Det finnes et sted, langt ute i Oslofjorden. Det sies at du kan finne sjelefreden her. En liten holme med et historisk og innholdsrikt fyr. I fyrlykten her kan du sitte å bare glane ut i endeløs horisont mens skyer og lys skifter beveger seg over havets velde. Det er på Fulehuk fyr du kan “bare være til”.

 

Fyrene - de nye overnattingsstedene for sommer- og badegjester

Visste du at det på Fulehuk fyr er 43 sengeplasser, og at fra flere av sengeplassene kan du se rett ut i havet? Prisen er skarve 300 norske kroner. Mer om det senere i artikkelen.

 
 Fulehuk fyr

Fulehuk fyr

I ytre Oslofjordbassenget finner vi mye av den norske fyrhistorien. Vi finner også eksempler på de forskjellige type fyrene, fra kystfyrene Færder, Torbjørnskjær og Svenner til innseilingsfyr som Struten, Strømtangen, Homlungen, Stavernsodden og Fulehuk. Og ikke minst det helt spesielle fyret Hollenderbåen som står midt i fjorden på Hollenderbåene. 

 Vil du oppleve skjærgårdslivet i Vestfold på sitt beste? Ja, da bør du unne deg noen herlige dager på en av fyrstasjonene i sommer.

Vil du oppleve skjærgårdslivet i Vestfold på sitt beste? Ja, da bør du unne deg noen herlige dager på en av fyrstasjonene i sommer.

Samtlige fyr i Oslofjorden er nå avbemannet og de fleste fyrene blir heldigvis nå brukt til forskjellige formål. Det er bygget over 200 fyr langs Norges kystlinje og etter at fyrene er blitt avfolket har de lidd forskjellige skjebner. Noen har stått forlatt, nærmest til forfall, mens andre er tatt vare på av organisasjoner, foreninger og kommuner. Vi kan prise oss lykkelig over de fleste fyrstasjonene i Oslofjorden har blitt godt vare på i etterkant av avbemanningen av fyrstasjonene.

Nesten alle fyrene i Oslofjorden blir nå brukt som turist- og utleiefyr. Norges mest kjente fyr, Færder fyr, blir mest sannsynlig åpnet som kystledhytte / overnattingshytte juli 2017. Når det skjer kan du faktisk untatt Torbjørnskjær fyr overnatte i alle de store fyrene i Oslofjorden.

 Færder fyr

Færder fyr

 Torbjørnskjær fyr

Torbjørnskjær fyr

Det er som regel foreninger som har tatt over vedlikeholdet av fyrenes bygningsmasse. Dette er ildsjeler som frivillig gjør en stor innsats med å bevare og vedlikeholde bygningene ute på de værharde holmene fyrstasjonene er lokalisert på. Slik bevares ikke bare fyrstasjonene, men viktig norsk sjøfartshistorie og kystkultur holdes dermed i hevd.

 Skalldyraften på Fulehuk fyr. Foto: Foreneingen Fulehuks Venner

Skalldyraften på Fulehuk fyr. Foto: Foreneingen Fulehuks Venner

 Frokost på Fulehuk fyr. Foto: Foreneingen Fulehuks Venner

Frokost på Fulehuk fyr. Foto: Foreneingen Fulehuks Venner

I mars i år besøkte vi nettopp en slik entusiastisk gjeng, vi reiste ut til Fulehuk fyr og fyrets venneforening - "Foreningen Fulehuks Venner" (fra nå FFV). Fulehuk fyr brukes i dag både som foreningshytte og utleiehus, alt i regi av FFV som også vedlikeholder fyrstasjonen. Oslofjorden friluftsråd har en egen bygning på Fulehuk som er en del av Kystleden i Oslofjorden. Vi besøkte de mens de hadde dugnadshelg med å vaske og sette fyret i stand for overnattingsgjestene sesongen 2017.

