Back to All Events

Pelleas og Melisande - Den Norske Opera & Ballett


Claude Debussys eneste opera, om fortapt kjærlighet og forbudte relasjoner, er basert på den belgiske nobelprisvinneren Maurice Maeterlincks drama. På tross av verkets popularitet, er det første gang Pelléas og Mélisande settes opp ved Den Norske Opera & Ballett. 

Bak vår nye produksjon står den unge australske regissøren Simon Stone. Han tar oss med inn i en lukket og kontrollert verden med mørke familiehemmeligheter, dype avgrunner og lys, ungdommelig forelskelse. 

Golaud har gått seg vill og møter den gåtefulle kvinnen Mélisande, som ikke vil fortelle hvor hun kommer fra. Etter å ha giftet seg med henne i skjul, tar han henne med til sin bestefars slott, der sykdom og mystikk råder. Da den unge kona møter sin manns yngre halvbror Pelléas, skjer det noe mellom dem – «noe større enn meg selv», ifølge henne selv. Golaud observerer hva som er i ferd med å utspille seg og reagerer i sterk sjalusi. Trekantdramaets tragedie kan ikke forhindres. 

Psykologiske rom

«Hadde jeg vært Gud, hadde jeg følt medlidenhet med menneskenes hjerter», sukker Golauds bestefar, kong Arkel. Selv om det virker som karakterene nærmest befinner seg i en drøm, beskriver Pelléas og Mélisande noe genuint menneskelig – kanskje enda bedre enn faktiske historier fra virkeligheten. Det som blir antydet, men ikke sagt i Materlincks symbolistiske tekst, får utspille seg i den detaljerte musikken. Debussys store orkesterklang kommenterer, utdyper og fargelegger det som skjer på scenen, fysisk og mentalt, bevisst og ubevisst. 

Ung stjerneregissør

Simon Stone har i de senere årene markert seg i det internasjonale teaterlandskapet med sine sterke nytolkninger av klassiske tekster, som Senecas Thyestes, Ibsens The Wild Duck og John Gabriel Borkman ved Wiener Festwochen, Holland Festival Amsterdam, Théâtre Nanterre-Amandiers og festivalen Theater der Welt i Mannheim. Han er fast regissør ved Theater Basel og ved München Kammerspiele. 

Stone debuterer som operaregissør med Pelléas og Mélisande.    

Premieresamtale
Gratis introduksjon en time før forestilling