Endelig har Gullholmen fyr blitt en del av Kystleden. Det har vært både vedlikehold og utleie av fyret i mange år allerede, men nå blir altså den stolte veiviseren utenfor Jeløy en del av det offisielle nettverket av kystledhytter. Fra sommeren 2016 er det mulig å booke feriedager på fyret. Følg med på Oslofjordens Friluftsråd sine nettsider om dette. 

Alle foto nedenfor; Oslofjordens friluftsråd

 

Litt historie

 

Gullholmen fyr eller Guldholmen fyr ligger på den lille øya Gullholmen rett utenfor Jeløy i Oslofjorden i Moss kommune i Østfold. I dag består fyret av et 8 meter høyt glassfibertårn, foran den gamle fyrbygningen. Her på Østfolds vestligste punkt kan du tilbringe en dag, eller leie rom og bli over flere dager.

 
Gullholmen fyr
 

 

I 1891 ble det utarbeidet en oversikt over behovet for nye fyr og tåkesignaler i Oslofjorden. I forslaget inngikk et fyr med tåkesignal på Gullholmen vest for Jeløya i Moss. Nødvendige midler ble bevilget i budsjettet for 1893/94.

 
I sofakroken på Fyrvokteren kan man lese en bok og nyte en fantastisk utsikt samtidig...
— Oslofjordens friluftsråd
 

 

Gullhomen fyr sto ferdig og ble tent den 15. september 1894. Fyrstasjonen med tåkesignal her på Østfolds vestligste punkt, ble opprettet i 1894, og i 1930 ble det installert en nautofon. Gullholmen fyr ble automatisert og avfolket i 1984 og erstattet med en fyrlykt av plast sørvest for fyret. Gullholmen er et av de første fyrene Kystverket avhendet. Det gamle fyret ivaretas i dag av Stiftelsen Gamle Guldholmen fyr. Her kan du leie rom og tilbringe late dager med bading, fiske og turer på fjorden med båt.

 
Gullholmen fyr
 

 

Navnet til tross, finner vi på Gullholmen et annet og langt mindre verdifullt metall enn det edle og gule. Det er altså ikke funnet gull på Gullholmen, men derimot oksidert kobber. Metallet finnes i kalsittårer i basalt. Oppe i berget på sørsiden er det en hule innunder en berghammer, som er stor nok til at to voksne kan stå inne i den samtidig. 

 
Gullholmen fyr
 

Fuglereservat

Det er sjøfuglreservat på øya, og ferdselsforbud i reservatet i perioden 15. april til 15. juli.  Det er godt skiltet, så vis hensyn til hekkende fugl.  Vi er avhengig av at alle respekterer ferdselsforbudet og viser hensyn, for at allmenheten fortsatt skal få tilgang til dette flotte stedet. 

 
 

Endelig kan man nå i 2017 booke inn på kystledhytta Gullholmen Fyr gjennom hele sommerhalvåret (21. april - 8. oktober). Gullholmen ligger idyllisk til utenfor Oslofjordens perle, Jeløya i Moss. På begge sider av fjorden er det befolkningstette områder samt at Oslo by er heller ikke så langt unna, så dettte vil nok være en populær kystledhytte.

 
 

 Det jobbes med å pusse opp alle bygningene, men i foreløpig er den største bygningen ferdig oppusset og kalles Fyrvokteren. Det er 9 sengeplasser fordelt på 4 rom, i tillegg er det et soverom som ikke er innredet. Det er stor stue/oppholdsrom, og kjøkken med alt utstyr. Det er innlagt vann, men utedo. Ute på tunet er en friluftsgrill og bord/benker. Det anbefales en tur opp i det gamle fyrlyktrommet - her er fantastisk utsyn utover fjorden og skipstrafikken i Oslofjorden. Det er også montert friluftsgrill og bord/benker i nordbukta.

 
Gullholmen fyr
 

Transport 
Det er mulig å bruke egen båt ut, men man ligger på eget ansvar, svært værhardt på begge sider. Det er en bøye til akterfortøyning. Følg med på værvarsel, vinden snur ofte i løpet av døgnet om sommeren. Ved varsel om sterk vind anbefales ikke egen båt. Liten båt kan evt. trekkes opp på stranden, er også mulig med kajakk. NB. Trekkes båt opp på stranden må den fortøyes godt, da store bølger fra båttrafikk kan dra båten ut.

For evt. transport, send sms til 91331325 eller 90995020. Parkering ved Tronvikstranda.

Kilde: Wikipedia, Stiftelsen Gamle Guldholmen fyr.

Oslofjordens Friluftsråd ->

 
 

Gullholmen fyr - koordinater:

WGS8459° 26′ 6.68″ N, 10° 34′ 36.1″ E
59.43519, 10.576693

UTM32V 589434 6589572

FAKTA:

Fylke - Østfold

Kommune - Moss

Funksjon - Ledfyr

Fyrtårn:

Høyde 8,2

Form - Lyktehus

Byggemateriale - Glassfiber

Fyrlys:

Lyskarakter - Okkulterende hvert 6. sekund

Lyshøyde - 16

Lysvidde - 11,5

Status:

Eier - Staten

Avbemannet 1984

Automatisert 1984