Thorvald M. Haraldsen, formann i foreningen møter oss i Knarrberg båthavn på Nøtterøy. Vi går ombord i båten hans, og så setter vi kursen for Fulehuk fyr. Fra Knarrberg til Fulehuk fyr kjører vi gjennom store deler av den vakre Nøtterøy-skjærgården. Her passerer kjente sommerøyer som Bjerkøy, Hvaløy, Gåsøy, og nord for oss ligger øyriket Bolærne. Ytterst i denne magiske skjærgården ligger Fulehuk fyr. På vest- og sydsiden av fyret er det hav så langt øyet ser.

 Utsikt rett sydover, sett fra fyrlykten.

Utsikt rett sydover, sett fra fyrlykten.

Vel fremme på Fulehuk blir hyggelig tatt i mot av foreningens medlemmer. Vi blir fortalt at Fulehuk fyr har 43 sengeplasser fordelt på forskjellige bygninger. Sovefasilitetene varierer fra pene rom med dobbeltseng til sovesaler med et mer røft preg, men godt sover man uansett på et slikt sted med havets lyder fra alle kanter. Her sovner du inn til sus og brus fra havet og våkner opp til måkeskrik og forhåpentligvis nok en solskinnsdag.

Soverommene i hovedhuset har alle fått egne navn - Catharina-suiten (oppkalt etter konas venninne), The British Room (etter et engelsk vennepar som har vært gjester her), The Australian Room (venner fra Australia som har vært gjester her, og rommet er prydet med fyrbilder fra Australia pluss bok om fyr, liggende på nattbordet.), Gutterommet osv.

Fyret ligger så langt øst du kan komme i Nøtterøys skjærgård

Etter et hyggelig kaffeslaberas med hele foreneningen samlet i den koselige spisestuen, tar Thorvald oss med på en detaljert omvisning i alle fyrstasjonens bygninger. Når vi ser hvor godt fyrstasjonen er utstyrt med alle type fasiliteter så tenker vi over hva vi ble varslet av Thorvald om i båten hans på vei ut til fyret;

Medlemmer av Foreningen Fulehuks Venner samlet til velfortjent kaffepause under dugnadsarbeidet.

Thorvald M. Haraldsen, primus motor og styreleder i foreningen.

"Vi får bare senke forventningsnivået til hva som møter dere på Fulehuk. Det er ikke noe hotellstandard vi tilbyr. Noen etterlyser tv, da tror jeg det er andre steder som passer bedre deres ønske til komfort." 

Vi undres over hva Thorvald skulle advare oss mot. Vi kan jo ikke forstå at noen skal bli misfornøyd med den innlosjering man får på Fulehuk fyr - dette er jo nettopp dette vi ønsker oss - kystkultur, dramatisk og vakker natur, det enkle ferieliv uten jåleri men ja, helt enig med Thorvald - trenger du tv for å klare deg her ute så er det absolutt flust av andre overnattingssteder som tilbyr det, og Fulehuk fyr blir helt feil i så måte. I tillegg når fyrstasjonen har alle flotte fasiliteter som stuer, oppholdsrom, soverom (også 1 enekltrom), spisestue, stort kjøkken som er fullt utstyrt med alt du måtte trenge fra en enkel bordsetning til et stort selskap, toalett, dusj, maskin som lager saltvann til drikkevann, så hva kan man ønske seg mer?

Prisen på overnatting kan man vel i hvert fall ikke klage over: 300/400 kroner for et døgn på skjærgårdsparadiset Fulehuk er vel ikke akkurat å forakte?

 

"Kunst- og Kulturperle ute i havgapet

Fyret brukes også til andre formål enn som overnatting- og turistfyr. De siste årene er det laget et galleri som har en ny utstilling som pågår gjennom hele sommerhalvåret. Ellers kan hele fyrstasjonen leies som en enhet om man vil ha hele fyrstasjonen for seg selv. Fyret byr jo på flott miljø og passer utmerket for selskaper som bryllup, dåp, konfirmasjon, store fødselsdagsfeiringer,  men også som konferanser og møtevirksomhet for bedrifter, eller som tematur for en gruppereise.

