Back to All Events

Ghosts - Ibsens Gengangere - Den Norske Opera & Ballett


Hvor mye løgn tåler et menneske? Det er spørsmålet når Henrik Ibsens drama Gengangere settes opp som ballett av teaterregissør Marit Moum Aune og koreograf Cina Espejord.

«En sterk opplevelse», mente VG etter urpremieren i 2014. Også internasjonalt ga forestillingen gjenklang. «Ghosts er et dypt forbløffende danse-kunstverk», skrev Dance Europes anmelder og utpekte den som «beste premiere» den sesongen. Marit Moum Aune ble nominert for beste libretto i anerkjente Benois de la Danse, og her hjemme fikk Cina Espejord kritikerpris for koreografien. Det tok ikke lang tid før Ghosts ble etterspurt der ute, og Nasjonalballetten turnerte med den til Houston og Berlin. Nå er den endelig tilbake i rommet den ble skapt for – Hovedscenen i Operaen!

Osvald Alving kommer hjem fra en fri kunstnertilværelse i Paris til en trang vestlandsfjord. Et nybygd barnehjem skal innvies til minne om faren, ti år etter hans død. Fru Alving tar imot sin etterlengtede sønn, men gradvis oppdages hemmelighetene som tynger familien. I Ghosts danser fortidens og nåtidens skikkelser side om side.

«Gengangere er en indre thriller der personene oppdager mer og mer om sin egen historie. Det handler om hvordan det usagte kan vokse og bli uoverkommelig. Det krever stort mot å ta et oppgjør med livsløgnen, og noen ganger er det for sent», sier regissør Moum Aune. «Løgn og fortielse kveler disse menneskene og gjør huset og hjemmet til et farlig sted. Ikke minst for barna», sier hun. Hun og Cina Espejord har skapt en fortellende forestilling i et moderne dansespråk. I et tett samarbeid med danserne har de skapt koreografien basert på improvisasjon og studie av Ibsens teaterstykke. Her viser Nasjonalballettens dansere sine sterke fortolkningsevner. Camilla Spidsøes portrett av Fru Alving ble omtalt som «en utrolig prestasjon», mens Dance Europes kritiker utpekte henne til «Årets danser» og omtalte Andreas Heises tolkning av Osvald som en «fremragende prestasjon». Musikken er av Nils Petter Molvær, som han selv fremfører på scenen i samspill med Jan Bang.

Du vil ikke gå uberørt fra Operaen etter å ha sett Ghosts.

 

Gratis introduksjon en time før forestilling

Earlier Event: February 21
SOHN (UK) - Parkteatret
Later Event: February 21
Malene Markussen - Uhørt