Bare fem minutter med båt fra havnen i Stavern, lengst ut på Stavernsøya, ligger Stavernsodden fyr. Den vesle, hvite husklyngen med fyrstasjonen ligger på det høyeste punktet på øya. Her har fyret vært til hjelp for sjøfarere siden 1855. Fyret har utsikt ut til solglitrende hav og de to fjordarmene som leder inn til Stavern og Larvik.

 

Nederst på siden kan du se webkamera fra Stavernsodden fyr

 

Sommerværet generelt på denne delen av Skagerrak-kysten er spesielt gunstig. Det gode været er noe som kanskje forklarer at Meteorologisk Institutt har hatt fyrstasjonen som feriested siden fyret ble avbemannet i 1984 og frem til 2008.

V

 
Stavernsodden fyr
 

Det er takket være flere tusen timer med dugnadsinnsats fra medlemmene av Kystlaget Fredriksvern som er årsaken til at Stavernsodden fyr har blitt den ferieperlen den er blitt – for alle!

 

V

 

Fyropplevelser i sommerferien

Hva med noen dager på en fyrstasjon, en enkel og ramsalt opplevelse akkompagnert av havets og naturens lyder, ro og tid til å koble av. Langs hele kysten i Norge ligger fyrene som perler på en snor. Mange av dem står tomme, men mange er også satt i stand av ivrige kystlag, og står klare for å ta imot sommergjester.

 

V

Stavernsodden fyr
 

Stadig øker antallet fyr og kystledhytter som er åpne for ferieopplevelser. Stavernsodden fyr åpnet for overnatting i 2010. For bare 200 kroner natten kan du altså leve det gode ferieliv med båt, bading, soling, fiske, fange krabber, lek på kalkengene og grilling til langt ut i sommernatten.

 

V

Stavernsodden fyr
 

Det er riktignok ingen hotelltilværelse som venter dem som ønsker å overnatte på et fyr, for kystlagene tar utgangspunkt i Den Norske Turistforenings idé om hytter med enkel standard og selvlaget mat. Medlemmer av lagene gjør en frivillig innsats som vertskap, og sørger for at eventyrlystne besøkende får informasjon og hjelp. Dette gjør at oppholdet på fyret blir et rimelig ferietilbud. 

 

V

Stavernsodden-fyr-Ragni-105-1500+(2).jpg
 

Foruten flott natur og gode opplevelser kan man forvente rene rom, trivelige sengeplasser og muligheten for å lage medbrakt mat. Denne litt primitive feriestilen er jo også med på å gjøre oppholdet spesielt attraktivt for moderne mennesker som ellers har all verdens hjelpemidler rundt seg hele tiden. Plusser man på med beliggenheten ute i skjærgården, så er det faktisk rart at ikke enda flere står i kø for å sikre seg noen dager på et så spesielt feriested som en fyrstasjon. Men, det er vel kanskje det som er i ferd med å skje – at folk flest er i ferd med å oppdage denne fantastiske ferieformen.

 
 
Her sovner du inn til sus og brus fra havet og våkner opp til måkeskrik og forhåpentligvis nok en solskinnsdag.
— Bestyrer Stavernsodden fyr
 
 

Med en nesten romantisk aura av gammel tid over seg, og kysthistorie i veggene, gir det nesten en barnslig glede av hvor koselig det er å legge seg for natten oppe på de nyrenoverte loftrommene i lyseblå farger. Etter en lang dag og sommerkveld full av sanseinntrykk og aktiviteter lengter man til den deilige sengen for å lade batteriene til neste dag. Her sovner du inn til sus og brus fra havet og våkner opp til måkeskrik og forhåpentligvis nok en solskinnsdag.

 

V

Stavernsodden fyr
 

Stavernsodden fyr åpnet for overnatting i 2010. For bare 200 kroner natten kan du altså leve det gode ferieliv med båt, bading, soling, fiske, fange krabber, lek på kalkengene og grilling til langt ut i sommernatten. 

 

V

Stavernsodden fyr
 

Blant Vestfolds fyrstasjoner er det i tillegg til Stavernsodden fyr, bo- og overnattingsmuligheter på Fulehuk fyr utenfor Nøtterøy og på Svenner fyr utenfor Larvikkysten. Det planlegges nå kystled på de to andre fyrstasjonene i Vestfold, Færder fyr utenfor Tjøme og Tvistein fyr utenfor Brunlanes. Dermed kan du etter hvert reise fra fyrferie til fyrferie på Vestfolds fyrstasjoner for en svært billig penge.

