Back to All Events

Fidelio - Den Norske Opera & Ballett


Beethovens Fidelio er en hyllest til frihet, rettferdighet og det store i det lille mennesket. I denne konsertante versjonen synger Elisabeth Teige rollen som Leonore – kvinnen som kler seg opp som mannen Fidelio for å frigjøre sin ektemann Florestan fra politisk fangenskap og død. 

Den første versjonen av Beethovens eneste opera hadde premiere i Wien i 1805, og handlingen utspiller seg i Sevilla på slutten av 1700-tallet. De sterke politiske bevegelsene i Europa i overgangen mellom 1700- og 1800-tallet gjenspeiles i kjente partier fra operaen, som fangekorets ode til friheten og i den majestetiske finalen som feirer Leonores mot og handlekraft. 

En messe for mennesket

Fidelio har spilt en viktig rolle også senere i historien, som en protest mot terror og en feiring av uavhengighet. Det var den første operaen som ble fremført i Berlin etter andre verdenskrig, ved det eneste teatret som hadde unngått krigens ødeleggelser, Theater des Westens, i september 1945.

 I 1948 uttalte dirigenten Wilhelm Furtwängler at Fidelio heller burde forstås som en messe enn en opera:
«Følelsene den uttrykker kommer fra det hellige. Den forkynner en 'menneskehetens religion', som aldri har vært så vakker eller så nødvendig som i dag, etter alt vi har vært igjennom. I dette ligger denne unike operaens særegne kraft.»

Sterk sopran

Leonore er den første store dramatiske sopranrollen i det tyske operarepertoaret, og Fidelios suksess er derfor avhengig av en stor sopranstemme. Elisabeth Teige var solistpraktikant ved Nasjonaloperaen 2012–14 og debuterte høsten 2015 som Wagner-sopran, i rollen som Senta i Den flyvende hollender– en debut helt utenom det vanlige. Nå får vi høre henne i et nytt stort parti, sammen med et sterkt lag av Nasjonaloperaens solister, under ledelse av musikksjef Karl-Heinz Steffens.

Sesongen 2016/17 presenterer vi tre verk som er klare protester mot krig, tortur og politisk forfølgelse, men fra ulike tider og i ulike musikalske stiler: Beethovens Fidelio, Puccinis Tosca og Brittens War Requiem.

Gratis introduksjon en time før forestilling