Back to All Events

Oscarshall - en borg uten murer - Slottskapellet, Det Kongelige Sl

Professor emeritus Thomas Thiis-Evensen forteller:

”Her Kongen skal løfte sin Krone af,
Og lægge en Stund den gyldne Stav..”

Slik beskrev eventyrdikteren Jørgen Moe hele hensikten med Oscarshall innerst i Frognerkilen i Oslo som sto ferdig for 165 år siden, i 1852. Den lille, lyse tårnbygningen skulle være et fristed til avslapning og glede for Oscar I, Norges og Sveriges unionskonge. Men ikke bare for ham og hans dronning Josephíne. Bygningen og parken skulle også være åpen for hele det norske folk - som de siden har vært. 

Det innbydende og uformelle preget både parken, bygningen og interiøret. Alt skulle være som naturen selv: Fri, skiftende og full av overraskelser.

Inne var det romantiske malerier av den norsk fjellheimen med trauste bønder i bunad og spennesko. Og med bare ett soveværelse slik at kongen kunne få hvile litt under sommerfestene, men ikke bo der over natten, det hadde han det nybygde Slottet inne i sentrum tll. 
Ute skulle bygningen kneise alene mot sjøen på toppen av et høydedrag for enden av en slynget sti flankert av skiftende utblikk til alle kanter. Og som i terrenget rundt skulle også bygningen være asymmetrisk, formet som en gotisk borg i et mytisk landskap med tårn og terrasser i fri dressur.

Men uten de stengende murene omkring som alltid tilhørte middelalderens forsvarsverk. For den svenske kongen kom ubevæpnet til Norge med sitt lyse slott - og åpnet seg vennlig mot sin lillebror i nord.

Billettsalg gjennom Billettservice. 
Pris: 150 + 25 i billettavgift.
Slottskapellet har egen inngang i Slottets nordre fløy. Dørene åpnes klokken 18.00.