 I maskinrommet kan man se blant annnet aggregater og måleapparater. Maskinrommet er det største rommet på Fulehuk og brukes nå som møte- og konferanserom samt selskapslokale. Foto: Foreningen Fulehuks venner

I maskinrommet kan man se blant annnet aggregater og måleapparater. Maskinrommet er det største rommet på Fulehuk og brukes nå som møte- og konferanserom samt selskapslokale. Foto: Foreningen Fulehuks venner

 Hver sommer er det utstilling på Fulehuk. Årets kunstutstilling åpner 9. juni av Fylkesmannen i Vestfold. Foto: Foreningen Fulehuks venner.

Hver sommer er det utstilling på Fulehuk. Årets kunstutstilling åpner 9. juni av Fylkesmannen i Vestfold. Foto: Foreningen Fulehuks venner.

Maskinrommet som er den bygningen som står mellom fyrlyktbygget og hovedhuset. Maskinrommet er blitt ribbet og tømt i år slik at det nå kan lages et stort møterom eller selskapsrom som kan benyttes til mange forskjellige anledninger hvor det er mange mennesker som skal delta. En del av maskininstallasjonene vil bli stående som klenodier og vitnesbyrd til hva dette rommet opprinnelig virksomhet var når fyret var bemannet, blant annet det ene dieselaggregatet, og noen måleapparater innfelt i veggen. Ellers er maskinrommet utstyrt med moderne konferanseeffekter og god internettdekning. Når det gjelder mobildekning (4G) på Fulehuk, så erfarte vi at det er like god dekning her som på fastlandet.

Veggene i maskinrommet kommer til å bli prydet med bilder fra Oslofjordens fyrhistorie og sjøfart- og kystkulturbilder.

- I maskinrommet og ellers i tilstøtende bygninger er målet og ha bilder fra alle fyrene i Oslofjorden. Fyret ligger værhardt til her ute, og mange skipsvrak ligger spredt rundt i nærheten og vi ønsker også å få laget et bildekart som viser alle skipsvrakene, forteller Thorvald.

Naturen på det lille skjæret

Fulehuk fyr står solid på holmen Fulehuk, eller det kan vel nærmest kalles et skjær her så langt ute i fjorden. Det er ikke store plassen og boltre seg på, men man trenger jo ikke mer enn dette. Nydelige formasjoner i steinlandskapet her fascinerer alltid de besøkende. Istidens iskappe har sammen med grus skuret frem de utroligste fasonger i steinlandskapet her. Gå på jakt å se om du finner "Fulehuks hjerte". Barn og voksne stortrives på Fulehuk hvor du kan bade fra hvor som helst, fiske, og ellers leke i fjæra med bøtte og spann.

Da vi besøkte Fulehuk fyr viste dessverre ikke været seg fra sin beste side, det var grått og atter grått. Men det fine med å være så langt ute i fjorden er at selv med gråværsdag så vil du oppleve forskjellige lysstemninger i skyer og skyenes evne til å kaste lys ned på havet i ulik lysstyrke og omfang og det resultat dette gir i spill i bølgenes bevegelser og kontrast i skydekket. Vakkert som bare det, så fortvil ikke om været ikke serverer blå himmel med knallhvite bomullsdotter.

HER FINNER DU SJELEFRED OG INSPIRASJON

 

La alt stress fare sin egen sjø. Rom, tid, fred og ro - dette er elementer som sjelden er tilstede i det moderne liv. I det moderne livets kjas og mas er det sjeldenhetene som nettopp ro og tid vi verdsetter mest. Pusterom og tid til å drømme – er skatter man finner på Fulehuk.

For å ikke bli arrestert som en drømmende "livsstils-coach", så er det verdt å minne om;

et opphold på Fulehuk fyr gir ingen garanti om slik harmonisk lykke, men alle forutsetninger er i hvert fall tilstede her ute for at du kan finne den indre roen. 

 
 Vi takker så mye til Marianne Johnstang Grødem som er fotografen bak dette bildet.

Vi takker så mye til Marianne Johnstang Grødem som er fotografen bak dette bildet.

