STAVERN

STAVERN

 

Den storslåtte naturen har opp i gjennom tiden vært til stor inspirasjon både for de lokale og for kunstnere, og derfor blir Stavern ofte kalt for ”kunstnerbyen”. I Stavern er du tett på naturen, samtidig som du har alle fasiliteter til en by. Stavern sentrum er fylt med sjarmerende, gamle bygninger tett i tett. Små gater med shoppingmuligheter og hyggelige spisesteder rett ved havet. Hos ”Ingers Isbar” spiser du kanskje en av de beste iskremene du har smakt, med fargerik strøssel og spennende smaker. I denne sjarmerende byen kan du kombinere hav og shopping med kultur og historie. Stavern er innehaver av Norges første marinebase, og har en spektakulær historie når man ser tilbake på vikingtiden og 1700-tallet. Med hele 200 soldager i året er dette en populær by om sommeren, hvor hytter og campingplasser er flittig i bruk. Og liker du å tilbringe tiden på havet, så kan ”Gjestehavna” være plassen for deg.

Gjestehavna med personlig touch  

Sesongen for ”Gjestehavna” i Stavern åpner hver påske og varer til oktober. Med en sommer som blir lengre for hvert år, lokker havna til seg flere og flere gjester. I år lå det alt 27 båter inne til kai ved påske.

– Jeg elsker jobben min og tilbringer hele sommeren her på ”Gjestehavna”, forteller Inger Grønvold. 

 

Hun har nå drevet Stavern Gjestehavn i to år. Da hun tok over i 2013 fikk hun rekordmange gjester, og i 2014 slo hun rekorden med hele 4000 gjester i løpet av sesongen. Dedikert og iderik, har hun inngått en ti-års kontrakt med Larvik havn, og har mange planer for årene som kommer. 

 

– Larvik Havn og jeg har mange av de samme målsetningene og ønskene for hva som skal skje på sikt. Fremdrift og endringer vil det bli litt etter litt. Det er et langsiktig prosjekt som vil ta mange år, forteller hun.

 

For Grønvold starter dagen klokken 07.15 og den varer til langt på natt. Hver morgen er hun innom ”Nevlunghavn Bakeri” og legger varer i tralla si. Disse tar hun med på morgenrunden hvor hun hilser på gjestene. Mens hun prater og blir kjent med de som benytter seg av havna, får de mulighet til å kjøpe wienerbrød , rundstykker eller andre ferske bakervarer.

 

– Det tar meg to timer å ta runden, og det blir mye skravling og latter underveis. Til og med hundene får en godbit , så det er mange firbente som står og logrer på dekk når de ser at jeg kommer gående. En kanonstart på dagen for alle sammen, synes Inger Grønvold. 

 

”Gjestehavna” er opptatt av personlig service, fra begynnelse til slutt. Derfor opererer de på ”gamle måten”, ikke via betalingsautomater. Med denne personlige touchen har det blitt et flott miljø på ”Gjestehavna”, noe Grønvold stortrives med. 

 

– Alle som kommer hit skal føle seg velkommen, både nye og gamle gjester. Jeg har knyttet mange gode kontakter i løpet av disse to årene. Noen sender meg venneforespørsel på Facebook, mens andre får jeg julehilsen fra. Dette er noe jeg setter stor pris på, og jeg har blitt veldig glad i dem alle sammen, forteller Grønvold. 

 

Hver sesong legger hun ut både bilder og videoer på ”Youtube” og ”Gjestehavnas Facebook side”. Der kan folk få et innblikk i opplevelsene som havna har å tilby.

 

Beliggenheten til Stavern Gjestehavn er fantastisk. Her er det kort avstand til alt som skjer. Med en gåavstand på kun fem minutter finner du flere hyggelige cafeer og restauranter. Sommerens arrangementer er kun et steinkast unna, og alt av butikker holder åpent hver dag i sesongen, en perfekt kombinasjon av hav og by. 

 

– Her vil det være noe som passer for absolutt alle, og den vakre kyststien som strekker seg helt til ”Nevlunghavn” må bare oppleves, tipser Grønvold.  

 

Den berømte Stavernfestivalen

Hvert år trekker Stavernfestivalen festivalglade mennesker i alle aldre. I år skal festivalen for første gang flyttes til Larvik golf arena. En fantastisk plass å feire 15-års jubileet. 

