HOLMESTRAND

Holmestrand

Reis til Holmestrand og opplev det koselige bryggelivet, synet av løvtrær i grønn prakt som klatrer langs den sorte fjellveggen ned mot Holmestrand sentrum, aristokratiets byggestil fra 1700-tallet, shopping i byens «to etasjer», eller bare rekreasjon på byens to naturskjønne badeplasser. 


Mye bedre enn sitt rykte
Ganske urettferdig har Holmestrand blitt oppfattet som en «by man passerer eller kjører igjennom». Mange forbinder jo byen med venting i endeløse køer, trafikkaos og tunneltrøbbel. Tidligere dundret tungtrafikk på E18 som gikk tvers gjennom Holmestrand smale sentrumsgater. I 2001 ble E18 flyttet innover i landet, noe som førte til at Holmestrand fikk tilbake mye av sitt tidligere idylliske preg. Det er utrolig å tenke på at den ellers så fredelige byen ble forpestet av all biltrafikk tidligere. Vi håper med denne artikkelen å rette opp noe av det feilaktige og negative inntrykket mange har av denne byen med drømmebeliggenhet ved Oslofjorden.

Naturskjønne rekreasjons- og friluftsområder
Holmestrand er kjent som byen under fjellet. Fjellveggen bak bysentrum gir Holmestrand en karakteristisk profil og skaper kontraster mellom kyst og innland. Holmestrand som kommune er jo mye mer enn den 11 km smale kyststripen ved Holmestrandsfjorden. Fra fjorden kryper Holmestrand opp på fjellet og strekker seg innover i landet. Her oppå «fjellet» finnes handelssentra, store boarealer og jordbruksområder. 

Kommunens varierte topografi og geografiske utstrekning er et godt utgangspunkt for et rikt og variert friluftsliv. På platået over sentrum finnes svært flotte utsiktspunkter med flott skue utover fjorden og de naturskjønne øyene Kommersøya og Bjerkøya. Platået bak byen gir også muligheter for flotte markaopplevelser med et stort løypenett som snirkler seg gjennom skog og dype daler. Noen flotte innsjøer får du også med på turen. 

Men det er sol og sjø som er naturgitte sommerattraksjoner i kystbyen Holmestrand. 1000 småbåtplasser og premiert gjestehavn i byens sentrum, rent vann og trivelige badeplasser i gåavstand like nord og syd for sentrum. Som så ofte når det gjelder kystbyer er det brygge- og havneområdet som fungerer som byens store trekkplaster, så også med Holmestrand. Her kan du spise nykokte reker på bryggekanten. Hygge deg med forfriskninger eller spise et måltid på uterestaurant mens du ser på det yrende folke- og båtlivet i havna. Her kommer du tett innpå det maritime miljøet og båttrafikken. Fritidsbåter, yrkesfiskere og handelsfartøyer ligger side om side langs kaiene. Selv om det er fint og koselig i havnen, så skal det bli enda bedre. Kommunen har laget en utviklingsplan for havneområdet og det skal nå rustes opp for 100 millioner kroner som skal resultere i enda flottere fasiliteter for byens innbyggere og turister.

Øyene i Holmestrandsfjorden er godt tilrettelagt for båtfolket med ypperlige badeplasser og rekreasjonsområder på øyene. Badeliv kombineres med plante- og fossilstudier i naturreservatene. Kyststien gjennom Holmestrand kommune er en del av kyststien fra Hurum i Buskerud til Borre i Vestfold


Riksvei 319 slynger og bukter seg langs kyststrekningen av Sande og Svelvik. Noen ganger helt ned ved vannet, andre ganger opp på høye koller og gjennom dype daler. Dalen du ser på bildet strekker seg fra Riksveien og ned til fjorden ved Sandvika i Sande.

Åpne sansene for vårens vakre eventyr i Vestfolds to nordligste kommuner. Neste gang du skal til eller fra Vestfold anbefaler vi at du reiser via Sande og Svelvik. Les hvorfor.