«Il dolce far niente». Det italienske utrykket fremhever verdien av tid der en ikke gjør noen verdens ting. Øyeblikk som ikke brukes til noe produktivt, noe som kan måles eller veies i verdi eller penger. Det søte i å bare være. Bare la tiden gå. Betrakte verden. Være nok i seg selv for noen øyeblikk. Det gir en forestilling om et frirom. Et sted der sjel og ånd kan utvikle seg.
— Marianne Østby, psykolog

Det beste av alt: fyrtårnet med sittegruppe og "balkong". Her kunne vi ha sittet i dagesvis og bare glant utover dagens horisont, ettermiddagens sølvfargede solgangsbris, den mest magiske solnedgangen i Oslofjorden, nattens stjernehimmel uten lysforuensning, og være med når dagen og fuglelivet våkner ved soloppgang. Bare være til uten den minste bekymring. Drøm!

Kampen for tilværelsen i et sårbart, men endelig i et vernet område....

Den som elsker kysten og havet, øyer og holmer, og måkeskrik - den vil finne mye å glede seg over et opphold på Fulehuk, og i skjærgården rundt. Fulehuk fyr ligger i en del Færder nasjonalpark og midt i hjertet av Oslofjordens marine liv, og det yrende livet til lands og i luft.

Havørna er tilbake i Vestfold etter 120 års fravær.
— Thorvald M. Haraldsen

- I fjor våres fikk vi besøk av havørn ute på Fulehuk. Det er ikke registrert havørn langs Vestfoldkysten på 120 år. At den nå er tilbake griper jo egentlig rett inn i tematikken til bak opprettelsen av Færder nasjonalpark, noe som er svært gledelig for oss som er glad Vestfold-skjærgården, forteller Thorvald.

 Svartbak (Larus Marinus) er den største av måkene. Svartbaken kan forveksles med sildemåken. Svartbaken er større og med grårosa bein. Sildemåken er mindre og beina er gule.

Svartbak (Larus Marinus) er den største av måkene. Svartbaken kan forveksles med sildemåken. Svartbaken er større og med grårosa bein. Sildemåken er mindre og beina er gule.

 Svartbaken er en typisk kystfugl og sjelden ser du den i innlandet slik som er vanlig med andre måker. Svartbaken kan bli over 20 år. Som voksen har fuglen nokså få fiender, men ungene kan bli tatt av både rev og rovfugl.

Svartbaken er en typisk kystfugl og sjelden ser du den i innlandet slik som er vanlig med andre måker. Svartbaken kan bli over 20 år. Som voksen har fuglen nokså få fiender, men ungene kan bli tatt av både rev og rovfugl.

 Gråmåke er kjent som en iherdig  forsvarer av reiret sitt med nebb, klør og avføring. Reiret bygges ofte på fjell nær sjøen. Reiret består av tørt gress, kvister, mose og tang. Foreldrene flyr gjerne over en mil for å finne mat til ungene.   Gråmåken ligner en stor fiskemåke men har bredere vinger, lysere øyne, grårosa bein og et kraftigere nebb med rød markering på undersiden.

Gråmåke er kjent som en iherdig  forsvarer av reiret sitt med nebb, klør og avføring. Reiret bygges ofte på fjell nær sjøen. Reiret består av tørt gress, kvister, mose og tang. Foreldrene flyr gjerne over en mil for å finne mat til ungene. 

Gråmåken ligner en stor fiskemåke men har bredere vinger, lysere øyne, grårosa bein og et kraftigere nebb med rød markering på undersiden.

- Vi har fått et fantastisk bilde av fotograf Roy Hansen (se nedenfor) som ble tatt 1. mai i fjor. Vi skal få hengt dette bildet opp på veggen i fyret. Bildet viser havørn og måker i full kamp på naboholmen til Fulehuk, Lille Rauer.

- Holmen  Lille Rauer er et fuglefredningsområde med stort artsmangfold av fugl. Lille Rauer er også populær som hekkeplass, Bildet viser faktisk at måken står med begge føttene oppe på ørnas kropp og tvinger den ned og senere vekk i flukt, opplyser Thorvald.