 

V

Stavernsodden fyr
 

Stavernsøya

Tvers over bukta utenfor Stavern by ligger den 360 dekar store Stavernsøya og skjermer mot Skagerrak. Øya Stavernsøya er et fantastisk skjærgårdparadis med sine vakre badeplasser og turområder. Stavernsøya, Torkildsøya og Citadelløya var opprinnelig tre adskilte øyer utenfor Stavern, men en molo forbinder nå Torkildsøya med Stavernsøya, og Citadelløya er på en måte vokst sammen med Stavernsøya via en rekke med skjær og våtmarkstufter.  

 

V

Stavern
Staverns Fort på Citadelløya var det første militære anlegget i Stavern, og ble anlagt under Gyldenløve i løpet av 1680-årene for å beskytte Staverns havn i feiden mot svenskene. Senere ble fortet utvidet, og etterhvert (1750) underlagt Fredriksvern. Kruttårnet er et landemerke, og her arrangeres teater og kulturbegivenheter hver sommer. Husene leies ut til kunstnere via foreningen Norske Billedkunstnere.
 

Når man  først er på Stavernsøya , anbefales en spasertur ut til Staverns Fort og Citadelløya. Det går en idyllisk sti fra fyret som fører deg fra syd til nord på Stavernsøya og til slutt leder frem til Torkildsøya og Citadelløya, og før du kommer så langt passerer du strender, badeplasser, enger og flotte svabergkoller.

 

V

Stavernsodden fyr
 

Øya har et rikt biologisk mangfold. Gunstig klima, skjellsandforekomster, varierte naturforhold og få store tekniske inngrep, gir grunnlag for et rikt biologisk mangfold på øya. Flere svært sjeldne rødlistede flora arter er registrert, løkrapp, steppsalvie, hunderot, gullhavre og apotekerkattost. Og så finner du selvfølgelig de kjente og vanlige blomstene i skjærgården, strandnellik, tjæreblom og hundekjeks. Øya har også en relativt rik fugle- og pattedyrfauna.

V

 
Stavernsodden fyr
Stavern og Stavernsøya er full av historie og kulturminner
 

At det finnes minst 65 ballastplanter fordelt på de 3 øyene, Stavernsøya, Torkildsøya og Citadellaøya skyldes at det under seilskutetiden på 1600- og 1700-tallet ble skuter klargjort og tømt for jord på Stavernsøya. De fleste skuter seilte med trelast til oversjøiske havner, men det var sjelden at de brakte med seg returlast.

Å gå uten last var sjanseseilas fordi den store vekten av rigg og seil gjorde seilskutene avhengige av last eller ballast for å være stabile i sjøen. Det ble derfor tatt ballast om bord i skutene når de skulle reuturnere uten fraktelast. Når skipene kom tilbake til Stavern, ble ballasten losset - ofte rett i sjøen eller på Stavernsøya og på fastlandet ved Fredriksvern verft.

 
 

Festtningshavna i nord var for eksempel basehavn for Peter Wessel Tordenskjold. En trolig forhenværende begravelsesplass eksisterer også på øya. Den er beliggende på sletta på nordsiden av Torkildsøya og har navnet «Kjærregårdsbukta». Det heter seg slik at Tordenskjold begravde falne der. En stor bautastein ble oppført på stedet i 1980 til 200 årsjubileet for hans fødsel.

 

V

Stavernsodden fyr
MENTAL LUKSUS - Lev livet i eget tempo - kos deg!

La tankene løpe fritt mens kropp og sjel er i rolig puls. Ute på Stavernsodden fyr er du langt fra stress og mas. Her er det bare deg, skjærgårdsnaturen og de koselige fyrbygningene som regjerer

Koordinater Stavernsodden fyr: 

58°59′16″N 10°03′04″Ø

Fylke: Vestfold

Kommune: Larvik

Funksjon: Innseilingsfyr

Opprettet: 1855

Fyrtårn: Høyde43 m

Fyrlys: Lysvidde15 nm

Status: Automatisert1984

Vernestatus: Vedtaksfredet

 

selarvik.no har satt ut webkamera på Stavernsodden fyr.

Webkamera - Stavernsodden fyr mot Rakke
Stavernsodden fyr mot Rakke (Blir oppdatert hvert 5. minutt)
Webkamera - Stavernsodden fyr mot Skråvika
Stavernsodden fyr mot Skråvika (Blir oppdatert hvert minutt)
Webkamera - Stavernsodden fyr mot øst - Malmøya
Stavernsodden fyr mot øst - Malmøya (Blir oppdatert hvert minutt)