 

– Plassen er grønn og flott, med vakre lunder og små dammer. Annerledes, og mye større plass enn hva vi har hatt tidligere, forklarer Vibeke Dahl. 

 

Stavernfestivalen er kjent for å ha et bredt og imponerende spekter av artister, men de legger også mye arbeid i helheten av arrangementet. Her blir det lagt vekt på utsmykningen av festivalområdet, og både mat- og drikkeopplevelsene skal være på  topp – slik som konsertene. 

 

– Vi er overbevist om at totalopplevelsen i år skal bli enda bedre enn tidligere, og det kan også hende at vi har noen overraskelser på lur, opplyser Dahl. 

 

Med et fullbooket tredagersprogram tilbyr Stavernfestivalen noe for alle musikkelskere. Noen av verdens beste artister i sine sjangere skal i år innta scenen, og øverst på listen er både Sir Elton John og Pharrell Williams. 

 

Stavernfestivalen er sommerkonserten som garanterer god stemning, artister i verdensklassei flotte omgivelser. Arrangørene oppfordrer alle til å bli med på årets konsertopplevelse, og nye publikummere ønskes hjertelig velkommen. 


Jentene på kyststien
Gjennom småskog og gresskledde enger, over svaberg og forbi strender går den litt over ti kilometer lange turen til ”Jentene på kyststien”. Forbi campingplasser nytes den fine Vestfoldnaturen, før turen avsluttes på flotte Anvik Gård. Her venter en nydelig rekebuffet på de turglade, mens et band spiller musikk og sørger for skikkelig sommerstemning. Den lille gårdsbutikken holder også åpent denne dagen, for de som ønsker å bli fristet av deilige matvarer, søte sommerklær eller koselig interiør. 

 

”Jentene på kysststien” ble arrangert for første gang i juni 2006. Nå har arrangementet blitt så populært at det må sette en stopper ved 2700 påmeldte. 

 

– Det er flott at det har blitt så populært, og at flere og flere ønsker å delta. Det er viktig for oss jenter å ha en dag som er vår, uten partner, barn eller andre forpliktelser, forteller Kristin Anvik. 

 

”Jentene på kyststien” skiller seg ut fra andre liknende arrangementer, for her er det ingen som starter med nummer på brystet, eller blir tatt tiden på. Denne løypen skal man gå i eget tempo, slik det passer hver enkelt deltaker. Både mat og vin er lov å ha med i sekken, og om været tillater det er det flott med en badestopp underveis. 

 

– For mange er det en utfordring i seg selv å gå i ujevnt terreng over ti kilometer. Det at disse jentene er stolte når de når målet på Anvik Gård har de god grunn til, forteller Anvik. 

 

Juni i år blir den tiende gangene denne turen arrangeres. Og selv om kortene holdes tett til brystet garanterer arrangørene et fantastisk arrangement for å feire ”Jentene på kyststien” 2015. 

 

 

I Stavern vil du garantert få en hyggelig sommer, med både opplevelser og aktiviteter som passer for alle sammen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FREDRIKSVERN VERFT 

 

Vestfolds mest besøkte plass. En turistattraksjon av historisk betydning, ikke bare for Stavern, men for hele Norges historie. 


Rett på innsiden av den majestetiske hovedporten til Fredriksvern verft ligger den lille og søte cafeen ”Kakebua”. Her blir du møtt av vennlige smil og engasjerende damer – like flotte som innredningen. En gjennomført jentete stil med en koselig blanding av rosa, lilla og blomster pryder denne cafeen. Trine Lise Gran er en av damene som drifter ”Kakebua”, og i år har hun ordnet et samarbeid med ”Løktørka” –  et fantastisk cateringsselskap som er rå på tapas, i følge henne. I gamle dager ble bygningen brukt som arrest, og her har det blitt servert mange suppemåltider til fangene. Derfor var det vel på sin plass at suppe også kom tilbake på menyen i år. ”Løktørka” har en smakfull suppe, som serveres med fantastisk foccaciabrød, en kombinasjon av nydelige smaker som ville gjort enhver av de gamle fange misunnelig. Her kan du komme for en kaffekopp, varm suppe og hjemmelaget kake i høysesongene. Du får også informasjon om det som skjer omkring på verftet, om det er ønskelig.