- Ørna var der for å ta fugleunger og egg. Måkene opererte da heroisk i flokk for å forsvare redene. Fascinerende var det å se måkearten svartbak som direkte angrep havørna. Svartbaken er jo ikke til å spøke med når de opptrer slik i flokk for å skremme rovfuglen vekk, humrer Thorvald.

Før du ser på det fantastiske bildet nedenfor av svartbak i kamp med havørn, så her noen stikkord om havørn:

 • Havørn (Haliaeetus albicilla) er Nord-Europas største rovfugl og den fjerde største ørnen i verden.
 • Havørnen hekker langs kysten fra Finnmark til Vest-Agder, men den er mest utbredt i Nord-Norge.
 • I 2008 ble det registrert vellykket hekking av havørn ved Drøbak i Oslofjorden, og et havørnpar innledet hekking på samme sted i 2013.
 • Havørnen lever av fisk og sjøfugl, men den tar også åtsler.
 • Voksne hunner kan ha et vingespenn på opptil 240 cm
 • Havørnen kan bli opptil 50 år gammel, men det er sjeldent.

Kilde: Wikipedia

Dette er Fulehuk fyr

Opphavet til navnet

Fulehuk eller fuglehuk? Mange lesere stusser kanskje over at det staves Fulehuk og ikke Fuglehuk. Navnet har ikke noe med fugler å gjøre, slik navnet gjerne blir uttalt og feilskrevet, men har muligens sin opprinnelse fra hollenderne da de dominerte sjøfarten i Oslofjorden. Det nederlandske ordet vuile hoek betyr på norsk: det farlige neset. Den andre teorien er at ordet opprinnelig norsk fordi ful også et norsk ord for stygg, og huk er en odde eller en pynt som stikker ut.

Det er ikke store plassen å boltre seg på, men skjæret byr på mange interessante geologiske uttrykk. Her kan du leke deg med kamera og få flotte kreative bilder av de snodige fasonger og mønster på steiner og svaberg. 

 

Historien

Fulehuk fyr ligger like nord for Færder fyr og markerte tidligere innseilingen til Oslofjorden, men i dag er fyret nedlagt. "Foreningen Fulehuks Venner" har tatt på seg oppgaven med å bevare dette unike kulturminne tilgjengelig for publikum. Fra 1821 til 1989 var fyret bemannet.  

- Store deler av perioden hvor fyret var bemannet med fyrvokter bodde det 3 fyrvokterfamilier samtidig ute på Fulehuk. Når det var 3 familier her ute samtidig, så var det jo 15 - 20 mennesker her ute.

For noen år siden hadde vi besøk av en dame som flyttet inn her lille julaften 1924 og ble her ute til hun var 11 år. Så her ute har mange tilbragt store deler av sitt liv og feiret begivenheter og høytider. Utenfor her har det blitt gått 17. mai-tog og strekningen som ble gått ble kalt for Carl Johan, ikke navngitt etter paradegaten i hovedstaden, men etter kong Carl Johan, han som var konge for unionen Sverige-Norge da Fulehuk fyr ble tent for første gang i 1821, forteller Thorvald. Våpenskjoldet av kong Carl Johan henger på veggen i fyrstasjonen. Våpenskjoldet var gaven som ble gitt av Kystverket til Fulehuk ved den offisielle åpningen av fyret i 2008.

Fulehuk fyr ligger på et værhardt skjær helt øst i Nøtterøys skjærgård, ut mot Oslofjorden. Mange skipsvrak ligger spredt rundt i det lumske farvannet ved Fulehuk.

Fulehuk fyr ble tent 1. november 1821. I 1841 ble fyret det første i landet med tåkeklokke. Fyret fikk elektrisitet i 1938. Fulehuk fyr ble tatt ut av drift i 1989 og i årene etter ble alle bygningene på det svært værutsatte skjæret i svært dårlig forfatning. Nøtterøy kommune kjøpte Fulehuk fyrstasjon av Kystverket i 2005. Foreningen Fulehuks Venner har frivillig i flere år jobbet iherdig for å få fyret og bygningene i god nok stand til at allmennheten en dag kunne ta den lille perlen i bruk. 

