Back to All Events

Oscarshall - Lystslottet i Folkeparken - Slottskapellet, Det Kongelige Sl

Konservator NMF Nina Høye ved Det kongelige hoff forteller: 

Lystslottet Oscarshall ligger vakkert til ved Frognerkilen i Oslo. I vinterhalvåret sover bygningen sin tornerosesøvn, før det åpner for publikum i midten av mai. Bak de pussede murfasadene skjuler det seg utsøkte originalinteriører fra slutten av 1840-årene. Malerier av nasjonalromantiske kunstnere som Adolph Tidemand, Hans Gude og Joachim Frich og skulptur av Hans Michelsen og Christopher Borch utgjør en integrert del av helheten.

Lystslottet har vært tilgjengelig for publikum helt siden det sto ferdig i 1852, med unntak av noen perioder der vedlikehold - eller mangel på sådan - har gjort det nødvendig å stenge stedet. I 2009 gjenåpnet Oscarshall for publikum etter en fullstendig rehabilitering. Da var også mye ny kunnskap om anleggets historie og de ulike aktørenes rolle under oppføringen fra 1847 til 1852 kommet til. Det gjelder ikke minst rollen oppdragsgiverne, Kong Oscar I og Dronning Joséphine, spilte. Det er nylig oppdaget approberte skrivelser og tegninger som viser detaljnivået på det kongelige engasjementet.

Nina Høye snakker om lystslottets historie, med særlig vekt på Kong Oscar I og Dronning Joséphine og deres engasjement i norsk kunst- og kulturliv på midten av 1800-tallet.

Billettsalg gjennom Billettservice. 
Pris: 150 + 25 i billettavgift.
Slottskapellet har egen inngang i Slottets nordre fløy. Dørene åpnes klokken 18.00.