Homlungen fyr

 

Hvalers fyrperle

Homlungen fyr fra 1867 ligger ytterst i Oslofjorden, og det er bare noen små øyer mellom fyret og Sverige. Man ser det svenske fastlandet i øst og Kosteröarna i sør. Ellers er det havet og de flate Hvalerøyene som omkranser Homlungen.

Fyret og stedet er unikt med sin plassering nær Skjærhalden på Hvaler. Homlungen fyr ble første gang tent den 1. oktober 1867. I 1952 ble fyret avfolket og automatisert. Fyret ligger på holmen med navnet Homlungen som i sin tid var en husmannsplass under prestegården i Hvaler.

Homlungen fyr ble bygget for å lede skip som skulle inn i de indre farvann mot Singlefjorden og Halden. Homlungen er det fyret i landet som ligger nærmest svenskegrensen. Fyrstasjonen er i meget god stand takket være at foreningen Homlungens venner var veldig flinke til årlig å vedlikeholde fyrstasjonen. Fyret består av en fyrbygning i tre med et taktårn. I tillegg omfatter anlegget uthus, og do, naust og landing. Siden ombygningen i 1915 er utseendet på fyrstasjonen lite endret. Interiøret er også i store trekk bevart fra denne tiden. Fyret har en 4. orens linseapparat fra 1878 fra Frankrike og deler av det opphavelige snortrekket er fremdeles intakt. Lysets høyde er 13,5 meter over høyvann med en lysvidde på 12 nautiske mil.

 

Overnatting i fyrhuset

Homlungen fyr

Oslofjorden Friluftsråd som har en sterk stilling i skjærgårdskommunen Hvaler, og har i mange år ønsket seg fyret. Under feiringen av Oslofjorden Friluftsråds 75-års jubileum i 2008, fikk friluftrådet ønsket oppfylt og mottok den storstilte gaven fra Kystverket. Oslofjorden Friluftsråd driver i dag Homlungen Fyrstasjon som kystledhytte. Så har du lyst til å overnatte på fyrstasjonen er det bare å ta kontakt med Oslofjorden friluftsråd (se kontaktinfo nedenfor).

Fordi fyrene er livsviktige for folk på sjøen, er dørene inn til fyrlyktene stengt – rett og slett for å hindre at de blir ødelagt. Ved de fleste overnattingsfyrene er det fyrvokterboligen eller andre nærliggende bygninger man overnatter i – og ikke selve fyrhuset. Homlungen fyr på Hvaler er unntaket samt Haugjegla fyr på Smøla. Det er tross alt bare en kuriositet å ligge i fyrhuset i forhold til de andre fyrbygningene. Naturopplevelsene er uansett de samme.

Prisen på fyrleie varierer fra et par hundre kroner per person per natt til tusenvis av kroner for å leie hele fyret for én helg. Om man skal leie hele fyret, lønner det seg maturlig nok om flere deler på regningen. Fyrene har som regel mange senger. Homlungen fyr, som til sammen har 12 sengeplasser (8 i fyrvokterboligen og 4 i uthuset), leies ut for 2290 kroner per døgn. Man kan leie bare fyrhuset for 1890 kroner, eller bare det nyrestaurerte uthuset for 900 kroner per døgn. Det koster litt mindre om man er medlem av Oslofjorden Friluftsråd.

 

TRANSPORT

Fyret er ikke landfast, så båt må benyttes. Kommer en til Hvaler med bil kan denne parkeres i Skjærhalden mot avgift. Det er også gode bussforbindelser til Skjærhalden, både fra Fredrikstad og Oslo. Fra Skjærhalden går det en blåmerket kyststi over svabergene, ca 15 minutters gange i kupert terreng, ut mot fyret. Stien er litt bratt og steinete noen steder, og kan være glatt i vått vær. To robåter merket med Kystleden ligger på landsiden, til transport over sundet. Det er båtplass til kystledbåtene ved fyret. Husk at båtene må tilbake til landsiden etter endt opphold, slik at neste gjest kommer seg ut til fyret!  

 

KART HOMLUNGEN FYR

 

KOORDINATER HOMLUNGEN FYR

59° 0′ 57.68″ N11° 1′ 26.64″ E
59.01602211.024067

UTM32V 616222 6543596

Beliggenhet: Hvaler kommune, Østfold
Opprettet: 1867
Status: Automatisert og avfolket 1952
Funksjon: Ledfyr
Eier: Staten
Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminne

Les ytterligere informasjon på Oslofjorden Friluftsråds egen web-side: www.oslofjorden.org