Med få økonomiske midler og mye idealistisk engasjement var det en befrielse for foreningen å se at de endelig kunne få hjelp fra kommunen. Sommeren 2006 laget Nøtterøy kommune og Foreningen Fulehuks Venner en stiftelsesavtale og driftsavtale. Vedtektene er utformet slik at de bade skal sikre allmennheten rett og mulighet til å benytte holmen som friluftsområde.

Avtalene sikret også at bygningene skulle åpnes til kommersielle løsninger som igjen vil bidra til å finansiere driften av anleggene på fyret. Siden avtalen kom i havn i 2006 har det pågått mye bygge- og oppussingsarbeid ute på Fulehuk. Blant annet er en ny brygge kommet på plass. I august 2007 var det offisiell gjenåpning av den gamle fyrstasjonen.

Foreningen er helt avhengig av økonomisk støtte for å klare den frivillige jobben med bevare fyrstasjonen. Flere bedrifter har gjennom flere år gitt økonomiske bidrag til arbeidet den idealistiske foreningen utfører. Det vil selvsagt være behov for ytterligere støtte i årene fremover for å ta best mulig vare på dette fantastiske kulturminnet.

Fyret tennes

1821

Færder fyr tente kullblusset på Store Færder første gang i 1697. I løpet av 1700-tallet ekspanderte skipsfarten inn til Tønsberg og i hele Oslofjordregionen. På slutten av 1700-tallet ble det fremmet forslag om å reise et fyr på Fulehuk-skjærene. Etter mange utsettelser og stor uenighet så det lenge ut som om det ikke skulle bli et fyr på Fulehuk, men fyrstasjon ble opprettet, ferdigbygd, og 1. november 1821 ble fyrlykten på Fulehuk tent for første gang.

Første i landet med tåkeklokke

1841

I 1841 ble fyret det første i landet med tåkeklokke. Klokka ble byttet ut både i 1879 og 1885, den siste gangen på grunn av et havari på skjæret. var hånddrevet, og veide kun 65 kg. Det ble slått 10-12 slag hvert kvarter om natten, og hver halvtime om dagen.

Fyret påbygget

1848

Fyret ble ombygd. Tårnet ble forhøyet i stein om ca 4 m. Nytt lyktehus ble satt opp.Det gamle apparatet ble erstattet med et 4.ordens linseapparat, fast med blink, kun hvitt lys.

Enklere fortøyning

1857

Det ble satt ned en jernsøyle på hver side av sundet mellom Midtre- og Nordre Fulehukskjær. Det ble strukket en stor trosse mellom disse for fortøying av båt. Senere (ukjent år) ble det satt opp to båtdaviter på vestsiden av skjæret for å forbedre forholdene noe.

Fra tåkeklokke til tåkehorn

1874, 1879, 1885, og 1911

I 1874 blir en slagverksmekanisme til tåkeklokka blir anskaffet. Den ble drevet av et urverk med lodd. Dette utstyr var bestilt fra Frankrike. Lydkarakter: Tre korte slag gjentatt fire ganger hvert minutt. Også satt opp et lite jernskur. I 1879 monteres en ny tåkeklokke av stål. Den hang i en glugge på tårnveggen. Fra tåkeklokka var det en snor inn til kjøkkenet slik at hammeren kunne beveges herfra. Et fartøy strandet på skjæret i februar 1885. Tåkeklokka blir erstattet av en ny og større tåkeklokka på 600 kg. Den hang på tårnveggen ved etasjen under lyktegalleriet. Et nytt lyktehus blir montert, og tårnet ble ominnredet. I 1910 Tåkeklokka ble fjernet og erstattet av et tåkehorn. Tåkehornet ble plassert på tårnets østre vegg. Tåkeklokka ble fraktet til Torgersøya og montert i det nyeTorgesøy klokketårn. Dette stod ferdig i 1911.

