Strømtangen fyr - og fyrvokterboligen som kystledhytte

Ved den vestre innseiling til Fredrikstad ligger øya Strømtangen med fyret som bærer samme navn.Ildsjelene i den svært så idealistiske kystkulturforeningen "Onsøy-beviset" rustet for noen år siden opp alle bygningene på øya. 

Alle foto om Strømtangen - Oslofjordens Friluftsråd ->

 

 

Historien

I over et halvannet århundre har Strømtangen fyr ledet skipstrafikken inn til Fredrikstad. Den 20. September 1859 ble fyrlykten på Strømtangen fyr tent for første gang. Byen har alltid vært knyttet til båttrafikk helt fra seilskutetid til dagens lystbåtentusiasme.

Den unike skjærgården utenfor byen frister tusenvis av fastboenede og tilreisende båtturister til rekreasjon og forlystelse. Strømtangen fyr markerer innseilingen til den vestre leden inn til Fredrikstad og fyret ligger på en liten øy som Onsøylandets ytterste
utpost. Det er faktisk bare 10-15 svømmetak fra at du kunne gått tørrskodd fra parkeringsplassen på Foten badestrand og
helt ut til fyret.

 
Strømtangen fyr

Det er bare det smale sundet Strømmen som skiller øya Strømtangen fra fastlandet. Det er et flott friluftsområdet på øya. Det er godt tilrettelagt for båtfolket her med bord og griller, og du kan ta deg en spennende oppdagelsestur ut til fyret. Her er det flott utsikt over Oslofjorden, Skagerrak og Hvaler-skjærgården. Det er også flotte bade- og solmuligheter på nydelige svaberg.


Men skjærgården er ingen spøk når det ublide været kaster seg over Ytre Oslofjord. Det har mannskapet på både små og storebåter fått merke når de nærmer seg Glommas utløp med havet i kok og mørket og tåka har hindret orienteringsevnen. Derfor har fyrglimtene reddet mange menneskeliv.

Strømtangen fyr

Husene på Strømtangen ble reist i 1886, og en fyrvokter med familie inntok fyret. Siden da fortsatte Strømtangen fyrstasjon som familiestasjon til den ble automatisert og avfolket i 1977. Etter at fyret ble automatisert og fraflyttet i 1977 overtok forfallet.

En gjeng muntre kamerater dannet i mai 1992 foreningen Onsø-beviset. Foreningen ble opprettet med det formål «å arbeide for
å holde kystkulturen vedlike». Foreningen startet en formidabel redningsaksjon for Stømtangen, en redningsaksjon som pågikk
resten av 90-tallet. dag er fyret et yndet feriested og svært ettertraktet utleiebolig for ferierende sommerturister samt et samlingspunkt for kystkulturens venner i Fredrikstad.

Strømtangen fyr

Strømtangen fyr som kystledhytte

Foreningen har i alle år vært flinke med vedlikeholdet, et vedlikeholdsarbeide som krever sitt på et så saltsprøyt og værutsatt beliggenhet som her.Og for en fantastisk jobb det er gjort på Strømtangen - har kan du ha en sommerferie som opphøyer alt det beste ved den norske kystsommeren, eller hva med et bryllup, eller andre type selskaper? 

Fyret.jpg

 

Fyrstasjonen ligger vakkert til ytterst på Strømsholmen i vestre innløp til Fredrikstad med utsikt til Hvaler og ytre deler av Oslofjorden. Fyret ble tent første gang i 1859 og har vært bebodd frem til 1977.

Fyrvokterleiligheten har 10 sengeplasser og annekset har 6 sengeplasser som leies ut for overnatting under ett. I sundet nord/vest på holmen er det anlagt en stor brygge som er et populært utfartssted for båtfolk. Her ligger også Bøyenaustet som kan leies til ulike samlinger (ikke overnatting). Bøyenaustet og Fyrvokterleiligheten leies ut separat. Disse bygningene ligger ca 400 meter fra hverandre.

Transport
Fyret ligger på en holme og båt må derfor benyttes. Kommer man med egen båt er det reservert båtplass for leietakere på brygga. Trenger man båtskyss kan vi være behjelpelig med dette. Nærmeste båthavn er Øyenkilen. Der er det mulighet for parkering  og det er bussforbindelser til og fra Fredrikstad. For nærmere informasjon kontakt oss på tlf: 91 89 87 04.

Kilder: Wikipedia; Onsøy-beviset, Oslofjordens Friluftsråd

Fyrbua kan leies inntil 7 sammenhengende døgn.

Fyrbua ligger idyllisk til helt nede på brygga i Strømsund. Bua har en robust standard hvor du virkelig kan oppleve å ligge i en ekte sjøbu. På Strømtangen er det tre bygninger som kan leies ut; Fyrbua, Bøyenaustet og Fyrvokterleiligheten

Alle foto om Strømtangen - Oslofjordens Friluftsråd ->

Transport 
Fyret ligger på en holme og båt må derfor benyttes. Kommer man med egen båt er det reservert båtplass for leietakere på brygga. Trenger man båtskyss kan vi være behjelpelig med dette. Nærmeste båthavn er Øyenkilen. Der er det mulighet for parkering og det er bussforbindelser til og fra Fredrikstad. For nærmere informasjon kontakt Onsøy-beviset på tlf: 91 89 87 04 eller 90 92 83 27.

Bøyenaustet ligger idyllisk til ved Strømsundet, sundet som skiller Strømtangen og Torautøyene. Foto: Oslofjordens Friluftsråd

Bøyenaustet ligger i Strømsund på nordsiden av holmen som huser fyrstasjonen. Fyrvokterleiligheten ligger på sørsiden. Mellom disse er det ca 400 meter i luftlinje. NB: Bøyenaustet er ikke bergnet for overnatting. Ønskes overnatting, må det skje i Fyrvokterleiligheten. Den må evt. bookes separat.

Bøyenaustet er ikke tilgjengelig i perioden 19. juni - 6. august. 
 
Transport
Fyret ligger på en holme og båt må derfor benyttes. Kommer man med egen båt er det reservert båtplass for leietakere på brygga. Trenger man båtskyss kan vi være behjelpelig med dette. Nærmeste båthavn er Øyenkilen. Der er det mulighet for parkering  og det er bussforbindelser til og fra Fredrikstad. For nærmere informasjon kontakt oss på tlf: 91 89 87 04.