Overnatting i havgapet med måkeskrik og bølgesus

Vil du bort fra rotteracet? Puste i åpent landskap? Du kan få ei lita øy for deg selv der hav og himmel møtes.

Nå når alle fyr i landet er automatisert og avbemannet er det ikke rart at mange ser på fyrstasjonene i Oslofjorden som fristende ferieparadis. De fleste av fyrene er plassert på steder hvor det er ekstremt værhardt, men om sommeren er jo Oslofjorden den norske sommeren på sitt beste med solvarme svaberg og glitrende hav.

Stavernsodden fyr på Stavernsøya i Stavern.

Stavernsodden fyr på Stavernsøya i Stavern.

Det er mulig å overnatte i 9 av fyrene i Oslofjordbassenget (Svenner, Stavernsodden, Strømtangen, Homlungen, Struten, Fyrsteilene, Søndre langåra tåkeklokke, Gullholmen, og Fulehuk). Det er nok også realistisk at Færder fyr og Tvistein fyr i nær framtid vil bli en del av kystleden og dermed såkalte overnattingsfyr.

Fyropplevelser i sommerferien

Hva med noen dager på en fyrstasjon i sommerferien, en enkel og ramsalt opplevelse akkompagnert av havets og naturens lyder, ro og tid til å koble av. Langs hele kysten i Norge ligger fyrene som perler på en snor. Mange av dem står tomme, men mange er også satt i stand av ivrige kystlag, og står klare for å ta imot sommergjester. 

Homlungen fyr på Hvaler

Homlungen fyr på Hvaler

Det er riktignok ingen hotelltilværelse som venter dem som ønsker å overnatte på et fyr, for kystlagene tar utgangspunkt i Den Norske Turistforenings idé om hytter med enkel standard og selvlaget mat. Medlemmer av lagene gjør en frivillig innsats som vertskap, og sørger for at eventyrlystne besøkende får informasjon og hjelp. Dette gjør at oppholdet på fyret blir et rimelig ferietilbud. Foruten flott natur og gode opplevelser kan man forvente rene rom, trivelige sengeplasser og muligheten for å lage medbrakt mat.

Stavernsodden+fyr.jpg

Denne litt primitive feriestilen er jo også med på å gjøre oppholdet spesielt attraktivt for moderne mennesker som ellers har all verdens hjelpemidler rundt seg hele tiden. Plusser man på med beliggenheten ute i skjærgården, så er det faktisk rart at ikke enda flere står i kø for å sikre seg noen dager på et så spesielt feriested som en fyrstasjon. Men, det er vel kanskje det som er i ferd med å skje – at folk flest er i ferd med å oppdage denne fantastiske ferieformen.

Fra juli 2017 kan du nå endelig overnatte på Færder fyrstasjon - et av Norges mest kjente fyr, og det nest høyeste.

Fra juli 2017 kan du nå endelig overnatte på Færder fyrstasjon - et av Norges mest kjente fyr, og det nest høyeste.

Ta del i kystperlene

De fyrene som enda ikke har blitt en del av kystleden kan jo utmerket la seg besøkes. Det er jo bare at en seng innendørs ikke står til din disposisjon eller at du ikke kan ta i bruk fyrbygningene her. Derimot er fantastisk natur og kystkultur der for deg, og det er jo sjarmerende nok å overnatte utenfor fyret.