Moderne maskinhus

1911

I 1910 og 1911 ble det ble bygget maskinhus i betong inntil tårnets søndre vegg. Her var det luftkompressor, og annet teknisk utstyr til tåkehornet. Bolig ble påbygd; en halvannen etasjei tre ble bygd på toppen av den gamle steinboligen. Her med nødvendig rom for fyrbetjening. ( det opereres med to forskjellige årstall for byggingav boligens andre etasje.

Elektrisitet og ny landing

1938

Fyret fikk elektrisitet i 1938.Bygd nytt, stort trenaust på skjærets vestside med ny landing, og svingkran. Det gamle naustet ble stående (?). Fyrstasjon elektrfisert med kraft fra lite elektrisk anlegg (aggregat). Opprettet radiofyr og installert radiotelefon.

Totalt ombygget

1955

Fyrstasjon ble totalt ombygd. Det gamle steintårnet og maskinhuset ble revet, og et nytt maskinhus i tre ble bygget der det gamle hadde stått. Et nytt kvadratisk fyrtårn i betong ble bygget inntil maskinhusets søndre vegg. En 3.ordensble plassert i lyktehuset på toppen, kun hvitt lys - fast med blink. Tårnets totale høyde med lyktehus var nå 15m. Og så ble det etablert et nytt tåkesignal - en supertyfon (fire tåkelurer). På vestsiden av maskinhuset ble oljetanker plassert. I maskinhuset var det maskinsal med aggregater og kompressor til tåkesignalet. I tillegg tavler for de tekniste innretninger. Trykklufttanken til supertyfonen var i tårnets nest øverste etasje, mens vaktrommet ble plassert i tårnets første etasje. Restene fra det første fyrtårnet og maskinhuset ligger i en stor steinhaug på østsiden av bygningen.

Fyret nedlegges

1989

Fyrstasjon ble nedlagt og avfolket i august. Radiofyret og supertyfonen ble nedlagt, og radiomasten og tyfonen ble fjernet. Hollenderbåen fyrlykt overtok funksjon . På Fulehuk blir bare laterne på gårdstunet igjen. Laternen ble satt opp på funksjon sokkelen til den fjernede radiomasten.

Selges

2005

Fyrstasjon solgt i desember til Nøtterøy kommune

Foreningen ble stiftet

2006

Forening Fulehuk venner ble stiftet, og Stiftelsen Fulehuk Fyr ble etablert av Nøtterøy kommune og "Forening Fulehuks Venner".

Tilrettelagt for allmennheten

2007

Gjenåpening av fyrstasjon 18.august. Åpnet og tilrettelagt for allmenheten. Fyrstation ble restaureret og oppusset grundig etter iherdig innsats av "Stiftelsen Fulehuk Fyr", og "Forening Fulehuks Venner"

Ny brygge

2009

En ny stor brygge ble bygd. Bryggen ligger på vestsiden. Nå er det mulig for seilskutta "Berntine" å legge til.

Fornyelse og nye fasiliteter

2011

En ny ingang till lyktehuset ble montert i mai. I september ble det gamle kjøkkenet fjernet, og hele rommet oppusset. Et nytt kjøkken ble opprettet. Et vannklosett og en ny dusj blir innebygd i baderomet.

Ny platting og mottaksbrygge

2015

Mottaksbrygga utvidet og den gamle plattingen ved naustet erstattet med ny. Sparebankstiftelsen DNB bidro med kr. 1.275.000 og gjorde det mulig å gjennomføre byggprosjektet som startet i 2014.

For ytterligere info - les de flotte nettsidene til Foreningen Fulehuks Venner og Oslofjordens friluftsråd

Kilde: Rode: Norges Fyrvesen, Den Norske los: utgitt av Norges sjøkartverk, Foreningen Fulehuks Venner, Oslofjordens Friluftsråd, Oslofjord Ytre Vest av Arne Kjeldstadli, Norsk Fyrhistorisk Forening, Bjørkhaug og Poulsson: Norges fyr,