Digital guide

Guidet omvisning er mulig å bestille, men hvorfor ikke ta en digital tur på egenhånd? I år er det lansert QR-koder på flere informasjonsskilt rundt omkring på verftet, med bilder, tekst og videoer. Disse kodene leser du av med mobilen, og vips har du din egen private guide. Så enkelt og nyttig, på både norsk og engelsk. Med QR-leseren kan du lese deg opp på historien om verftet, hvordan det var før i tiden og hva det blir brukt til nå. Hver enkel bygning blir presentert, med tilhørende bilder. Alt dette gjør du samtidig som du tusler rundt på det praktfulle området. En fantastisk mulighet til å utforske på egenhånd, i ditt eget tempo, uten noen forberedelser på forhånd.

Historisk betydning

Fredriksvern Verft ble påbegynt i 1750 etter ordre fra kong Fredrik V, og de fleste bygningene stod klare allerede i 1758.  Siden Norge den gang var i union med Danmark er det lett å se at verftet er sterkt påvirket av dansk arkitektur.

Fredriksvern verft er kanskje ikke slik man forestiller seg en festning. I stedet for å være omringet med en høy og solid mur, er den omringet av havet og et stort grøntområde. Bygningene som er laget av tre eller stein, står spredt over et stort område på flere 100 mål. En fantastisk park, rett ved havet, noe som i seg selv er verdt besøket. 

 

I over 250 år har verftet vært et kompetansesenter for læring, med blant annet realfagundervisning og konstruksjonstegning. Dette har ført til at Fredriksvern har vært en viktig del av utviklingen av Norge som skipsfartsnasjon. Det hele startet i 1750, da Norge var i union med Danmark. 

 

–  Svenskene begynte å rasle med sablene, i tillegg følte vi på trussel fra Russerne, forteller Trond Bergan, festningsforvalter. 

 

Det var dermed på tide å bygge et fort slik at Norge kunne forsvare seg ved et eventuelt angrep. Andre plasser ble vurdert, før valget endelig falt på Stavern. 

 

– Ideen var at det skulle være lett å manøvrere båter, og få soldater lett ut og inn. På denne plassen kunne de lett seile eller ro, ut og inn over Sør- og Østre gap. 

 

Stavern på denne tiden var et lite fiskeristed, med en lang strandpromenade, et lite bakeri og kun 27 hus. Grunnen til at valget falt på akkurat denne plassen var mye på grunn av havinngangene, men også på grunn av ”Stavern fort” som alt var bygget på Citadelløyavis a vis Fredriksvern verft–  som var Tordenskiolds marinebase under den nordiske krig.  Anlegget ble brukt som verft fra 1750, til unionen ble brutt. 

 

– Etter unionen ble brutt skjedde det store endringer. Utviklingen av både våpenteknologi og skipskonstruksjoner var blitt forandret, og i 1818 ble det bestemt at hovedbasen skulle flyttes til Karljohansvern i Horten. 

 

Fra 1896 ble Fredriksvern øvingsplass for hærens krigsskole frem til 1934, da tok Luftvernregimentet over – frem til krigen. 

 

– Under krigen ble mange studenter fra universitetet i Oslo sendt på toget hit. De ble avhørt, og mange ble så sendt videre til Tyskland. Poenget var å konvertere de til den germanske tro, noe de norske studentene ikke var interessert i. Noen døde, men heldigvis klarte de fleste seg, for studentene var sterke. 

 

Etter krigen ble verftet tilholdsstedet for Luftforsvaret, noe som varte til 2002. Da ble det inngått en avtale med Justis- og politidirektoratet.  Her foregår studiene til Politihøgskolen avdeling Stavern, samt politioperativ trening. Verftet blir også brukt til utleie av andre faglige kurs, team-bygging, kick-off seminarer. 

 

Verftet i dag

Av de opprinnelige bygningene fra gammelt av står i dag: kommandantboligen, to havestuer, vaktstua, en smie, smedens bolig, hovedmagasinet, to proviant magasiner, sjalupp-skuret, to galeiskur og krutthus. Norges første Garnisonskirke står også – Fredriksvern kirke. 


Verftet blir i dag brukt til ulike aktiviteter, samtidig som det bevarer den gamle historien til plassen, og dets betydning både for Stavern og resten av landet. Verftet har over 200.000 besøkende årlig, noe som gjør Fredriksvern til den mest besøkende attraksjonen i Vestfold fylke. Med skjærgårdsnatur og ulike aktiviteter er verftet like populært blant turister som de fastboende, sommer og vinter. 

