Svenner fyrstasjon

Båtfolkets favoritt

Svenner fyrstasjon er lokalisert på noen holmer litt nordøst for byene Larvik og Stavern.

Et stykke utenfor innseilingen til Larviksfjorden og ut mot det åpne havet lokker Svenner fyr båtfolket til seg. Svenner blir blant båtfolket regnet som en av de beste uthavnene i Norge. Beliggenheten, kystkulturmiljøet og de naturskjønne omgivelsene er nok årsaken til at tusenvis av båtfolk og badegjester besøker det vakre fyret årlig.

Svenner Fyrstasjon ble fredet av Riksantikvaren i 1997. Ved utgangen av 2002 ble fyret avbemannet. Fyrstasjonen er i dag et kulturminne av nasjonal verdi. Gokstad kystlag og Kystlaget Fredriksvern står nå for driften av fyret. De siste årene har det blitt svært populært å bruke Svenner fyr som kystledhytte. På fyret er det 6 soverom med 19 senger til sammen og et godt utstyrt kjøkken. 200 kroner for en sengeplass i Svennerarkipelet må betegnes som en billig og sjarmerende ferieovernatting ute i havgapet. Har du ikke egen båt å ta deg ut til Svenner fyr med, så går det daglige avganger med rutebåt fra Stavern i juli og august.

Svenner er full av særegenheter og skatter. Foruten fyrstasjonen som sjarmerer deg med et herlig miljø og fordums kystkultur er øygruppen Svenner et meget interessant landskap på flere måter.  Skrint jordsmonn og særdeles hardt kystklima gir Svenner et særegent geologisk og botanisk mangfold. Svennerarkipelet ubeskyttede og nakne øyer er spesielt rike i form og overflate med spor av skuringsstriper, brudd av blokker, jettegryter o.l. Svaberget har karakter både av isens press, bevegelse og tyngde samt fra havets krefter. Plantelivet er spesielt unikt på Svenner. Der finnes forekomster av arter man hittil ikke har funnet andre steder. Her vokser blant annet orkideer ved siden av ville solbærbusker. Beliggenheten ute i havet gjør at et mylder av fugler bruker øygruppen som flyplass. Store mengder ærfugl, flere kolonier med sildemåker og gråmåker, svartbakk og fiskemåker hekker på Svenner i mai – juni.

Husk å ta med badebuksen til Svenner. Vannet er klart og salt, og du kan svømme mellom alle skjær og holmer i små, trange sund. Sammenlignet med andre fyrstasjoner er havnene og områdene ved bygningene i le for den verste vinden. På godværsdager er det så tett med båter her at du nærmest kan gå tørrskodd fra båt til båt for å krysse et sund. Det er flere lysende hvite sandstrender her i de indre lune buktene.

 Det første fyret på Svenner, et firkantet steinfyr, ble anlagt i 1874. I tåke ble det skutt med kanon hvert 10. minutt. Kanonen befinner seg i dag på Norsk Sjøfartsmuseum på Bygdøy. Det nåværende støpejernstårnet ble reist i 1900 sammen med bygningene. Tårnet er 18,7 meter høyt, mens fyrlyset går ut 40,3 meter over høyvannstand.

Les mer om Svenner fyr på følgende web-sider: www.svenner.net og www.svenner.info 

Utsikt fra fyret mot vest og Larvikkysten

Fra Stavern kan du om sommeren ta rutebåt ut til Svenner fyr. Her er det gjeng badegjester som ankommer Stavern etter en lang solskinnsdag på Svenner. Sjekk www.svenner.info eller 913 70 570 for rutetider.

Ta med barna på overnatting ute på Svenner fyr - det vil bli et minne for livet.

Finn deg et svaberg, det er plass til alle. Slapp av og nyt dagen. Sommerdager som dette er skatter du tar med deg hjem etter en delig sommerferie. De kan du leve lenge på, langt inn i vinterens mørke kvelder.

 

Blant alle steinkoller og svaberg på Svenner finner du til og med en meget fin sandstrand. Utsikt til fastlandet og Larvikkysten får du også med deg herfra.

Svenners øygruppe består av omtrent 50 holmer og skjær. På den største av holmene kommer du ganske høyt opp på et platå hvor du har fin utsikt over fyret og Skagerrak.Her finnes også noen flekker av lyng og hardføre planter. 

Svenner er en perlehavn med et kystkulturmiljø du knapt finner maken til.

Badeglede i Svennerhavna

Båtfolkets favoritt

I sommersesongen kan du få omvisning inne i fyrtårnet.

Reker, loff, majones i skjønn forening med herlig kystkultur

Det er mange farkoster å ankomme Svenner med. Med en kajakk kommer du nærmere livet i skjægården enn med andre farkoster. Med kajakk man står man også friere til å legge til nær sagt hvor som helst, og å utforske naturen på de utroligste steder.

SVABERGLUKSUS

Et herlig sammensurium av tøffende snekker og solbadende feriegjester regjerer ute på Svenner en varm sommerdag.

Det er litt urent farvann i innseilingen til Svenner, så se opp for en del skvalpeskjær her.

Koordinatorer: Svenner fyr:

WGS8458° 58′ 19.92″ N, 10° 8′ 39.84″ E
58.9722, 10.1444

UTM32V 565799 6537520

Beliggenhet: Larvik kommune, Vestfold
Opprettet: 1874
Status: Automatisert og avbemannet 2003
Funksjon: Kystfyr
Eier: Staten
Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner