Back to All Events

ALEJANDRO ESCOVEDO (US) - Buckleys

En av våre Texasfavoritter – sanger, låtskriver og gitarist Alejandro Escovedo – legger denne våren ut på en lengre runde i Europa. Like over påsken dreier turnéløypa nordover med Bergen, Oslo og Trondheim som utvalgte konsertstopp i Norge. Her på Buckleys er vi beæret og mektig stolte over å kunne presentere denne rootsrocklegenden for tigerstadens musikkelskere.

Med i bagasjen har Escovedo pakket det ferske albumet “Burn Something Beautiful” – den første utgivelsen på fire år og nummer 12 i rekken siden den Stephen Bruton-produserte solodebuten “Gravity” fra 1992. “Burn Something Beautiful” har fått stor oppmerksomhet og glitrende omtaler – mange mener albumet er hans beste hittil.

Alejandro Escovedo tråkket sine barnesko i San Antonio, sønn av hardtarbeidende meksikanske immigranter, og del av en stor og musikalsk begavet familie. Han fikk sin første gitar fra faren, men begynte faktisk ikke å spille instrumentet for alvor før han var 24. Som student i San Francisco midt på 70-tallet, begynte han sin musikalske karriére i The Nuns – et av byens første punkband, og som fikk oppvarmingsjobben på den aller siste Sex Pistols-konserten. 

I New York få år senere dannet han det legendariske cowpunkbandet Rank and File sammen med brødrene Tony og Chip Kinman fra The Dils. Bandet flyttet til Texas i 1980 – på jakt etter en countrymusikkutdannelse i Austin blant låtskrivere som Blaze Foley, Townes Van Zandt, Guy Clark, Joe Ely og Doug Sahm. Men etter utgivelsen av deres klassiske debutskive “Sundown” i 1982, forlot Escovedo bandet og slo seg sammen med broren Javier og gitarist Jon Dee Graham for å starte rootsrockensemblet, The True Believers.

Etter 35 år i Austin med Rank and File, The True Believers og Buick MacKane samt en allsidig solokarriére, er Alejandro Escovedo en kulturinstitusjon i byen. Fra punkrock til høyoktan americana via flere oppfinnsomme prosjekter, har han modnet som artist og utviklet seg til en respektert låtskriver. Musikken lar seg ikke sette i bås – den er hans egen personlige versjon av alt han har lyttet til gjennom et liv viet rock’n’roll – all musikk laget med sjel, hjerte og oppriktighet.

Alt.country/americana-tidsskriftet No Depression utropte ham i 1998 til “Artist of the Decade”, og i 2006 ble han tildelt Americana Music Associations “Lifetime Achievement Award for Performance”. Han sier om seg selv: “I am an entertainer with a social conscience, who believes in the power of words and music to change lives and give hope to those who don’t have a voice they can call their own.”

Hvor høyt verdsatt og elsket Alejandro Escovedo er, kom tydelig til uttrykk da han i 2003 ble alvorlig syk. Rootsmiljøet samlet seg til en rekke støttekonserter i forskjellige byer – noe som kulminerte i det flotte hyllestalbumet “Por Vida: A Tribute to the Songs of Alejandro Escovedo”, hvor et drøss av venner og kollegaer bidro med sine tolkninger av låtene hans.

66-åringen har gjennomgått mange stormer i livet – og overlevd. Nye medikamenter har nå gjort ham helt frisk etter å ha slitt med Hepatitt C-sykdommen i mangfoldige år. På bryllupsreise i Mexico høsten 2014 var han og kona nær ved å miste livet under en orkan. Ekteparet bor nå i Dallas, og etter vellykket behandling for posttraumatisk stressyndrom som følge av nær døden opplevelsen, er de inn i en ny fase av livet.

På det nye albumet møter vi en mann med fornyet livsgnist og kreative impulser. “Burn Something Beautiful” er spilt inn i Portland sammen med R.E.M.-gitarist Peter Buck og indierocker Scott McCaughey (The Minus 5, The Young Fresh Fellows). Platen er en feiring av rock’n’rollens ungdommelige energi og samtidig en moden manns refleksjoner rundt kjærlighetens mysterier og livets forgjengelighet.

http://www.alejandroescovedo.com/
https://www.facebook.com/alejandroescovedo

Foto: Nancy Rankin Escovedo