Her er det muligheter for både kortidsleie og større arrangementer. Alt fra konferanser og kurs til bursdagsfeiringer, konfirmasjoner og bryllup kan oppfylles her. Med bygninger som har kapasitet til å romme alt fra 10 til 200 stykk, er detbare fantasien som setter grenser for hva som kan gjennomføres i verftets storslåtte omgivelser. 

 

I år vil også turistkontoret og informasjonen for ”Glade dager” få plass inne på ”Hovedvakta” på verftet. Her vil du få svar på alt du lurer på om Stavern. I tillegg til å kunne kjøpe billetter, og få alt av informasjon om arrangementene som vil bli holdt i løpet av sommeren. Fredriksvern verft har også faste kunstnere som er på verftet over tid, samt noen som kommer i kortere perioder. Her er det utstillinger av malerier, fotografier, og annen kunst. Teaterstykker og konserter blir det også vist på verftet. 

 

Arrangementer
Sommeren 2015 byr på et fantastisk program. Som alltid er det faste dager hvor det er saluttering med kanoner, og 17. mai blir selvsagt feiret med barnetog, og morsomme aktiviteter. Dette er en opplevelse i seg selv, for de som aldri har vært med på dette før.  

 

Selve programmet for sommeren braker løs den 20. juni hvor åpningen av ”Glade dager” vil bli holdt. Denne lørdagen feires åpningen av over 250 arrangementer som skal bli holdt i Stavern i løpet av sommeren. Blant annet festivaler og konserter, revy og teater, omvisninger og markedsdager. Inne på Fredriksvern verft vil det skje mange aktiviteter: blant annet kommer VAMP og holder konsert fredag 24. juli i ”Kommandanthaven” ,  mens helgen 23-24 august blir fokuset råflotte biler. Galleriene holder åpent hele sommeren, og ”Galeiscenen” holder både konserter og teater. Blant annet vil konseptet ”Urørt” med norske artister blir arrangert av ”WIMP” i uke 28 på verftet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STEDER Å BESØKE
 

 • Larvik Golf på Fritzø Gård er en av Norges beste golfbaner, i internasjonalt format.

 • Norges lengst merkede kyststi starter utenfor Fredriksvern verft. På en rute på ca. 35 km. langs havet, vandrer du forbi 17 campingplasser og over 3000 sommerhytter. Solblanke svaberg og lukten av tang og tare gjør dette til en unik og fantastisk tursti.

 • Foldvik familiepark anbefales for en morsom dag for hele familien. Her er vil du få besøke mange dyr, og oppleve ulike aktiviteter.

 • Citadelløya også kjent som ”Stavern fort”.

 • Pyramiden som er bygget på toppen av fjellet ytterst mot Skagerrak kan du gå til på en sti fra Fredriksvern verft. Dette er et minnesmerke for norske sjøfolk som omkom i krigshandling under to verdenskriger.

 

 

NYTTIG INFORMASJON

 

 • Fredriksvern verft: For å kunne lese av QR kodene må du laste ned en app til din mobil som heter ”QR-reader”. Dette fungerer som et scanning apperat. Du tar mobilen over QR koden på skiltene, en liten firkant og lar mobilen scanne. I løpet av noen sekunder vil informasjonen være tilgjengelig på din mobil.

 • Billetter til alle arrangementer: Bestilles på billettservice

 • Stavernfestivalen: Da det er fri aldersgrense oppfordres det alle å respektere salget av alkohol – ikke prøv å kjøp om du er under 18 år, eller gi til mindreårige.
  På grunn av ”Intellipay” – et handel og adgangssystem, gjør at det sjeldent er kø ved inngang eller barer på festivalen.

 • Gjestehavna: På Facebook: Stavern Gjestehavn
  http://www.larvik.havn.no/fritidsbaater/gjestehavner/stavern/

 

 • JPK: Det er alt 1600 påmeldte, så om du ønsker å sikre deg plass gå inn på: http://www.jentenepakyststien.no
  Anvik Gård: åpen for alle i skoleferien med fasiliteter som bar, grill og pizzakjøkken.
  I fjor lanserte de også nettbutikken: www.hverdagsgourmet.no