Back to All Events

Kort & klassisk: Tsjaikovskij - Oslo-Filharmonien

Etter stor suksess som Oslo-Filharmoniens solistprofil i 2013/14 er Janine Jansen endelig tilbake. Thomas Søndergård har de siste årene hatt en imponerende utvikling som dirigent og har blitt en hyppig gjest i Oslo-Filharmonien.

Pjotr Tsjaikovskij (1840−1893) skrev sin fiolinkonsert i den sveitsiske byen Clarens i 1878, i tett samarbeid med den russiske fiolinisten Iosif Kotek. De spilte sammen en versjon av Éduard Lalos Symphonie espagnole, som hadde blitt urfremført i Paris i 1875. Det var først og fremst dette verket som inspirerte Tsjaikovskij til å skrive en fiolinkonsert selv.

Konserten fikk en trang fødsel: Tsjaikovskijs velgjører Nadesjda von Meck mislikte den, fiolinisten han tilegnet den til, Leopold Auer, syntes ikke den lå til rette for instrumentet, og etter urfremførelsen i Wien skrev kritikeren Eduard Hanslick et av musikkhistoriens mest infame slakt. Men Tsjaikovskij var blitt en etablert og populær komponist, og konserten etablerte seg raskt på orkesterrepertoaret, der den har vært siden.

Kort & klassisk: Introduksjon fra scenen ved konsertstart.

Før konsert-konsert med elever/studenter fra Barratt Due musikkinstitutt kl. 18.30 i Glasshuset.

(Foto: Janine Jansen © Sara Wilson, Decc)