fiskere og noen kunstnere.  Øyene er forbundet med fergeforbindelse med Helgeroa og Langesund hele året. I sommerhalvåret er det en betydelig trafikk av sommergjester på fergeforbindelsen. Det finnes en sommeråpen kiosk i Bukta helt nord på Lille Arøy. Dette er eneste utsalgssted på de tre øyene.

DET ER FLERE VIRKELIGE GODE BADEPERLER HER UTE. HER FRA SANDSTRANDEN SYD PÅ STOKKØYA

Velger du en tur til en av øyene i sommer, så er du sikret en idyllisk tur enten du ankommer med egen båt eller med fergen fra Helgeroa. Øyene ligger såpass langt sydvest i Vestfold at nesten uansett hvor du ferierer i Vestfold, så vil en reise ut hit kunne beskrives som en lang dagstur. Det er også det som gjør det så spennende å besøke disse relativt ukjente øyene. Selv om det er mange hytter på øyene er det allikevel områder uten bebyggelse som er størst. Her finner du store områder med skog, små sandstrender og mye svaberg. Her strømmer rent havvann inn og utenfor biter fisken godt.

HYTTEIDYLL FRA STORE ARØYAS SYDSIDE

IKKE LANGT FRA HELGEROA (BAK I BILDET) FINNER DU ET FANTASTISK ØYRIKE MED ØYENE; STORE ARØYA, LILLE ARØYA VESLE ARØYA OG STOKKØYA

På Store Arøya er det en liten campingplass med teltområder og campinghytter. De fire nevnte øyer er svært godt egnet for friluftstur og byr på variert natur og gode turopplevelser. På den største øya, Store Arøya, kan det enkelte steder være svært så tett vegetasjon at du knapt ser stien, og med all den frodige vegetasjonen og fuktige leirjorden minner det nærmest litt om sumpskoglignende jungel. På Store Arøya kan du faktisk vandre i en time uten å se sjø, selv om havet i luftlinje sjelden er lenger borte enn 100 meter. På Lille Arøya er det noen flotte utsiktspunkter hvor du har et flott 360 graders skue til Langesund, Porsgrunnlandet, Mørjefjorden, Helgeroa og Skagerrak. Lille Arøya har også et spennende landskap av utallige holmer og skjær vendt ut mot Skagerrak. Her kan du bokstavelig talt «øyhoppe» og finne ditt favorittsvaberg for solskinnsdagen. Spesielt på den sydvestlige delen av Stokkøya er det store areal med åpne gressletter og barnevennlige sandstrender. Ja, Stokkøya er nok den mest barnevennlige om man velger å bevege seg ut på tur. Skal man bare slå seg ned på en strandflekk med hele familien en dag, så spiller det egentlig ingen rolle hvilke av øyene dere velger. Gode skjærgårdsopplevelser får dere uansett.  

VARM SOMMERKVELD I STOKKØYSUNDET

Det smale og idylliske sundet mellom Lille Arøya og Vesle Arøya kalles Bukkespranget. Det hevdes at navnet kommer av en observasjon av en bukk som faktisk klarte å hoppe over det smale sundet med de bratte bergveggene. Kilometervis med film er brukt opp gjennom årene i denne passasjen.

SKAGERRAKS HORISONT SETT FRA LILLE ARØYA